back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις και τα πρωτόκολλα για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές

Διαβάστε επίσης

Ενόψει της απελευθέρωσης, από την προσεχή Δευτέρα, των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, θα ανακοινωθούν σήμερα λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές ώστε «τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου να γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν» οπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η λειτουργία των 515 οργανωμένων παραλιών με κανόνες- η εφαρμογή των οποίων, όπως είπε, θα ελέγχεται- αποτελεί σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας.Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι, με κανόνες και ωριμότητα, μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της Πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για την επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε αυτό το σαββατοκύριακο».
Επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο της χώρας μας για την επανεκκίνηση του τουρισμού , το οποίο θα περιλαμβάνει τα υγειονομικά και τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τα εργασιακά και τα ζητήματα οικονομικής στήριξης, με στόχο “να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες”, όπως είπε.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:
-Από την Κυριακή ξεκινά η τέλεση της θείας λειτουργίας, καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες με την παρουσία πιστών και “πάντοτε με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις”.
-Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη.
-Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων.
-Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.
Είναι αυτονόητο – και δεν σταματάμε να το υπογραμμίζουμε – ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας.
Ασυνέπεια και εφησυχασμός, μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα. Και αυτό θα κόστιζε ακριβά σε όλη την κοινωνία, σε ολόκληρη τη χώρα”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης  ότι η έναρξη μετακίνησης στα νησιά του Αργοσαρωνικού προγραμματίζεται για τις 25 και όχι για τις 18 Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι:
–Συγκροτήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – και θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων μέσα στο Μάιο- το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 που θα έχει, σε πρώτη φάση, ύψος 1 δις ευρώ έτσι ώστε να προκαλέσει  συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δις ευρώ και δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την  αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.
–Ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, συνεχίζεται αύριο και θα ολοκληρωθεί της επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις συνολικού ύψους ενός δις ευρώ.Ήδη μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός οριστικοποιημένων αιτήσεων ήταν 36.453, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο με επιπλέον  1 δισεκατομμύριο ευρώ.
– Παρατείνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή – από πληττόμενες επιχειρήσεις, από εκμισθωτές που λαμβάνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και από εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή – των οφειλών τους προς την εφορία που έληξαν  ή λήγουν εντός Μαΐου, καθώς και των ρυθμισμένων δόσεων που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή.
– Έχει παραταθεί έως την Κυριακή 24 Μαΐου η προθεσμία για όσους δικαιούχους δεν έχουν καταχωρήσει ακόμα IBAN για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές με τους δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους να είναι 168.000.
– Έχει, επίσης, παραταθεί μέχρι τις 31 Μαΐου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
– Μέχρι αύριο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν  την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ οι δικαιούχοι επιστήμονες.
– Μέχρι την Κυριακή, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.ά., καθώς και  μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο.
– Από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των  επιχειρήσεων  που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι υπογράφηκε, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Άκτωρ σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια έναντι τιμήματος 57,5 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ωστόσο, ότι «τα συνολικά οφέλη του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας». 
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή  συνεισφέρει στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μετατρέποντας τη μαρίνα Αλίμου, σε ένα σύγχρονο κέντρο υποστήριξης του θαλάσσιου τουρισμού».
Απόστολος Χονδρόπουλος 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα