back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Η κρίσιμη για τις εξελίξεις στη Συρια σημερινή συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο καθώς επίσης και η διαχείριση εκ μέρους της Ε.Ε της νέας κρίσης στο μεταναστευτικό λόγω της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Για μεταναστευτικό: Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε συζήτησαν χθες πως θα μπορέσουν άμεσα να αναπτύξουν συνοριοφύλακες στα ελληνοτουρκικά σύνορα ως μέρος της ειδικής μονάδας της Frontex, Rabbit. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου τα κράτη – μέλη “είναι αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε” ενώ προστίθεται ότι ‘όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το δίκαιο θα ληφθούν ώστε να αποτραπεί σε μετανάστες να διακινδυνεύσουν τις ζωές τους επιχειρώντας να περάσουν παράνομα δια ξηράς ή θαλάσσης” αναφέρει το Politico. Οι υπουργοί Εσωτερικών επίσης ζήτησαν από την Τουρκία να “εφαρμόσει πλήρως” τη συμφωνία με την Ε.Ε για το μεταναστευτικό. Ωστόσο ο Γερμανός, Χορστ Ζεεχόφερ επέκρινε την Ε.Ε ότι δεν αντέδρασε άμεσα και ικανοποιητικά στις διαμαρτυρίες της Τουρκίας σχετικά με τη συμφωνία. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε οτι “ήμουν ήδη στην Τουρκία εδώ και αρκετούς μήνες πριν και τότε έμαθα ότι υπήρχε ανάγκη για μια νέα συζητήση για τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας” αναφέροντας παράλληλα ότι οι διααμαρτυρίες της Άγκυρας για τα κοινοτικά κονδύλια έως το 2025. “Δυστυχώς δεν ελήφθησαν με τη δέουσα σοβαρότητα” είπε ο Ζεεχόφερ.
Στην πραγματικότητα… ούτε ακόμα και η απειλή σφαιρών θα μπορούσαν να αποτρέψουν την αποφασιστικότητα των μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς οι ελπίδες τους να περάσουν στην Ε.Ε είναι πολύ μεγαλύτερες.

Για Συρία: Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος ενόψει της αυριανής συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν υπόσχεται επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου επιχειρεί ο τουρκικός στρατός. Στο ίδιο σχέδιο –το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε εξασφαλίσει μέχρι χθες το πράσινο φως από Ελλάδα και Κύπρο– αναφέρεται ότι η Ε.Ε. «θα συνεχίσει την υποστήριξή της για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας του 2016» μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας. Ωστόσο, οι υποσχέσεις για χρηματική βοήθεια δεν φαίνονται ικανές να μεταπείσουν τον Ερντογάν σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων του. «Δεν πρόκειται για μια προσφυγική κρίση όπως εκείνη του 2015- 2016», εκτιμούσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters. «Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στη Συρία, στις σχέσεις του με τη Ρωσία, και θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη βοήθεια από εμάς. Εμείς μπορούμε να του προσφέρουμε χρήματα, αλλά εκείνος προσδοκά στρατιωτική στήριξη», προσέθεσε η ίδια πηγή.
Επιβεβαιώνοντας αυτές τις εκτιμήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε χθες ότι «αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το (προσφυγικό) πρόβλημα, τότε θα πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία». Αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν υπήρξαν σαφείς προσφορές. Το Βερολίνο, με δηλώσεις της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και της υπουργού Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-κάρενμπαουερ, εμφανίστηκε θετικά διακείμενο στην κεντρική αξίωση Ερντογάν για «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία.
Κρίσιμη για τις εξελίξεις στη Συρία θεωρείται η σημερινή συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στη Μόσχα. Χθες, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας στο Ιντλίμπ. Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας καυτηρίασε την Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός παρέχει προστασία και συγχωνεύεται με τζιχαντιστές του Ιντλίμπ. Εκπρόσωπος του υπουργείου προσέθεσε ότι οι ενισχύσεις που έφερε η Τουρκία στην περιοχή ισοδυναμούν με μια ολόκληρη μηχανοκίνητη μεραρχία.

Για ρύπους – Ε.Ε: Η δέσμευση της Ε.Ε. για μηδενικούς ρύπους το 2050 έγινε νόμος, τον οποίο παρουσίασε, χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρωτοβουλία χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής από τους ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του κλίματος, που ζήτησαν άμεσα και όχι μακροπρόθεσμα μέτρα. «Μεταφέρουμε την πολιτική μας δέσμευση στη νομοθεσία, οδηγούμαστε ανεπιστρεπτί σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα με ορίζοντα τριακονταετίας «προσφέρουν προβλεψιμότητα και διαφάνεια για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τους επενδυτές». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε ότι η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία «θα είναι σταδιακή και δίκαιη». «Μηδενικές καθαρές εκπομπές το 2050 ισούνται με παράδοση. Σημαίνει ότι σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», σχολίασε η 17χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ σε επιστολή που υπέγραψαν ακτιβιστές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν χρειαζόμαστε στόχους μόνο για το 2030 ή το 2050. Τους χρειαζόμαστε πάνω από όλα για το 2020 και για κάθε επόμενη χρονιά». Βασιζόμενη στα συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας, η Τούνμπεργκ αντιπροτείνει ως εργαλείο τους λεγόμενους «προϋπολογισμούς άνθρακα», δηλαδή τη σύγκριση των ρύπων που εκπέμπει κάθε χώρα με αυτούς που θα όφειλε να εκπέμπει για να υπάρχουν πιθανότητες σταθεροποίησης του παγκόσμιου κλίματος. Το εργαλείο αυτό δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εξαντλούν τον προϋπολογισμό της χρονιάς ήδη από το πρώτο εξάμηνο.

Για κορονοϊό: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ εξέφρασε την επιθυμία ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης να αποτελούσε για τους συναδέλφους του ένα επιπλέον κίνητρο, ενώ άλλοι είπαν ότι ελπίζουν η ΕΚΤ να λειτουργεί πιο θαρραλέα όπως κάνει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, FED. Πάντως σε αυτό στο οποίο όλοι συμφώνησαν χθες κατά τη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες ήταν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα “τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής” για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Όμως δεν κατέληξαν στο ποια θα είναι αυτά συγκεκριμένα. “Προετοιμαζόμαστε να πάρουμε περισσότερα μέτρα” δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά τη τηλεδιάσκεψη. “Αυτό περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα, όπου χρειάζεται για να στηριχθεί η Ευρωζώνη και η ανάπτυξη της λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές συνθήκες σε συγκεκριμένες χώρες”.
Στην πραγματική ζωή… όπως σχολιάζει το Politico δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χθες… στις Βρυξέλλες και μάλιστα ένα στην Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Άμυνας και ένα δεύτερο στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Στο μεταξύ, στην Ιταλία έκλεισαν όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια στη χώρα από σήμερα και έως τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Και στη Γαλλία η κυβέρνηση θα επιβάλλει ελέγχους στην τιμολόγηση προϊόντων που έχουν να κάνουν με την υγιεινή των χεριών.
Θεαματική είναι η ύξηση των θανάτων στην Ιταλία από τους 79, προχθές, στους 107 και των κρουσμάτων από τα 2.502 στα 3.090, παρά τα μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί στις χειρότερα πληγείσες περιφέρειες και τις δύο «κόκκινες ζώνες» καραντίνας σε έντεκα πόλεις της Λομβαρδίας και του Βένετο. Ανακοινώνοντας το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων σε ολόκληρη τη χώρα, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ελέγξει τον ιό, αλλά το σύστημα της υγείας δέχεται εντονότατη πίεση και αντιμετωπίζει ήδη ελλείψεις κλινών στις ΜΕΘ. Ο ίδιος επανέλαβε τον ισχυρισμό πως η έξαρση του κορωνοϊού στη Βόρεια Ιταλία επιδεινώθηκε και λόγω της κακοδιαχείρισης των «πρωτοκόλλων» ασφαλείας σε ένα τοπικό νοσοκομείο.
Στη Γερμανία: Ο αριστερός πολιτικός Μπόντο Ράμελο εξελέγη πρωθυπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας κατά την τρίτη ψηφοφορία, οπότε και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, αφού ο ανθυποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Μπγιορν Χέκε αποσύρθηκε. Ο 64χρονος πολιτικός Ράμελο έλαβε συνολικά 42 ψήφους, δηλαδή τις ψήφους του κόμματός του, των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, 23 βουλευτές ψήφισαν «όχι», ενώ 20 απείχαν. Ο Ράμελο, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Θουριγγίας από το 2014, θα επιδιώξει τώρα τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και πάλι με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Για Σερβία: Βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων του Βελιγραδίου με την Πρίστινα θεωρείται η εκλογική αναμέτρηση της 26ης Απριλίου, την οποία ανακοίνωσε χθες ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η κυρίως φιλορωσική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές. Ο Βούτσιτς, που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα, ζήτησε να τηρηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς κυριαρχεί στη σερβική πολιτική σκηνή την τελευταία οκταετία, έχοντας υπό τον έλεγχό του τα μέσα ενημέρωσης της χώρας και τους εκλογικούς μηχανισμούς.
Ο Τύπος της Σερβίας, στη συντριπτική του πλειονότητα φιλοκυβερνητικός, κατηγορεί την αντιπολίτευση ως ξένους πράκτορες ή εγκληματίες χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να απαντήσουν. Σύμφωνα με την οργάνωση «Freedom House», η επιδείνωση στον τομέα αυτό είναι ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Εκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι στη Σερβία και στο γειτονικό Μαυροβούνιο «οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, τα στελέχη της αντιπολίτευσης και άλλοι θεωρούμενοι εχθροί της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν συστηματική παρενόχληση, κάποιες φορές με τη χρήση βίας». «Η αγανάκτηση με τα κατεστημένα κυβερνώντα κόμματα πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις και στις δύο χώρες, αλλά αυτές δεν έφεραν κάποια ουσιώδη αλλαγή». Ο Βούτσιτς αρνείται τις κατηγορίες. «Φυσικά θα υπάρξουν υψηλοί τόνοι στη διάρκεια της εκστρατείας, πάντα έτσι ήταν, αλλά είναι σημαντικό να εκτυλιχθούν όλα με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος. Μια συμφωνία ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο θεωρείται προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πορεία ένταξης των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο κατέγραψε υποστήριξη που ξεπερνά το 50% για το SNS και τους συμμάχους του, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα, που μετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση, εμφανίζεται να αποσπά 10%.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα