back to top
19.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

19.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ο χειρότερος Απρίλιος από το 2001 στην αγορά εργασίας

Διαβάστε επίσης

Αρνητικό κατά 103.690 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων τον Απρίλιο, μήνα κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Παράλληλα, το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους το αρνητικό ισοζύγιο άγγιξε τις 187.000 θέσεις εργασίας.
Μόνο τον Απρίλιο, κατεγράφη αρνητικό ρεκόρ 20ετίας με μόλις 7.205 προσλήψεις.
Μάλιστα, παρά την απαγόρευση των απολύσεων από το τέλος Μαρτίου, το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους οι αποχωρήσεις εργαζομένων ήταν υψηλότερες από τις προσλήψεις φθάνοντας τις 540.000.
Σε ότι αφορά στο είδος των προσλήψεων, από τον Ιανουάριο λιγότερες από τις μισές ήταν με πλήρη εργασία (49,3%), ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποτυπώνει μια “παγωμένη” αγορά εργασίας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, με χιλιάδες προσλήψεις -κυρίως εποχικού χαρακτήρα- να μην έχουν γίνει και ορατό διπλό κίνδυνο:
Αφενός μεν χιλιάδες προσλήψεις να μην γίνουν κυρίως στον κλαδο του τουρισμού και του επισιτισμού, αφετέρου δε να αυξηθούν οι απολύσεις μετά την εκπνοή ισχύος των ειδικών μέτρων στήριξης στο πλαίσιο των οποίων απαγορεύεται η απομάκρυνση προσωπικού.
Το γεγονός ότι ο τομέας του τουρισμού μπήκε σε «καραντίνα» αποτυπώθηκε και στις νέες θέσεις εργασίας. Διαπιστώνεται ότι, αν και Απρίλιος, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον επισιτισμό, απουσιάζουν από τις πρώτες θέσεις των προσλήψεων. Αντίθετα, οι περισσότερες προσλήψεις (2.129) καταγράφηκαν στον τομέα της ανθρώπινης υγείας, γεγονός φυσιολογικό, μιας και η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Απρίλιο, την πανδημία του κορονοϊού. Ακολουθεί το λιανικό εμπόριο (1.929) και η δημόσια διοίκηση και άμυνα με την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση (1.622). Στον αντίποδα, οι περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν (616) στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, ενώ ακολουθούν οι δραστηριότητες απασχόλησης (604) και η εκπαίδευση (442).
Ανά ειδικότητα την πρωτοκαθεδρία στις νέες θέσεις εργασίας (1.642) κατέχουν οι πωλητές και οι ταμίες εμπορικών καταστημάτων. Έπονται όμως με μικρή διαφορά (1.614) οι νοσηλευτές και το βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό και ακολουθούν οι καθαριστές και συλλέκτες απορριμμάτων (1.269).
Ανά περιφέρεια οι περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν καταγραφεί στην Αττική (3.500) και ακολουθούν η κεντρική Ελλάδα (1.348) και η Θεσσαλία (611).
Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον Aπρίλιο, σχολίασε ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς και παγκόσμιου χαρακτήρα πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 που δοκιμάζει και τη χώρα μας. Είναι πια εμφανές ότι η έλευση της πανδημίας του COVID-19, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδίως τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού».
Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα