back to top
18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πέτσας: «Δεν θα κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Διαβάστε επίσης

Την άποψη ότι τα γεγονότα στην Μόρια επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος διευκρίνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτή την στιγμή ζήτημα να κηρυχθούν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε παράλληλα ότι [παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου» και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων».

«Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η Κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του Σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», ανέφερε ο κ. Πέτσας, ο οποίος παρέθεσε και στοιχεία που καταδεικνύουν αύξηση στον αριθμό των επιστροφών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές και επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου».

Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα της τροπολογίας με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας».

«Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επικείμενη έναρξη των συζητήσεων για τα ΜΟΕ, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ξεπάγωμα μίας παγωμένης διαδικασίας αλλά για έναν νέο κύκλο συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο που δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν θα γίνει στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι σημασία έχει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης.

Ο κ. Πέτσας πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου για το ενδεχόμενο να συζητηθεί μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα, ότι μόνο ζήτημα αποτελεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ότι ο ίδιος ο κ. Ντόκος δήλωσε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και έκανε λόγο για «διαστρέβλωση -για άλλη μια φορά- δηλώσεων του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2020 του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο με την προηγούμενη κυβέρνηση θα είχε ήδη λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

«Απευθύνουμε, ξανά, έκκληση σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα. Για να προστατευθεί. Μετά τις 30 Απριλίου, θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά δεν θα υπάρχει καμιά προστασία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα