back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πότε μπορούν να γίνουν απολύσεις και πότε όχι – Τι θα γίνει με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου – Πως συνεχίζεται η εκ περιτροπής εργασία

Διαβάστε επίσης

Την δυνατότητα λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργαζομένων που εντάχθηκαν στο καθεστώς αναστολής και πλέον λόγω της φύσης της εργασίας τους δεν συντρέχουν λόγοι συνέχισης ή ανανέωσης λόγω εποχικότητας, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Αντιθέτως, εφόσον δικαιολογείται από το είδος της εργασίας και την ειδικότητα του εργαζόμενου, η σύμβαση ορισμένου χρόνου συνεχίζεται για τον χρόνο που υπολείπεται έως την ολοκλήρωση της.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, οι οποίοι έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι αφενός μεν για κάθε τρεις ημέρες της ειδικής άδειας ειδικού σκοπού, αφαιρείται μια ημέρα κανονικής άδειας, αφετέρου δε οι εργαζόμενοι αλλά και ο εργοδότης μονομερώς μπορούν να προχωρήσουν στην κατάτμηση της κανονικής άδειας.

Επιχειρήσεις, οι οποίες επαναλειτουργούν το Μάιο μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, δύνανται να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας έως και για το 60% του προσωπικού, μέχρι την 31η Μαϊου, με την δέσμευση της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, σε περίπτωση κατά την οποία οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους και συνεπώς προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων, έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε απολύσεις, χωρίς την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για σαράντα πέντε ημέρες από το χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν -συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επαναλειτουργούν τον Μάιο- μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο της λειτουργίας της επιχείρησης με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, απασχολώντας τουλάχιστον το 50% του προσωπικού, κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

Οι επιχειρήσεις αυτές, υποχρεούνται για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου, να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις λύσης της σύμβασης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση, η λύση σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης και η λήξη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα