back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τριγμοί και παραιτήσεις της Ακαδημίας Cesar στη Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Σύσσωμο αποφάσισε να παραιτηθεί το διοικητικό συμβούλιο που εποπτεύει την Ακαδημία Cesar, η οποία διανέμει βραβεία ισοδύναμα των Oscars στη Γαλλία, μετά την τελετή απονομής των βραβείων στις 28 Φεβρουαρίου.

Η συγκλονιστική απόφαση του 21μελούς συμβουλίου έρχεται μετά την “αμφιλεγόμενη” ανακοίνωση 12 υποψηφιοτήτων για βραβείο της ταινίας “Kατηγορώ” του Roman Polanski, αλλά και την έντονη κριτική ότι έχουν αποκλείσει από τα βραβεία φεμινιστικές προσωπικότητες όπως η σκηνοθέτης Claire Denis και συγγραφέας Virginie Despentes.

Το «Κατηγορώ», η 21η ταινία του 86χρονου δημιουργού Roman Polanski, είναι η πρώτη εδώ και χρόνια η οποία σχηματίζει παραλληλισμούς με την προσωπική του ζωή, την ώρα που θίγει μια σειρά κρίσιμων σύγχρονων ζητημάτων, εξ ου και το σούσουρο που έχει προκαλέσει. Η ταινία καλωσορίστηκε θερμά στην παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Βενετίας και κέρδισε το Αργυρό Λιοντάρι και το βραβείο των κριτικών, με την πρόεδρο της επιτροπής Λουκρέσια Μαρτέλ («Ζάμα») να κρατά δημοσίως διπλωματική στάση απέναντί της.
Το Κατηγορώ λειτουργεί ως καμπανάκι για έναν αντισημιτισμό που μάλιστα φωλιάζει στη χώρα που τον αγκάλιασε και ποτέ δεν τον πρόδωσε, όταν οι υπόλοιπες καραδοκούν να τον εκδώσουν σε μια, κατ’ αυτόν, στημένη κακοδικία που χρονίζει και δεν λέει να κλείσει, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πολύ έξυπνα, δεν αφηγείται την ιστορία από τη ματιά του αποκατεστημένου θύματος, αλλά μέσα από τον συνειδητοποιημένο διώκτη, του ρατσιστή που βάζει ωστόσο την αίσθηση του καθήκοντος πάνω από τις προσωπικές του προτιμήσεις- ένα ψύχραιμο κατασκοπικό θρίλερ ως περίβλημα της κλασικής παραβολής για την επικίνδυνα παραστρατημένη εξουσία.
To φιλμ γνώρισε επιτυχία στις γαλλικές αίθουσες παρά τις έντονες διαμαρτυρίες έξω από ορισμένους κινηματογράφους, ενώ στη σκιά νέων κατηγοριών για βιασμό κατά του Πολάνσκι, αυτήν τη φορά εις βάρος της ηθοποιού Βαλεντίν Μονιέ, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου αγνόησε την ταινία του στην απονομή των βραβείων της, όπου είχε αποσπάσει τέσσερις υποψηφιότητες.

 

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα