back to top
23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη με 261 ψήφους

Διαβάστε επίσης

Ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου επί της Ηρώδου του Αττικού, είναι γυναίκα και λέγεται Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Σε μία πράξη υψηλού πολιτικού και θεσμικού συμβολισμού , η Ολομέλεια της Βουλής συνέκλινε με ευρύτατη πλειοψηφία , κατά πολύ μεγαλύτερη των 200 ψήφων που θέτει ως όριο στην πρώτη ψηφοφορία το Σύνταγμα, στην στήριξη της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου , η οποία υπήρξε επιλογή του κυβερνώντος κόμματος.

Η υποψηφιότητά της συγκέντρωσε κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία ,261
θετικές ψήφους από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ «παρών», δήλωσαν 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Αδικαιολόγητα απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Κώστας Ζουράρις και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ .  Ο πρώτος , σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πρόβλημα μετακίνησης από τη Θεσσαλονίκη,ενώ δεύτερος έφθασε καθυστερημένα στη Βουλή ,γιατί όπως είπε , έπαθε βλάβη το αυτοκίνητό του.Αντιθέτως, ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Μανωλόπουλος που ενημέρωσε έγκαιρα το Προεδρείο ότι είχε βλάβη το αυτοκίνητό του ,πρόλαβε να ψηφίσει κατά τη δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου.

Δικαιολογημένα απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ,ο οποίος βρίσκεται στην Αμερική σε προγραμματισμένο ταξίδι με την οικογένειά του – με επιστολή του έσπευσε να δηλώσει ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου-, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης που παραμένει σε νοσηλεία μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε χθες στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής , κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση.

Επίσης ,για λόγους υγείας απουσίαζε και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.Από το ΜέρΡΑ25, απουσίαζε η Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία γέννησε πριν από λίγες μέρες.

Με επιστολική ψήφο, ψήφισαν οι Άγγελος Συρίγος από τη ΝΔ και οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ,που έλειπαν σε αποστολές της Βουλής στο εξωτερικό.
Η ορκωμοσία της κ. Σακελλαροπούλου στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα, θα γίνει σε πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής με τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Για την ιστορία,να σημειωθεί ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι το όγδοο κατά σειρά πρόσωπο από τη μεταπολίτευση,που εκλέγεται στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.Είχαν προηγηθεί οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής , Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος. Το ρεκόρ ψήφων κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος το 2005 συγκέντρωσε 279 ψήφους.

Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον
“Σήμερα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:
«Σήμερα είναι μια σπουδαία, μια όμορφη, μια ηλιόλουστη μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, για τη Βουλή, για το πολίτευμά μας. Η εθνική αντιπροσωπεία εξέλεξε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μια σπουδαία νομικό, μια σπουδαία δικαστή, μια προσωπικότητα, η οποία ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
“Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού Έθνους. Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε. Η νέα Ελλάδα η οποία ξημερώνει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Σήμερα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή.
“Θέλω, και πάλι να ευχηθώ στην κυρία Σακελλαροπούλου καλή επιτυχία στα καθήκοντά της και με οδηγό το Σύνταγμα είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά προς όφελος πάντα της πατρίδας μας».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την συνεχάρη και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η εκλογή της έγινε με την πρώτη ψηφοφορία με τόσο ευρεία πλειοψηφία.

Δημήτρης Ράντος – Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα