back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού – Τι προβλέπει το σχέδιο για οικονομία, εργασία, τουρισμό

Διαβάστε επίσης

Σε νέα φάση ετοιμάζεται να εισέλθει η εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής μετάβασης της χώρας στη νέα κανονικότητα, καθώς δρομολογείται η επανεκκίνηση και της ιδιαίτερα κρίσιμης για την συνολική πορεία της οικονομίας, τουριστικής δραστηριότητας, την ώρα που ο ορίζοντας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας και σε ξένους τουρίστες είναι ενδεχόμενο να έρθει και λίγο νωρίτερα από την 1η Ιουλίου, που έχει ήδη προσδιοριστεί ως αφετηρία από τον πρωθυπουργό.
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στις 6 απόγευμα το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό και αμέσως μετά θα υπάρξει εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς.
Θα περιλαμβάνει μέτρα για την στήριξη της οικονομίας με στόχο να περιοριστεί το μέγεθος της ύφεσης- που σε κάθε περίπτωση πάντως θα είναι σημαντική- το 2020 και να υπάρξει προοπτική ισχυρής ανάπτυξης το επόμενο έτος, στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με έμφαση σε αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό όπου η φετινή “πίτα” θα είναι αισθητά μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια.
Η στήριξη της εργασίας θα αφορά τόσο στην πλήρη απασχόληση όσο και στους εποχικά εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι από την παρέμβασή του στην Βουλή στο τέλος Απριλίου, κατά την συζήτηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης έχει προϊδεάσει πως τα συνολικά μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων- που μέχρι τότε ανέρχονταν σε 17,5 δις ευρώ-θα φθάσουν “με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, τα 24 δις”.
 Το σχέδιο θα αφορά επίσης τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να γνωρίζουν τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου, ενώ αναμένεται να προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα όλων των βημάτων για την επανεκκίνηση του εσωτερικού και του εξωτερικού τουρισμού, με επαναλειτουργία νωρίτερα και των εποχικών καταλυμάτων.
πληροφορίες από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ένα πακέτο ολιστικό το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα, πέραν του καλοκαιριού και θα έχει στόχο να άρει και την αβεβαιότητα που αισθάνονται οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ώστε να πειστούν ότι θα έχουν όφελος εάν επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους έστω και εάν οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια.
    Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν βέβαια σε κάθε ευκαιρία ότι δεν τρέφουν αυταπάτες σε σχέση με την οικονομική συμβολή που μπορεί να έχει φέτος ο τουρισμός, τα έσοδα από τον οποίο ανέρχονταν σε 19 δις και στο πρώτο πεντάμηνο του 2020 δεν υπερβαίνουν το 1 δις.
 Εκτιμούν ωστόσο ότι το σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να υπάρξει αναπλήρωση ενός μέρους των εσόδων, με αντίστοιχα θετικό αντίκτυπο στην συνολική πορεία της οικονομίας. Και τούτο διότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ως ασφαλής τουριστικός προορισμός λόγω των επιδόσεων που έχει τόσο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της θετικής εικόνας που παρουσιάζει κατά την διαδικασία άρσης των περιοριστικων μέτρων που εξελίσσεται με απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής και χωρίς επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών.
Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να προσδιορίζει και το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα ξεκινήσει η τουριστική δραστηριότητα με χώρες της ΕΕ, ενώ αναμένονται τις επόμενες ημέρες και ανακοινώσεις για  διακρατικές συμφωνίες που συζητώνται με χώρες εκτός ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στα σημαντικά επιτεύγματα της χώρας και των πολιτών που έχουν καταστήσει την Ελλάδα θετικό παράδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και να επιμείνει και σήμερα στη σημασία που έχει να συνεχίσουν οι πολίτες να πειθαρχούν στους κανόνες που συνοδεύουν τη νέα κανονικότητα.
Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα