back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Στα αγγλικά κυκλοφορεί το ημερολόγιο της Κινέζας Φανγκ Φανγκ για τον κορονοϊό στην Βουχάν

Διαβάστε επίσης

Στα αγγλικά είναι πλέον διαθέσιμο το βιβλίο- ημερολόγιο της βραβευμένης κινέζας συγγραφέα Φανγκ-Φανγκ, που αποκαλύπτει πως ήταν η ζωή της στην Γουχάν τις πρώτες μέρες της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Φανγκ Φανγκ ξεκίνησε για πρώτη φορά να δημοσιεύει στο διαδίκτυο την εμπειρία της στην πόλη τον Ιανουάριο, ενώ τότε ακόμη όλος ο κόσμος πίστευε ότι επρόκειτο για μία τοπική κρίση.

Το ημερολόγιο της 65χρονης κινέζας έκτοτε έχει διαβαστεί από αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα μια σπάνια ματιά στην πόλη Βουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.

Καθώς το lockdown συνεχίστηκε, η δημοτικότητα της Φανγκ Φανγκ αυξήθηκε. Οι εκδότες ανακοίνωσαν τότε ότι θα συγκεντρώσουν τις καταχωρίσεις της και θα τις δημοσιεύσουν σε διάφορες γλώσσες.

Όμως, η αυξανόμενη διεθνής αναγνώριση της Φανγκ Φανγκ έχει αλλάξει πολύ τον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας αντιμετωπίζεται στην Κίνα – πολλοί είναι πλέον «εξοργισμένοι» από τις περιγραφές της, ενώ άλλοι δεν διστάζουν να την χαρακτηρίσουν «προδότη».

Αποσπάσματα του βιβλίο έδωσε στην δημοσιότητα η εφημερίδα Sunday Times…

Την 1η Φεβρουαρίου έγραψε: «Τώρα που κάνω μια αναδρομή, ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός μου που μου είπε για πρώτη φορά ότι αυτός ο ιός ήταν μεταδοτικός. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουανζόνγκ. Στις 31 Δεκεμβρίου, μου έστειλε ένα δοκίμιο με τίτλο ‘Ύποπτη περίπτωση ιού άγνωστης προέλευσης στην Βουχάν’. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι την επίσημη κυβερνητική γραμμή: ‘Δεν είναι μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων, είναι ελεγχόμενος και αποτρέψιμος’. Μόλις το ακούσαμε, όλοι ανακουφιστήκαμε».
Σε μια μεταγενέστερη καταχώριση, στις 12 Φεβρουαρίου, η Φανγκ Φανγκ ισχυρίστηκε πως οι γιατροί και «πιθανώς και μερικοί ασθενείς» σε ένα προσωρινό νοσοκομείο, τραγουδούσαν σε ασθενείς με κορονοϊό πάνω από τα κρεβάτια τους, όταν τους επισκέφθηκε ένας «τοπικός πολιτικός ηγέτης». Την επόμενη ημέρα, σε μία από τις πιο αναγνωσμένες καταχωρήσεις της, η συγγραφέας περιέγραψε την ζοφερή σκηνή μέσα σε ένα τοπικό κρεματόριο, μέσα από μια φωτογραφία που της έστειλε ο γιατρός φίλος της. Η Φανγκ Φανγκ εξήγησε ότι η φωτογραφία έδειχνε ένα «σωρό από κινητά στο πάτωμα του γραφείου κηδειών, με τους ιδιοκτήτες κάποιων εξ αυτών, να έχουν ήδη αποτεφρωθεί».

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα