back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Χαμηλές προσδοκίες της Αθήνας για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη Ερντογάν –Μέρκελ – Μακρόν για το μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης

Χαμηλές προσδοκίες έχει η Αθήνα σχετικά με τη σημερινή, κρίσιμη εν πολλοίς τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο, τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο με κύριο θέμα το μεταναστευτικό αλλά πλέον και με τη διάσταση του κορονοϊού και των μέτρων που έχει ήδη λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του, που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για πολίτες τρίτων χωρών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους την περασμένη εβδομάδα για τις ελληνικές θέσεις καθώς επίσης και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η Αθήνα άλλωστε όλο το τελευταίο διάστημα με συντονισμένες ενέργειες έχει καταστήσει σαφείς τις ελληνικές θέσεις σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυβέρνηση εξάλλου δεν είναι υπέρ της διακοπής του διαλόγου με την Άγκυρα, ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξεικαι αναθεώρηση της Συμφωνίας για το Προσφυγικό του 2016, καθώς όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ουσιαστικά αυτή η συμφωνία είναι «νεκρή». Όμως, σε κάθε περίπτωση από την Αθήνα διαμηνύουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται υπό καθεστώς εκβιασμών και απειλών.

Για τον λόγο αυτό τόσο σε δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όσο και στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών δίνεται έμφαση στην «εργαλειοποίηση» των προσφύγων και των μεταναστών εκ μέρους της Τουρκίας, ενώ υπενθυμίζεται σε όλους τους τόνους η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Από τις σημερινές συνομιλίες θα κριθεί άλλωστε σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα αποκλιμάκωσης και της κατάστασης στον Έβρο, που τις τελευταίες μέρες έχει ηρεμήσει, όπως εκτιμούν στην Αθήνα κυρίως λόγω των σημερινών συνομιλιών του Ταγίπ Ερντογάν με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Τα πάντα θα κριθούν από τη διάθεση του Τούρκου προέδρου για συμβιβασμό. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις για μια νέα συμφωνία και με την προϋπόθεση ότι οι σημερινές συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε «ναυάγιο» θα ληφθούν πιθανότατα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα