back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Αντιδράσεις για τα τραπεζοκαθίσματα

Διαβάστε επίσης

Την πλήρη αντίθεσή του στην επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων εκφράζει ο δημοτικός συνδυασμός Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα. “Θέλουν να μας διώξουν από τα πεζούλια μας, από κάθε δημόσιο και κοινό χώρο για να απελευθερωθούν από το δωρεάν και να δοθούν βορρά στο κέρδος” τονίζει, χαρακτηριστικά, η δημοτική σύμβουλος κι επικεφαλής της παράταξης Ντίνα Ρέππα.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων θα πλήξει μικρομάγαζα και αυτοαπασχολούμενους και θα σημάνει τον “θάνατο του εμποράκου”.

Η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου Ντίνας Ρέππα.

Τελικά ο κορονοϊός και η πανδημία αποδεικνύεται προκλητική δικαιολογία για την οικονομική στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου!

Με fast track διαδικασίες και με τη μορφή αλλεπάλληλων τροπολογιών, η κυβέρνηση επιτίθεται ευθέως στους ελεύθερους χώρους επιτρέποντας στους επιτήδειους του επιχειρηματικού δαιμόνιου να καταλάβουν με τραπεζοκαθίσματα όλες τις πλατείες και τα πεζοδρόμια, να μη μείνει ούτε μέτρο ελεύθερο, για να κυκλοφορήσουν τα παιδιά, να βρίσκονται οι νέοι, να κουβεντιάζουν οι μεγάλοι. Αντιθέτως, πρέπει να κυκλοφορεί άνετα μόνο το χρήμα, το εμπόριο, ο ανταγωνισμός του κεφαλαίου. Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι θα πρέπει να μετατραπούν σε ιδιωτικούς, οι πλατείες να καταλειφθούν από τραπεζοκαθίσματα ή να γίνουν γκαράζ, οι παραλίες και οι αιγιαλοί να δοθούν για εμπορική εκμετάλλευση.

Τώρα πια γίνεται φανερό γιατί μετά την καραντίνα η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δήμους εξαπέλυσε μια πρωτόγνωρη και λυσσαλέα επίθεση στους ανθρώπους που κάθονταν στις πλατείες και στα πάρκα. Τώρα εξηγείται πολύ εύκολα γιατί τα ΜΑΤ χτύπησαν τους κατοίκους στις γειτονιές της Κυψέλης, της Αγ. Παρασκευής, της Θεσσαλονίκης, γιατί κλείνουν νωρίς τα πάρκα και εμποδίζεται η βόλτα και το περπάτημα.

Θέλουν να μας διώξουν από τα πεζούλια μας, από κάθε δημόσιο και κοινό χώρο για να απελευθερωθούν από το δωρεάν και να δοθούν βορρά στο κέρδος, να εξασφαλίσουν την κυριαρχία των ισχυρών του χρήματος, την ασυδοσία των νόμων της αγοράς.

Αυτή η αέναη προσπάθεια να απομυζήσουν κέρδος από παντού βρίσκει κάθε φορά και άλλα επιχειρήματα. Στο παρελθόν οι κυβερνήσεις ισχυρίζονταν ότι οι ιδιώτες περιποιούνται καλύτερα τους ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Τον καιρό της πανδημίας έβαλαν παντού λουκέτα και δυνάμεις καταστολής γιατί λέει… υπερσυνωστιζόμαστε και θα κολλήσουμε.

Κι έτσι ήρθαν οι ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα που θα καταλάβουν το χώρο σε πλατείες, πεζόδρομους, πεζοδρόμια. Με αυτό τον τρόπο ο δημόσιος χώρος γίνεται απαγορευτικός για τους φτωχούς και πληττόμενους της κρίσης και παραχωρείται να τον εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού και να τον γευτούν όσοι έχουν να πληρώσουν!

Την εποχή της απότομης φτωχοποίησης του πληθυσμού αντί τα δημόσια αγαθά να αυξάνονται ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, αυτά ιδιωτικοποιούνται για χάρη της κερδοφορίας.

Ειδικά στην Αθήνα, με την επιδρομή των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, είναι ανοησία να νομίζει κανείς ότι θα ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις αυτές τα μικρομάγαζα και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε καθεστώς ακραίου ανταγωνισμού ο θάνατος του εμποράκου είναι το μέλλον.

Όσο για την προστασία των θέσεων εργασίας μοιάζει πραγματικά ανέκδοτο ο ισχυρισμός αυτός. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον τουρισμό όπου καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανεργία, προβλέπονται μειώσεις σε μισθούς που αγγίζουν το 50%, εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, ενώ μοιράζουν αφειδώς ζεστό χρήμα στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο με επιπλέον φοροαπαλλαγές και εισφορο-απαλλαγές, επιδοτήσεις μισθών, διευκολύνσεις ρευστότητας κτλ.

Να σταματήσουν τα αστεία με τους ελεύθερους χώρους της πόλης. Δεν είναι εμπορεύματα! Είναι και θα παραμείνουν δημόσιοι και ελεύθερα προσβάσιμοι για όλους τους κατοίκους.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα