back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η πανδημία του Covid-19 ανά τον κόσμο

Διαβάστε επίσης

Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 970 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό και 84 επιπλέον θανάτους.

Η χώρα πλέον καταμετρά 13.842 κρούσματα και 1.305 θανάτους.
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό είναι πιθανώς σημαντικά υψηλότερος από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Μια Βελγίδα, θετική στον νέο κορονοϊό, γέννησε με καισαρική ένα κοριτσάκι
Μια Βελγίδα που διαγνώστηκε με τον νέο κορονοϊό γέννησε ένα κοριτσάκι, όμως τώρα θα πρέπει να μάθει πώς να θηλάζει και να φροντίζει το μωρό της, αλλά ακόμη και να κοιμάται, φορώντας προστατευτική μάσκα.
Η μικρή Μαό γεννήθηκε στις 23 Απριλίου στις Βρυξέλλες με καισαρική, λόγω άλλων επιπλοκών που παρουσίασε η μητέρα της, οι οποίες δεν συνδέονταν με την Covid-19. Εξαιτίας όμως αυτών των προβλημάτων υγείας, οι γιατροί έκριναν σκόπιμο να την υποβάλουν σε εξέταση για τον SARS-CoV-2, αν και δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα.
«Μου είπαν ότι θα κάνουν τεστ για την Covid-19 και νόμιζα ότι θα ήταν αρνητικό. Την επομένη, ο γυναικολόγος μου μού τηλεφώνησε και είπε ότι ήμουν θετική. Έπεσα από τα σύννεφα» είπε η Αμαντίν, που ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί το επώνυμό της.
Φορώντας τη μάσκα της κι έχοντας την κόρη της δίπλα της, στο δωμάτιο του νοσοκομείου, η Αμαντίν είπε ότι ήταν δύσκολο να γεννήσει μόνη της. «Φοβόμουν τόσο πολύ για αυτήν… Ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος τοκετός, την είδα μονάχα για δυο λεπτά (…) Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά για αυτήν», πρόσθεσε, με τον σύζυγό της, τον Φρανσουά, να βρίσκεται πλέον και αυτός μαζί της. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του ζεύγους δεν επιτρέπεται να την επισκεφθούν.
Το νεογέννητο δεν έχει ακόμη εξεταστεί για τον νέο κορονοϊό, όμως οι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει σύντομα η εξέταση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τις νέες μητέρες που βρέθηκαν θετικές στον νέο κορονοϊό να θηλάζουν κανονικά τα μωρά τους, αρκεί να τηρούν απαρεγκλίτως τους κανόνες υγιεινής. Παρά τους φόβους για πιθανή μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο, μια μελέτη σε εγκύους στην Κίνα έδειξε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τη λεγόμενη κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο μωρό. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στα μέσα Φεβρουαρίου την επιστημονική επιθεώρηση Lancet.
Ταϊλάνδη: Κανένας νέος θάνατος δεν καταγράφηκε το 24ωρο που πέρασε, κατά το οποίο διαγνώσθηκαν 15 νέα κρούσματα
Σε 15 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ταϊλάνδη, στην οποία δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από την Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές, με τα οποία ανέρχεται σε 2.922 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον Ιανουάριο που ξέσπασε ο SARS-CoV-2 στη χώρα και ο αριθμός των θανάτων παραμένει στους 51.
Από τα νέα κρούσματα τέσσερα συνδέονται με προηγούμενα, για άλλα τέσσερα δεν έχουν βρεθεί γνωστές επαφές, ενώ πέντε αφορούν ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν τεθεί από το κράτος σε καραντίνα.
Επίσης δύο από τα νέα κρούσματα διαγνώσθηκαν στην νότια επαρχία Γιάλα, όπου οι αρχές πραγματοποιούν σε ευρεία έκταση εξετάσεις στον πληθυσμό λόγω του υψηλού ποσοστού των λοιμώξεων εκεί, δήλωσε ο Ταουισίν Ουισανουγιοτίν, εκπρόσωπος του κυβερνητικού Κέντρου Διαχείρισης της Κρίσης από την Covid-19.
Από τότε που ξέσπασε ο νέος κορονοϊός στη χώρα, 2.594 ασθενείς έχουν αναρρώσει και επιστρέψει στα σπίτια τους.
Αίγυπτος: 4.319 κρούσματα εκ των οποίων 307 άνθρωποι κατέληξαν μέχρι σήμερα από επιπλοκές του κορονοϊού στην Αίγυπτο
Άλλοι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού στην Αίγυπτο το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 307 άτομα.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε την καταγραφή 227 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει τις 4.319 περιπτώσεις.
Από αυτούς, 1.114 ανέρρωσαν τελείως ενώ 1.450 άτομα, που προσβλήθηκαν από τον ιό, παρουσιάζονται πλέον αρνητικά στον Covid-19.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 200.000 τεστ διάγνωσης του ιού στα 47 κεντρικά μικροβιολογικά εργαστήρια της χώρας.
Γαλλία: Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα πρέπει να φορούν μάσκες
Οι Γάλλοι μαθητές από 11 έως 18 ετών πρέπει να φορούν μάσκες για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονoϊού, ανέφερε το Σάββατο το επιστημονικό συμβούλιο που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία.
Πρόσθεσε ότι το προσωπικό στα γαλλικά γυμνάσια και λύκεια – όπου φοιτούν παιδιά ηλικιών 11 έως 18 ετών – θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες, αν και τόνισε ότι είναι αδύνατο να υποχρεώσει τους νεότερους μαθητές, για παράδειγμα 4 έως 11 ετών, να το κάνουν.
Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ με tweet του χθες τόνισε πως τα ευρήματα του επιστημονικού συμβουλίου θα διαμορφώσουν μέρος των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της χώρας στις 11 Μαΐου.
Η Γαλλία βρίσκεται σε lockdown από τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και η κυβέρνηση ελπίζει σε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 11 Μαΐου.
Καναδάς: Ο επαρχιακός πρωθυπουργός του Οντάριο εξοργισμένος με διαδηλωτές κατά των μέτρων καραντίνας
Ο επαρχιακός πρωθυπουργός του Οντάριο, της μεγαλύτερης επαρχίας του Καναδά, ο Νταγκ Φορντ εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν χθες στο Τορόντο για να διαδηλώσουν κατά του lockdown που έχει επιβληθεί εξαιτίας του νέου κορονοϊού, αποκαλώντας τους «ανεύθυνους» και «εγωιστές».
«Έχουμε το προσωπικό στον τομέα υγείας που εργάζεται μέρα νύχτα για να προστατεύσει την κοινότητα και το 99% των κατοίκων της επαρχίας που συνεργάζονται», γεγονός που κατέστησε δυνατή την εξομάλυνση της καμπύλης της νόσου και «έχουμε ένα τσούρμο παλαβών έξω, που διαδηλώνουν, παραβιάζοντας το νόμο και θέτοντας σε κίνδυνο όλους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού τους», δήλωσε ο Φορντ, γνωστός για την ευθύτητά του.
«Θεός φυλάξοι μην καταλήξει κάποιος από αυτούς στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο επαρχιακός πρωθυπουργός, εμφανώς εκνευρισμένος κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου.
Εκατό περίπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από το κτίριο του επαρχιακού κοινοβουλίου στο Τορόντο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα περιορισμού και την αναστολή λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας. «Τριντό αρκετά. Ανοίξτε τον Καναδά», έγραφε ένα από τα πλακάτ των συγκεντρωμένων. Κάποιοι αποκάλεσαν τα δημοσιεύματα του Τύπου για την καταστροφικές επιπτώσεις της νόσου «ψευδείς ειδήσεις».
«Φανταστείτε αν ο καθένας συμπεριφερόταν με αυτό τον τρόπο. Θα μας γυρνούσε μήνες πίσω», είπε αγανακτισμένος ο Φορντ, προσθέτοντας: «Κανείς δεν θέλει να ανοίξει ξανά η οικονομία περισσότερο από εμένα (…), αλλά θα το κάνουμε υπεύθυνα και ακολουθώντας τις συστάσεις των υπευθύνων δημόσιας υγείας».
Οι τοπικές αρχές στο Τορόνο έχουν εφαρμόσει μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απαγορεύοντας σε ανθρώπους που δεν ζουν μαζί να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων. Το πρόστιμο για την μη τήρηση του μέτρου ανέρχεται σε 880 καναδικά δολάρια (570 ευρώ).
Τριντό: Τα σχέδια επανεκκίνησης της καναδικής οικονομίας δεν στηρίζονται στην ιδέα μιας συλλογικής ανοσίας
Τα σχέδια που μελετώνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας του Καναδά δεν στηρίζονται στο ενδεχόμενο μιας ανοσίας του πληθυσμού του, δήλωσε χθες Σάββατο ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος συνέστησε “σύνεση”.
“Πιστεύω ότι κανένα από τα σχέδια (άρσης των περιοριστικών μέτρων) δεν στηρίζεται στην αρχή της ανοσίας”, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτοί που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό και έχουν αναρρώσει έχουν ανοσία κατά μιας ενδεχόμενης νέας μόλυνσής τους από τον ιό. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ως εκ τούτου κατά της ιδέας, την οποία επικαλέστηκαν ορισμένες κυβερνήσεις, να δοθούν “διαβατήρια ανοσίας” ή “πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας” σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πρακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς η ακρίβειά τους δεν μπορεί να είναι εγγυημένη.
Η ανοσία είναι ένα θέμα “πάνω στο οποίο θα πρέπει να έχουμε πιο σαφείς απαντήσεις και έως ότου γίνει αυτό, θα πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη σύνεση”, επισήμανε ο Τριντό, υπογραμμίζοντας ότι έμφαση θα συνεχίσει να δίνεται στην κοινωνική αποστασιοποίηση και τα προσωπικά μέτρα προστασίας.
Η επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά Τερέζα Ταμ ήταν ακόμη πιο κατηγορηματική λέγοντας ότι “δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε στην ιδέα δημιουργίας μιας φυσικής ανοσίας”.
“Δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθεί μια τέτοια αντίληψη”, πρόσθεσε η Ταμ. Οι αρχές του Κεμπέκ αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πιθανότητα να χτιστεί σταδιακά μια συλλογική ανοσία του πληθυσμού της επαρχίας.
Ο Τριντό συναντήθηκε την Παρασκευή με τους επικεφαλής των καναδικών επαρχιών, με τους οποίους, όπως είπε, συζήτησε μέτρα άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους πολίτες. Αυτά θα ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση των επαρχιών, επισήμανε ο Τριντό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει “να γίνει μια σημαντική εργασία συντονισμού σε εθνικό επίπεδο για να αποφευχθεί η σύγχυση”.
Ο Καναδός πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη για μια προσέγγιση “πολύ συνετή και σταδιακή”, προσθέτοντας ότι, προτού ξανανοίξουν οι τομείς της οικονομίας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει “όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι” και να αποφευχθεί η εξάπλωση της Covid-19.
Ο Καναδάς έχει καταγράψει ως σήμερα 45.031 κρούσματα νέου κορονοϊού και 2.516 θανάτους.
Καναδάς: Το Health Canada εξέδωσε προειδοποίηση για τη χρήση φαρμάκων κατά της ελονοσίας για την αντιμετώπιση της Covid-19
Το Health Canada εξέδωσε χθες Σάββατο προειδοποίηση κατά της χρήσης των φαρμάκων κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της Covid-19.
Το καναδικό υπουργείο Υγείας σημειώνει στη διεύθυνση http://pdf.reuters.com/htmlnews/htmlnews.asp?i=43059c3bf0e37541&u=urn:newsml:reuters.com:20200426:nCNW4tyQKa ότι τα δύο αυτά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών προβλημάτων καρδιακού ρυθμού. Το υπουργείο συνιστά τη χρήση των δύο φαρμάκων μόνον αν χορηγηθούν από γιατρό.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εξέδωσε την Παρασκευή και αυτή προειδοποίηση κατά της χρήσης φαρμάκων κατά της ελονοσίας σε ασθενείς της Covid-19.
Γερμανία: Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους εν μέσω της πανδημίας
Αστυνομικοί, φορώντας μάσκες, συγκρούστηκαν σήμερα με δεκάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν για την καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους εν μέσω της πανδημίας.
«Θέλω πίσω τη ζωή μου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Προστατεύστε τα συνταγματικά δικαιώματα», «Η ελευθερία δεν είναι τα πάντα αλλά χωρίς ελευθερία τα πάντα είναι τίποτα» και «Μπαμπά, τι είναι φιλί;».
Η αστυνομία ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι συνελήφθησαν πάνω από 100 διαδηλωτές.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές προσπαθούσαν να τηρήσουν τις αποστάσεις και φορούσαν μάσκες, όμως άλλοι είχαν συγκεντρωθεί όλοι μαζί. Μοίραζαν εφημερίδες με τον τίτλο «Δημοκρατική Αντίσταση», που ανέφεραν ότι ο νέος κορονοϊός είναι μια προσπάθεια κάποιων να αρπάξουν την εξουσία διασπείροντας τον φόβο. Τα έντυπα αυτά παρέθεταν δηλώσεις 127 γιατρών απ’ όλον τον κόσμο οι οποίοι αμφισβητούσαν την ανάγκη για λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τίλο Τσάμπλιτς είπε ότι είχε δοθεί άδεια για μια εκστρατεία διανομής εφημερίδων, όχι όμως και για διαδήλωση. «Την εποχή του κορονοϊού και με βάση τους κανονισμούς περιορισμού, είμαστε υποχρεωμένοι να αποτρέψουμε τη συγκέντρωση», πρόσθεσε.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αυτόν τον μήνα ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, εφόσον τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Εκτός από το Βερολίνο, μια συγκέντρωση 350-500 ατόμων έγινε και στο κέντρο της Στουτγκάρδης, με πρωτοβουλία της οργάνωσης Querdenken.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα