back to top
17.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

17.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ξεκίνησαν οι 3ήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Διαβάστε επίσης

Άνοιξαν οι πύλες του ιστορικού κτιρίου της οδού Πατησίων για τις εκδηλώσεις μνήμης για την 46η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου οι πόρτες του ιδρύματος θα ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ, ενώ την Κυριακή, ανήμερα της επετείου, στις 2 μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει η σταδιακή εκκένωση των χώρων του Πολυτεχνείου. Οι πύλες θα κλείσουν εκείνη την ημέρα στις 3, μέσα θα παραμείνουν οι ομάδες περιφρούρησης της Επιτροπής Εορτασμού, ενώ η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα. Σε πλήρη ετοιμότητα η Αστυνομία ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το ιστορικό κτίριο έως την πλατεία Κάνιγγος. Παράλληλα τροποποιήσεις θα υπάρξουν στα δρομολόγια των τρόλει και των λεωφορείων.

Έκκληση της αστυνομίας στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Οπρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 Σπύρος Χαλβατζής κάλεσε τους φοιτητικούς συλλόγους, εργατικές οργανώσεις, ομοσπονδίες, φορείς και το σύνολο του λαού σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε όσους αγωνίστηκαν την περίοδο της δικτατορίας. «Θέλουμε πένα πανεπιστήμιο ανοικτό στο λαό και τη νεολαία», σημείωσε.

«Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί τον λαό στη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τα 46 χρόνια από τον ηρωϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

«Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου «γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής» και καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

«Ούτε με τους μπαχαλάκηδες, ούτε με την ασύδοτη βία της Αστυνομίας. Εμείς είμαστε με τα ανοικτά πανεπιστήμια» είπε από τη Λάρισα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Όπως σημείωσε, «και ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, τους καλούμε όλους να σεβαστούν τον αγώνα των φοιτητών για Δημοκρατία κι ελευθερία και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία κι ευθύνη».

«Σε αυτή την επέτειο ας στείλουμε το σωστό μήνυμα. Ένα κοινό μήνυμα για τη μνήμη. Να μη ρίξουμε πάλι σκιά στην ουσία που είναι ο αγώνας της νεολαίας για Δημοκρατία . Σε αυτή την επέτειο ας δείξουμε σεβασμό στην πόλη. Στην Αθήνα, τις Αθηναίες και τους Αθηναίους που φιλοξενούν τους πάντες και ζητούν ανταπόδοση με σεβασμό» γράφει στον λογαριασμό του στο facebook ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Με ενός λεπτού σιγή η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την επέτειο της 17η Νοεμβρίου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ νωρίτερα αντιπροσωπεία του Σώματος κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των ηρώων του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα