back to top
17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στ. Τσιγκρικά: «Κάθε εφημερία είναι μια πρόκληση»

Διαβάστε επίσης

«Κάθε εφημερία είναι μια πρόκληση και κάθε εξιτήριο μια μεγάλη νίκη», δήλωσε η Σταματούλα Τσιγκρικά πνευμονολόγος, διευθύντρια ΤΕΠ στο νοσοκομείο Σωτηρία, μέλος ΔΣ Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του Αθήνα 9.84 και τον κορονοϊο και στις Έλενα Μπρέγιαννη και Νίνα Κομνηνού πρόσθεσε ότι: «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο εχθρό που δεν κάνει καμία διάκριση». Η κ. Τσιγκρικά εξήγησε ότι «ο καινούργιος κορονοϊός βάσει του γονιδιακού υλικού επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα με κύρια συμπτώματα αυτά της γρίπης, τον πυρετό μαζί με δύσπνοια και γαστρεντερολογικά προβλήματα». Όμως όπως τόνισε «αυτός ο ιός διαφέρει επειδή έχει υπερμεταδοτικοτητα, θυμίζοντας ότι στη γρίπη ποτέ δε χρειάστηκε να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα  μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του ιού καθώς δεν υπάρχει προηγούμενη ανοσία στον πληθυσμό.

Το κάπνισμα επιβαρυντικός παράγοντας

Για τους καπνιστές σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μελέτη που συνδέει τον κορονοϊό με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Όμως κάλεσε τους καπνιστές να σκεφτούν πόσες φορές βάζουν το χέρι τους στο στόμα προτείνοντας τους να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να μειώσουν αυτή τη συνήθεια. Γιατί  όπως είπε «για κάθε μικρό η μεγάλο βήμα σε αυτή τη ζωή πρέπει να έχεις καθαρή και δυνατή ανάσα».

Κλείνοντας η κ. Τσιγκρικά εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη συμπαράσταση των πολιτών προς το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

 Καραούλα: «Είμαστε σε καθημερινή επαγρύπνηση»

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η Έφη Καραούλα νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Αττικόν τόνισε ότι «είμαστε σε καθημερινή επαγρύπνηση για να μην εκτεθούμε στον ιό. Καθημερινά είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε».

«Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που νοσούν από τον ιό είναι δύσκολο να το διαχειριστούν. Επίσης δύσκολο είναι να πεις στον συγγενή ότι δεν μπορείς να δεις τον δικό σου άνθρωπο. Γενικά οι ασθενείς είναι πειθαρχημένοι αλλά καμιά φορά είναι και ατίθασοι. Έχει κυριαρχήσει ο φόβος για το άγνωστο. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί συγκριτικά με  την πρώτη εβδομάδα «αν έπρεπε να δούμε 50 ασθενείς τώρα πρέπει να δούμε 75. Εύχομαι σε όλους σωματική και πνευματική υγεία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα