back to top
23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

Διαβάστε επίσης

Την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για το ίδιο χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή και στα σχολεία καθώς και τη λήψη μέτρων πρόληψης για τους εργαζόμενους (Δικαστές, Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικηγόρους) και τους πολίτες, που εξαιτίας προθεσμιών, θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα Δικαστήρια, κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής των εργασιών ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, την οποία κοινοποίησαν και στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια .

Σπό την πλευρά της και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε έγγραφο στον ΕΟΔΥ, κοινοποιούμενο στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, με το οποίο , όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση , « κάνουμε υπόμνηση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στα δικαστήρια (αθρόα παρουσία χιλιάδων πολιτών, ανάγκη φυσικής παρουσίας που δεν υποκαθίσταται με εξ’ αποστάσεως εργασία, έλλειψη αντισηπτικών και στοιχειωδών μέσων ατομικής υγιεινής). Ταυτόχρονα εκφράζουμε την ανησυχία που επικρατεί για την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια της χώρας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και δηλώνουμε τη διάθεσή μας για χορήγηση όλων των δεδομένων που άπτονται της λειτουργίας των δικαστηρίων και θα συμβάλουν στο έργο του ΕΟΔΥ, καθώς και για την υπεύθυνη διαβίβαση των οδηγιών του Οργανισμού προς τα μέλη μας».

Οι δικαστικοί υπάλληλοι στη σχετική ανακοίνωσή του για το θέμα του κορονοιού αναφέρουν τα εξής :

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολόκληρη η Ελληνική Κοινωνία αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα και φόβο το φαινόμενο της εξάπλωσης της ασθένειας του κορονοϊού.

Η έκδηλη ανησυχία όλων των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης κορυφώθηκε μετά από την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργό Υγείας ότι κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Οι Δικαστικές Υπηρεσίες αποτελούν αναντίρρητα χώρους που προσέρχονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες και συνωστίζονται, όχι από επιλογή αλλά από υποχρέωση, για πολλές ώρες σε ακροατήρια, γραφεία, διαδρόμους κ.λπ.. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσέρχονται καθημερινά περισσότεροι από 15.000 πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αντίστοιχα μέτρα με αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων για το ίδιο χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή αυτή και στα σχολεία και να ληφθούν μέτρα πρόληψης για τους εργαζόμενους (Δικαστές, Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικηγόρους) και τους πολίτες, που εξαιτίας προθεσμιών, θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα Δικαστήρια, κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής των εργασιών.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναστείλουμε από αύριο 12-3-2020 όλες τις κινητοποιήσεις που έχουμε εξαγγείλει. Δεν παραιτούμαστε από τα δίκαια αιτήματά μας και θα επανέλθουμε αφού προηγουμένως αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα που αφορά την Δημόσια Υγεία».

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα