back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δ. Σκάλκος: Όσο περισσότερα πυρομαχικά ρίξουμε στο τραπέζι άμεσα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της ύφεσης

Διαβάστε επίσης

Την άποψη ότι θα υπάρξουν πιο γενναία βήματα από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας κορονοϊού, εξέφρασε -μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος.

«Όσο πετυχημένο είναι αυτό το σχέδιο για την υγεία μας, τόσο περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στην οικονομία. Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι είναι σαφές, ότι όσο περισσότερα πυρομαχικά ρίξουμε στο τραπέζι άμεσα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της ύφεσης που θα έρθει μετά και τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε σε οικονομική κανονικότητα» σημείωσε ο κ. Σκάλκος ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί όσον αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup. «Υπάρχει ένα πακέτο οικονομικό από την Ε.Ε.. Δεν θέλω να κρίνω αν είναι μεγάλο ή μικρό. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μία αποτύπωση και μία φωτογραφία της στιγμής και θα έχουμε κι άλλα πράγματα πάνω στο τραπέζι της ΕΕ.. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν και πιο θαρραλέα βήματα στη συνέχεια. Οι πόροι που παίρνουμε είναι δάνεια και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» σημείωσε.

«Στο κομμάτι των κοινοτικών πόρων, χρήματα που δεν αφορούν τόσο δάνεια, αφορούν και άμεσες ενισχύσεις , επιχορηγήσεις, τα οποία μπορούμε με το νέο πλαίσιο ευελιξίας που έχει διαμορφωθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδας να ρίξουμε άμεσα ρευστότητα στην αγορά» πρόσθεσε ο κ. Σκάλκος. Όπως είπε, στα 3.5 δισ. ήταν το κονδύλι το οποίο είχαμε ως στόχο απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το 2020. Με το νέο πλαίσιο ευελιξίας υπολογίζεται ότι αν τα πάμε καλά, θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα άλλα 2.5 έως 3 δισ. τα οποία πέρα από το να καλύψουν άμεσες ανάγκες σε υγεία, παιδεία μπορούν να συνδράμουν και στο γενικό οικονομικό πακέτο στήριξης

«Στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα είμαστε έτοιμοι πιστεύω να τρέξουμε ένα πρόγραμμα όπου έχουν σχεδιαστεί δύο μεγάλα ταμεία για τις επιχειρήσεις, όλων των κλάδων, όλης της χώρας που πλήττονται από τον ιό. Είναι δύο εργαλεία στην ουσία, το ένα αφορά δάνεια που είναι ενήμερα και ήδη τρέχουν, επιδοτούμε τους τόκους στο 100% για 3 μήνες σε πρώτη φάση και ενδεχομένως με δυνατότητα επέκτασης δύο ακόμα . Και το δεύτερο δικαιοδοτικό ταμείο έχει να κάνει με δάνεια για κεφάλαιο κίνησης στο 100% για τις επιχειρήσεις που ανέφερα. Τα χρήματα που έχουν κινητοποιηθεί , τα νέα δάνεια έχουν πριμοδοτηθεί με ένα κεφάλαιο, με πόρους 1 δισ. ευρώ που με την μόχλευση των τραπεζών θα πάει στα 3.5 δισ» τόνισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα