back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ιδρύει η κυβέρνηση – Υπουργός ο Ν. Μηταράκης

Διαβάστε επίσης

Την δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον Παναγιώτη Μηταράκη και αναπληρωτή τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η ορκωμοσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού, θα πραγματοποιηθεί στις 14:45 στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.

Στην δήλωσή του ο κ. Πέτσας ανέφερε σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό:

“Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων μας
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου
  • Αυξημένες επιστροφές
  • Κλειστά προαναχωρησιακά κέντραΚαι όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.

Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Νότης Μηταράκης, ως βουλευτής που εκλέγεται στην ακριτική Χίο, συνομιλεί με κατοίκους και φορείς, γνωρίζει όλες τις πτυχές του προβλήματος και τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Κουμουτσάκο επισημαίνουν ότι ως Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του ζητήματος και την προώθηση των θέσεων της χώρας, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα εργαστεί πάνω στο ίδιο αντικείμενο και ειδικότερα για όλες τις πτυχές της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση “έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ένα ζήτημα βαθιά κοινωνικό”, όπως τονίζουν και προσθέτουν:
“Βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Στόχος που θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών και με την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος. Ενισχύουμε την αποτρεπτική φύλαξη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προστασίας των θαλάσσιων συνόρων μας”
Σε ό, τι αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών, “που είναι εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές”, επισημαίνουν ότι “θα επιτευχθεί (α) με την ταχεία εξέταση του ασύλου, (β) τη μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο και (γ) την επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με διαρκή παρακολούθηση των διαδικασιών ώστε να εξασφαλίζεται η αποφυγή καθυστερήσεων. Και με την λειτουργία κλειστών κέντρων για να είναι εφικτή η σωστή διαχείριση των διαδικασιών”.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι “τα κλειστά κέντρα θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα κέντρα, ενώ θα είναι αυτόνομα (υγεία, παιδεία, υποδομές)” και υπογραμμίζουν ότι “κλείνουμε οριστικά τις ανοικτές δομές, εντός ενός μήνα από τη λειτουργία κάθε κλειστού κέντρου”.

Τέλος, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:
“Οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας κατανέμονται ισοβαρώς σε όλη τη χώρα, με στόχο το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Θα πρέπει να εξεταστούν μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείτε συσσώρευση πληθυσμών. Η προσαρμογή τους στην ελληνική κοινωνία για το διάστημα που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα χρειάζεται να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

“Αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τις όποιες δυσλειτουργίες των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν. Με την πιστοποίηση και των παρόχων και του προσωπικού. Με μηχανισμούς ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

“Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες με ανταποδοτικά μέτρα. Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, σε λύσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση. Σε περιπτώσεις ζημιών από υφιστάμενα ανοικτά κέντρα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους.
“Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο, η προτεραιότητα τώρα είναι να το εκτελέσουμε άμεσα, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνουμε.

“Βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαρκής επικοινωνία της προόδου του σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας.”

Πως σχολίασε η αντιπολίτευση

“Τα συγχαρητήρια μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και επτά ημέρες για να να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφαση του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη” σχολίασε, με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.
Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί.
Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν».
Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή».

«Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό, τώρα που η κατάσταση, με δική της ευθύνη, έχει φτάσει στο απροχώρητο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον Αθήνα 98.4. «Αφού ως πρώτη πράξη της, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, και ενώ ο αρμόδιος υπουργός, κ. Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωνε στην Ευρώπη ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για αυτοτελές υπουργείο. Αφού πέρασαν έξι μήνες με πρωτοφανή ολιγωρία της κυβέρνησης σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, ενώ εμείς επιμέναμε ότι πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών. Μετά από συνεχείς αλλαγές στους αρμόδιους υπουργούς της, αφού δημιούργησε ένα πρωτοφανές μπάχαλο και εν μέσω μιας ιδιαίτερης γεωπολιτικής συγκυρίας, η κυβέρνηση προχωρά στην επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση για ίδρυση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μια ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού -μεταναστευτικού μέσω των υπαρχουσών δομών. Η κυβέρνηση ομολογεί το σοβαρό λάθος που διέπραξε με την κατάργηση του Υπουργείου Μετανάστευσης κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης τον Ιούλιο. Λάθος που επιχείρησε να διορθώσει, ανεπιτυχώς όπως δείχνει η σημερινή εξέλιξη, δημιουργώντας συντονιστές επί συντονιστών” τονίζει σε δήλωσή του, ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης και καταλήγει «Η κυβέρνηση οφείλει πια να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μικρότερη έπαρση. Η χώρα δεν αντέχει άλλους ερασιτεχνισμούς. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό τείνει σήμερα πια, ενώπιον και της πολυεπίπεδης τουρκικής πρόσκλησης, να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα