back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Προβληματισμοί από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το ύψος των ηλεκτρονικών δαπανών

Διαβάστε επίσης

Προβληματισμούς για τη συνταγματικότητα του άρθρου 7 του φορολογικού νομοσχεδίου που ορίζει ότι το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος, εκφράζει στην έκθεσή της  η  Επιστημονική Υπηρεσία  της Βουλής.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «δεν αιτιολογείται επαρκώς πώς επί συναλλαγών για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα οικεία φορολογικά παραστατικά, η εξόφλησή τους εξυπηρετεί καλύτερα τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εν σχέσει προς την εξόφληση με χρήση μετρητών».
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιστημονικής  Υπηρεσίας,  η προτεινόμενη ρύθμιση «δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία ούτε προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας,δεδομένου ότι ο σκοπός πάταξης της φοροδιαφυγής επί συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων επιτυγχάνεται εφόσον εκδοθεί το οικείο φορολογικό παραστατικό, ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησής του».
Επίσης, τα μέλη της Επιστημονικής Υπηρεσίας, σημειώνουν ότι η επιβαλλόμενη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους που δεν καταφέρουν να  «χτίσουν» το 30% του εισοδήματός τους από ηλεκτρονικές συναλλαγές , δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή.
Δημήτρης Ράντος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα