back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Κάσο – Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά του Σουνίου

Διαβάστε επίσης

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα στον θαλάσσιο χώρο 38 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Κάσου.

Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έδωσε το μέγεθος του σεισμού στα 5,5 Ρίχτερ, όμως μετά από λίγα λεπτά προέβη σε διόρθωση, δίνοντας τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 75 χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Νικολάου και στα 38 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κάσου. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εκτιμήθηκε στα 27,1 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σχεδόν σε όλη την Κρήτη, καθώς και στην Κάσο και την Κάρπαθο, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα.

Πριν από λίγο, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον σεισμό.

«Δεν νομίζω να είναι κάτι το ανησυχητικό αλλά το παρακολουθούμε» σχολίασε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι η δόνηση αυτή δεν συνδέεται με εκείνες που σημειώθηκαν στο νησί το προηγούμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 27 Νοεμβρίου, σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά του Σουνίου «ξύπνησε» την Αθήνα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4:29 τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κέας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα και ιδιαίτερα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και στο Λαύριο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 31 χιλιόμετρα δυτικά της Κέας και στα 10 χιλιόμετρα νότια του Σουνίου, καθώς και 52 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Αθήνα. Το δε εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 144 χιλιόμετρα, γι’ αυτό και δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητές σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα