back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιστημονικής μετανάστευσης

Διαβάστε επίσης

Στην δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πτυχιούχων που απασχολούνται στο εξωτερικό, προχωρά η κυβέρνηση.

Αρχικός στόχος, η επανένταξη στην ελληνική αγορά εργασίας 500 πτυχιούχων με επαγγελματική εμπειρία, τουλάχιστον ενός έτους, μεταπτυχιακού επιπέδου, ηλικίας 25 με 40 ετών.

Η ελάχιστη αμοιβή καθορίζεται στις 3.000 ευρω, με χρηματοδότηση του 70% αυτής και υποχρέωση για απασχόληση τους, επί ένα επιπλέον έτος.

Για τον σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί ειδική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, βασίζεται σε 4 άξονες:

Το Πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων της Διασποράς.

Την δημιουργία, Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με την ονομασία REBRAIN GREECE για την παρακολούθηση, καταγραφή και κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Την κατάρτιση ψηφιακού μητρώου καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα και

την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου δράσης δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας που ενσωματώνει την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κεντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, σχεδόν σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, παρατηρείται εργασιακή υποτίμηση απασχολούμενων με υψηλά μορφωτικά προσόντα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό των άνεργων πτυχιούχων είναι τετραπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ο δείκτης υλικής αποστέρησης για τους Έλληνες νέους πτυχιούχους, υπερβαίνει τον μέσο ευρωπαϊκό κατά 16,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, ένας στους 3 εργαζομένους με πανεπιστημιακή μόρφωση στην χώρα μας απασχολείται σε θέσεις εργασίας που απαιτούν λιγότερα προσόντα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό αναντιστοιχίας δεξιοτήτων και απαιτήσεων θέσης εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα