back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ιταλία-κοροναϊός: Ξεπερνούν τα 100 τα κρούσματα – 97 νέοι θάνατοι στην Κίνα

Διαβάστε επίσης

Ξεπερνούν τα 100 πλέον τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία. Μόνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο στο Μιλάνο ο περιφερειάρχης Ατίλιο Φοντάνα, οι θετικοί στον ιό είναι 89.

Πρόσθεσε ότι σε όλη την Ιταλία τα κρούσματα του κοροναϊού είναι σίγουρα πάνω από εκατό.

Στο μεταξύ, τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται εκατοντάδες εξετάσεις σε άτομα που ενδέχεται να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς και αναμένονται το γρηγορότερο δυνατό τα σχετικά αποτελέσματα.

Όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Σε όποιον δεν σεβαστεί την απαγόρευση θα μπορούν να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19. Θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Παράλληλα, προσωρινά, στις περιοχές αυτές σταματούν τα σχολικά μαθήματα και κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Κόντε. Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αύριο αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

«Η υγεία των Iταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παυθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας.

Κίνα: 97 νέοι θάνατοι – 648 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 2.442 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αυξημένος κατά 97 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών αρχών, στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν χθες 648 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός μεγαλύτερος από τα 397 κρούσματα που είχαν επαληθευτεί την προηγουμένη.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 76.936.

Από τους 97 νέους θανάτους, οι 96 καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εκ των οποίων 82 στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ιού.

Σι Τζινπίνγκ: Σοβαρή και πολύπλοκη είναι ακόμη η κατάσταση με την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η κατάσταση με την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, είναι ακόμη σοβαρή και πολύπλοκη.

Ο πρόεδρος Σι είπε επίσης, ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο του ξεσπάσματος του κοροναϊού βρίσκονται σε σημείο καμπής.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα αγωνιστεί για την επίτευξη των οικονομικών και κοινωνικών αναπτυξιακών στόχων του 2020, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.

Στα 602 τα κρούσματα στη Νότια Κορέα, η κυβέρνηση αυξάνει τον συναγερμό για τη νόσο στο υψηλότερο επίπεδο

Η Νότια Κορέα αύξησε σήμερα το επίπεδο του συναγερμού της για λοιμώδη νόσο στο υψηλότερο επίπεδο για πρώτη φορά από το 2009, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ανέβηκαν στα 602 και ο απολογισμός των νεκρών στους πέντε.

Περισσότερα από τα μισά από τα κρούσματα συνδέονται με μια εκκλησία στη νοτιοανατολική πόλη Νταεγκού αφού μια 61χρονη γνωστή ως «Ασθενής 31», η οποία συμμετείχε σε τελετές εκεί, διαγνώσθηκε θετική στον ιό την περασμένη εβδομάδα. Η γυναίκα δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση αύξησε τον συναγερμό για τη νόσο στη χώρα στο τέταρτο και υψηλότερο επίπεδο σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Κορέα (KCDC) ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 169 και έφθασε τις 602 σε σχέση με μια μέρα νωρίτερα. Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, περισσότερα από 300 συνδέονται με την Εκκλησία του Σιντσεοντζί του Ιησού στην πόλη Νταεγκού.

Η αύξηση του επιπέδου του συναγερμού επιτρέπει στην κυβέρνηση να στείλει επιπλέον πόρους στην Νταεγκού και στην κομητεία Τσεονγκντό.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως το επίπεδο του συναγερμού επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση να απαγορεύσει δημόσιες δραστηριοότητες και να διατάξει το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων.

Η προηγούμενη φορά που η Νότια Κορέα είχε αυξήσει τον συναγερμό στο υψηλότερο επίπεδο ήταν πριν από 11 χρόνια στη διάρκεια του ξεσπάσματος της γρίπης Α ή H1N1, σύμφωνα με το Yonhap.

Τα πρώτα κρούσματα στη Νότια Κορέα συνδέονταν με την Κίνα, όμως οι νέες μολύνσεις επικεντρώνονται στην Νταεγκού, μια πόλη περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, και σε ένα νοσοκομείο στην Τσεονγκντό, μια κομητεία με περίπου 43.000 κατοίκους.

Διακοπή λειτουργίας ενός εργοστασίου Samsung

Στην Νότια Κορέα, ανακοινώθηκε σήμερα και δεύτερος θάνατος και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα με 229 νέες περιπτώσεις, επί 433 συνολικά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η επιδημία εισήλθε σε «σοβαρό στάδιο και η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προλάβει την εξάπλωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσουν Σιε-κιουν.

Η μία από τις εστίες του ιού είναι το νοσοκομείο του Τσονγκντό: 95 από τα πρόσφατα κρούσματα συνδέονται με ασθενείς ή μέλη του προσωπικού αυτού του νοσοκομείου, όπου είχαν νοσηλευθεί οι δύο ασθενείς που κατέληξαν.

Η άλλη εστία είναι η Εκκλησία του Shincheonji, στην πόλη Νταεγκού. Συνολικά, περισσότερα από 200 μέλη αυτής της χριστιανικής αίρεσης έχουν προσβληθεί.

Ενας υπάλληλος του εργοστασίου Samsung Electronics στο Γκουμί, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την Σεούλ, έχει προσβληθεί και η μονάδα διέκοψε την λειτουργία της μέχρι την Δευτέρα.

Στην Ιαπωνία, το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess παραμένει η σημαντικότερη εστία της επιδημίας εκτός της Κίνας. Από τους 3.711 επιβαίνοντες, τουλάχιστον 630 προσβλήθηκαν από τον ιό.

Επιβράδυνση της εξάπλωσης στην Κίνα

Στην ηπειρωτική Κίνα αντίθετα, η τάση είναι προς την επιβράδυνση: 109 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν σήμερα, έναντι 118 χθες, επί συνολικού αριθμού 2.345 θανάτων.

Αλλά και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε, με 400 νέες περιπτώσεις σήμερα, έναντι 900 χθες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα έχει ξεπεράσει τις 76.000.

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε 15 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει στα 43, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους οκτώ

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε 15 νέα κρούσματα μόλυνσης από το νέο κοροναϊό, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους οκτώ.

“Μέχρι τώρα έχουμε συνολικά 43 περιστατικά μολύνσεων, ενώ υπάρχουν οκτώ θάνατοι,” δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Από την Τετάρτη, η Τεχεράνη έχει επιβεβαιώσει 28 συνολικά περιπτώσεις μολύνσεων και επτά θανάτους, από το νέο κοροναϊό.

Ισραήλ: Περίπου 200 επισκέπτες από τη Νότια Κορέα, είναι ενδεχόμενο να τεθούν σε καραντίνα

Το Ισραήλ είναι ενδεχόμενο να θέσει σε καραντίνα περίπου 200 επισκέπτες από τη Νότια Κορέα, σε μία στρατιωτική βάση στα νότια της Ιερουσαλήμ σχετικά με ανησυχίες για το νέο κοροναϊό, όπως ανέφερε σήμερα, η ειδησεογραφική σελίδα Ynet.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν άμεσα την αναφορά της ειδησεογραφικής σελίδας.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Αριέχ Ντέρι δήλωσε ξεχωριστά σήμερα, ότι έδωσε εντολή, ώστε η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία να προστεθούν στην λίστα απαγόρευσης των ταξιδιών από και προς το Ισραήλ.

Ιαπωνία: Τρίτος επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου πέθανε από το νέο κοροναϊό

Τρίτος επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου στην Ιαπωνία πέθανε, αφού είχε μολυνθεί από το νέο κοροναϊό, σύμφωνα με την ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK.

Επαναπατρίσθηκαν 8 Ρώσοι από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess – Τρείς από τους οποίους είναι μολυσμένοι από τον νεό κοροναϊό

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως επαναπάτρισε οκτώ ρώσους επιβάτες, τρεις από τους οποίους έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που είχε τεθεί σε καραντίνα στο ιαπωνικό λιμάνι της Γιοκοχάμα εξαιτίας της επιδημίας του Covid-19.

«Οκτώ ρώσοι πολίτες, τρεις από τους οποίους είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό κατά την παραμονή τους στο πλοίο, επέστρεψαν στη Ρωσία» με αεροπλάνο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, δήλωσε η Τατιάνα Γκαλικόβα, η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδια για την Υγεία.

Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν είχε πλέον στο έδαφός της ασθενείς του νέου κοροναϊού αφού την περασμένη εβδομάδα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο οι μοναδικοί δύο ασθενείς, αμφότεροι κινέζοι υπήκοοι.

«Οι άλλοι ρώσοι πολίτες αρνήθηκαν» να μεταφερθούν, διευκρίνισε η Γκαλίκοβα, την οποία επικαλείται το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ συνολικά 24 Ρώσοι περιλαμβάνονταν μεταξύ των επιβατών του Diamond Princess.

Οι οκτώ επιβάτες που επαναπατρίσθηκαν, καθώς και αυτοί που τους απομάκρυναν, «θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε εξειδικευμένο ίδρυμα» στην πόλη Καζάν (Βόλγας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Όλοι οι συμπατριώτες μας που επέστρεψαν από τη Ρωσία είναι καλά», διαβεβαίωσε η Γκαλίκοβα υπογραμμίζοντας πως οι τρεις Ρώσοι που διαγνώθσηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό έχουν «την ελαφρά μορφή της ασθένειας, χωρίς έντονα συμπτώματα ούτε περιπλοκές».

«Ούτε η υγεία τους ούτε αυτή των μελών των οικογενειών τους κινδυνεύουν», δήλωσε.

Το Πεκίνο εξέδωσε οδηγίες για την ενίσχυση των μέτρων που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού

Το Πεκίνο εξέδωσε οδηγίες για την ενίσχυση των μέτρων που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, προκειμένου να προωθήσει τις εργασιακές δραστηριότητες, αλλά και την επαναφορά στην παραγωγική διαδικασία με κανονικό τρόπο.

Οι υλοποίηση των κινήσεων σε τοπικό επίπεδο, θα γίνει σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των συνθηκών υγείας, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οδηγιών.

Covid-19: Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία για εκστρατεία παραπληροφόρησης – Διαψεύδει η Μόσχα

Χιλιάδες λογαριασμοί που συνδέονται με την Ρωσία στο Twitter το Facebook και το Instagram διακινούν αντιαμερικανική παραπληροφόρηση για τον νέο ιό που εμφανίσθηκε την Κίνα, δήλωσαν στο AFP αμερικανοί αξιωματούχοι, προκαλώντας την διάψευση της Μόσχας.

Η εκστρατεία παραπληροφόρησης και διάδοσης θεωριών συνωμοσίας ξεκίνησε εδώ και έναν μήνα, την περίοδο που ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ανερχόταν σε 3 και τα κρούσματα στην πόλη Ουχάν ανέρχονταν σε 200, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους. Σήμερα, ο απολογισμός έχει φθάσει στους 2.345 νεκρούς, στα 76.000 κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα και σε περισσότερα από 1.300 στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εκστρατεία θυμίζει τις απόπειρες της KGB να διαδώσουν, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ότι ο HIV ήταν δημιούργημα αμερικανών επιστημόνων.

«Στόχος της Ρωσίας είναι να σπείρει την διχόνοια και να αποδυναμώσει εκ των έσω τους θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και τις συμμαχίες τους, και μέσω υπόγειων και κακόβουλων εκστρατειών», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη και την Ευρασία.

Η Ρωσία διέψευσε ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης για τον ιό Covid-19.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής διπλωματίας που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης δηλώνουν ότι λογαριασμοί με ονόματα φανταστικών προσώπων αναπαράγουν πληροφορίες όχι μόνο στα αγγλικά, αλλά επίσης στα γαλλικά, στα ισπανικά και στα γερμανικά.

Οι θεωρίες που διαδίδονται περιλαμβάνουν την ιδέα ότι ο ιός δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για «να κάνουν οικονομικό πόλεμο στην Κίνα», ότι είναι ένα βιολογικό όπλο που εφηύρε η CIA, ή ακόμη ότι εντάσσεται σε μία δυτική στρατηγική «αντικινεζικού μηνύματος».

Ορισμένα tweet κατηγορούν τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή προγράμματα υγείας.

Χιλιάδες λογαριασμοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία βρίσκονταν ήδη υπό παρακολούθηση για την ανάμειξή τους σε πολλές κρίσεις στον κόσμο, από τον πόλεμο στην Συρία μέχρι τις διαδηλώσεις στην Χιλή και την Γαλλία με τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων.

«Οι χιλιάδες αυτοί λογαριασμοί λειτουργούν συντονισμένα, καθημερινά, με απαράλλακτους φράσεις, τόνο και ρυθμό. Ολοι μπορούν να συσχετισθούν αρκετά εύκολα με το R, το Sputnik και άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης μπορεί να πλήξει την υγειονομική απάντηση στην επιδημία, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Αξιωματούχος του Στίετ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι τα ρωσικά τρολ είναι αυτόνομα και δεν είναι υποχρεωτικό ότι λειτουργούν κατόπιν εντολών.

«Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει απόφαση σε ανώτατο επίπεδο. Εχουν την ανεξάρτητη ικανότητα να λειτουργούν στην ζώνη αυτή για να πλήξουν αν το θέλουν με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες».

Θέμα χρόνου είναι να έχουμε τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού στην χώρα μας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή «Και γύρω γύρω πόλη» και τον Γιάννη Θεοδόση, ο επιδημιολόγος και καθηγητής στην εθνική σχολή δημόσιας υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλο.

Όπως είπε τα μόνα μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή από τους κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής κρούσματα το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας, ενω ανθεκτικά στον ιό εμφανίζονται τα παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα