21.6 C
Athens
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Βρετανικές εκλογές: Αποφασισμένος ο Νάιτζελ Φάρατζ το κόμμα του να διεκδικήσει τις έδρες των Εργατικών στην κεντρική και βόρεια Αγγλία

✚ ΑΘΗΝΑ

Οι Αθηναίοι σχεδιάζουν την κινητικότητα στην πόλη και αξιολογούν το ΣΒΑΚ του Δήμου Αθηναίων

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνει μέτρα που διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, που...

Εννέα δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας

co-Athens Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo, ο δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ), υλοποιεί την πρωτοβουλία co-Athens,...

Συμπεριφορά καταναλωτή, Neuromarketing και Team building στο Innovathens

Τρία σύγχρονα και εποικοδομητικά επιμορφωτικά σεμινάρια διοργανώνει το INNOVATHENS Powered by Samsung στον χώρο του στη Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων,...

Δήμος Αθηναίων: 1.350 νέοι κάδοι απορριμμάτων στις γειτονιές της 6ης Δημοτικής Κοινότητας

Η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και οι συστηματικές εργασίες και παρεμβάσεις από τον Δήμο Αθηναίων αλλάζουν...

Παιχνίδια πόλης για την ισότητα στην Κυψέλη

Δύο ακόμα διαδραστικά παιχνίδια πόλης για τους εφήβους της Κυψέλης σχεδιάζονται για αυτόν τον Σεπτέμβριο από το Impact Hub Athens, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού...

O Νάιτζελ Φάρατζ επέμεινε ότι το κόμμα του, το Brexit Party, στις εκλογές του επόμενου μήνα θα έχει υποψηφίους στις έδρες όπου στις εκλογές του 2017 οι Εργατικοί είχαν πετύχει την οριακή πλειοψηφία.

Χθες Δευτέρα , ο ηγέτης του Κόμματος Brexit ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να διεκδικήσει τις 317 έδρες στις οποίες στις προηγούμενες εκλογές είχαν πλειοψηφήσει οι Συντηρητικοί.

Σήμερα όμως στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο ITV (Good Morning Britain), ο κ. Φάρατζ έκανε σαφές ότι παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί από στελέχη των Τόρις να αποσύρει του υποψηφίους του κόμματος, το Brexit Party θα δώσει τη μάχη των εκλογών στις εκλογικές περιφέρειες όπου έστω και με μικρή πλειοψηφία κυριαρχούν οι Εργατικοί.

«Το σχέδιο του κ. Φάρατζ εγκυμονεί κινδύνους για το Κόμμα Brexit», έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος Τζέιμς Κλέβερλι.

«Μεγάλο δώρο για τους Συντηρητικούς»

Στο εμπορικό κανάλι ITV ο Φάρατζ ισχυρίσθηκε ότι η χθεσινή του απόφαση είναι ένα «μεγάλο δώρο» για τους Τόρις. «Τους χάρισα περίπου 24 έδρες», σημείωσε ο ηγέτης του Brexit Party.

Σήμερα εξάλλου στη συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του BBC, ο Νάιτζελ Φάρατζ επέκρινε το Συντηρητικό κόμμα επειδή δεν ανταποκρίθηκε στην “κίνηση καλής θελήσεως” από την πλευρά του με το να αποσύρει τους Συντηρητικούς υποψηφίους από ορισμένες εκλογικές περιφέρειες που είναι υπό τον έλεγχο των Εργατικών. Στις περιφέρειες αυτές, σύμφωνα με τον κ. Φάρατζ, το Κόμμα Brexit είχε πιθανότητες να κερδίσει την πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές.

Ο κ. Φάρατζ υπογράμμισε ότι το κόμμα του αποσύρεται από τις έδρες στις οποίες οι Τόρις αντιμετωπίζουν «τεράστια πίεση» από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Με το να δώσει το ελεύθερο στους Συντηρητικούς σε αυτές τις έδρες, ο κ. Φάρατζ υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο θα αποτραπεί ο κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών στο κοινοβούλιο που επιδιώκουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και το ενδεχόμενο να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Αλλά η κατάσταση στις εκλογικές περιφέρειες της κεντρικής και βόρειας Αγγλίας όπου στις εκλογές του 2017 έχει πλειοψηφήσει έστω και οριακά το Εργατικό κόμμα είναι διαφορετική. Σε αυτές τις περιφέρειες , το Κόμμα Brexit μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων που προέρχονται από το Εργατικό κόμμα απ ότι οι Συντηρητικοί υποψήφιοι , ισχυρίσθηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι αντιδράσεις στον Τύπο

Η απόφαση του ηγέτη του Κόμματος Brexit (Brexit Party) , Νάιτζελ Φάρατζ, να μη διεκδικήσει το κόμμα του στις εκλογές του επόμενου μήνα τις 317 έδρες που είχαν κερδίσει οι Συντηρητικοί στις εκλογές του 2017 είναι κύριο πρωτοσέλιδο θέμα σε πολλές εφημερίδες σήμερα.

«Υποχωρεί ο Φάρατζ από όλες τις έδρες των Τόρις» – ο πηχυαίος τίτλος στην Daily Telegraph. «Θεωρείται βέβαιο πλέον από τα γραφεία στοιχημάτων πως στις εκλογές το Συντηρητικό κόμμα θα πετύχει την πλειοψηφία», γράφει η Telegraph.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Νάιτζελ Φάρατζ προσπαθεί τώρα να διατηρήσει τον έλεγχο στο κόμμα του. Κατά τα φαινόμενα δέχεται πιέσεις από δωρητές και από ανώτερα στελέχη του κόμματός – “να κάνει ένα ακόμη βήμα” – και να αποφασίσει το Brexit Party να μη διεκδικήσει έδρες σε όλη τη χώρα στις οποίες η πλειοψηφία είναι οριακή.

Σε άρθρο γνώμης η Telegraph εκτιμά ότι η απόφαση του ηγέτη του Κόμματος Brexit – “έχει σκοτώσει την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος”.

Δεν είναι όλοι που θεωρούν ότι ο κ. Φάρατζ πήρε τη σωστή απόφαση. “Ντροπή της πολιτικής” , χαρακτήρισε την απόφαση ένας πρώην υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος Brexit.

Περιχαρής ο Μπόρις Τζόνσον

Στις πρώτες σελίδες της Sun, της i και της Metro δημοσιεύεται η ίδια φωτογραφία. Ο πρωθυπουργός Mπόρις Τζόνσον στο pub με ένα ποτήρι μπύρα στο χέρι να κάνει όλο χαμόγελα μια πρόποση στην υγεία του Νάιτζελ Φάρατζ.

Για να αποσύρει ο Φάρατζ τους υποψηφίους του κόμματος του από τις οριακές έδρες, ο Τζόνσον είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν σκοπεύει να παρατείνει μετά το τέλος του 2020 τη μεταβατική περίοδο και ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ – κατά προτίμηση όπως αυτή που υπέγραψε ο Καναδάς.

«Στην υγειά σου Νάιτζελ» – ο χαρακτηριστικός τίτλος στην εφημερίδα The Sun η οποία απευθυνόμενη στον αρχηγό του Κόμματος Brexit γράφει : «Τώρα βοήθησέ μας να κερδίσουμε τους Εργατικούς αποσύροντας τους υποψήφιους του κόμματός σου από όλες τις έδρες».

H Telegraph δεν απέκλειε αυτή να ήταν μια πιθανότητα πρίν από τις πρωινές δηλώσεις του κ. Φάρατζ. Επικαλείται πηγή προσκείμενη στον κ. Φάρατζ που υποστήριξε ότι – «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ θα ήταν πρόθυμος να κάνει κι άλλες παραχωρήσεις εάν αντιμετωπιζόταν με ευγένεια από τον πρόεδρο του Συντηρητικού κόμματος Τζέϊμς Κλέβερλι».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι – «το Κόμμα Brexit θα είναι ικανοποιημένο εάν έχει στο κοινοβούλιο 10 βουλευτές που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του Brexit».

Η εφημερίδα The Guardian σημείωνε : «Ο Φάρατζ παροτρύνεται να δώσει το ελεύθερο στους Τόρις να διεκδικήσουν τις έδρες που κατέχουν οι Εργατικοί».

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος παρασκηνιακά ασκούν πιέσεις για περαιτέρω παραχωρήσεις από τον κ. Φάρατζ.

«Μυστικό σύμφωνο για σκληρό Brexit»

Σύμφωνα με τον Guardian, οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) και το Σκωτσέζικο Εθνικιστικό Κόμμα (SNP) ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα «μυστικό σύμφωνο» ανάμεσα στον κ. Φάρατζ και τον κ. Τζόνσον υπέρ ενός «σκληρού Brexit» – προοπτική που και οι δύο ηγέτες έχουν απορρίψει.

«Ο Μπόρις και ο Φάρατζ ακολούθησαν την συμβουλή Τραμπ για να ράψουν το κοστούμι των εκλογών» – διαβάζουμε στην Daily Mirror.
Επισημαίνει η Mirror ότι ο κ. Φάρατζ άλλαξε τη θέση του μετά από πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ οι Leavers να συνεργαστούν στις εκλογές του Δεκεμβρίου και μετά από την πρόταση των Συντηρητικών να δοθεί τίτλος ευγενείας στον κ. Φάρατζ – προσφορά που όπως λέγει ο ίδιος την έχει απορρίψει.

Το κύριο άρθρο γνώμης της Mirror θεωρεί ότι ο μεγάλος νικητής των βρετανικών εκλογών μπορεί να είναι τελικά ο πρόεδρος Τραμπ, με τους Φάρατζ και Τζόνσον – «να έχουν παραδώσει το NHS και τη βρετανική βιομηχανία τροφίμων στα άπληστα χέρια των Αμερικανών».

Βύρων Καρύδης

Στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση Μάικ Πομπέο – Νίκου Δένδια

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και σήμερα το πρωί...

Χιτ – Σέλτικς 125-113 : Ο Αντεμπάγιο έστειλε στους τελικούς το Μαϊάμι

Με τον Μπαμ Αντεμπάγιο να κάνει πράγματα και θαύματα, οι Χιτ αποτελείωσαν τους Σέλτικς και προκρίθηκαν στους τελικούς του NBA. και θα αντιμετωπίσουν τους...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: το γεωπολιτικό παιχνίδι του Καυκάσου και της Ευρασίας

Αν η πρώτη σύγκρουση του 1988 στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ μεταξύ των τότε σοβιετικών δημοκρατιών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, σηματόδοτησε...

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου από Covid-19 για όσους έχουν επαρκή βιταμίνη D

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 και διαθέτουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους (τουλάχιστον 30 ng/mL 25 υδροξυβιταμίνης D), έχουν σημαντικά μειωμένο...

News in brief

A visit by US Secretary of State Mike Pompeo to Greece, his second in less than a year, is expected to focus on a...

Σαρωτική πρεμιέρα για Μπάρτσα, 4-0 τη Βιγιαρεάλ

Ένα ημίχρονο έφτανε για την Μπαρτσελόνα, προκειμένου να αρχίσει νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στη φετινή LaLiga. Οι «μπλαουγκράνα» συνέτριψαν με 4-0 τη Βιγιαρεάλ στο...

Όρθια με Ρονάλντο η Γιουβέντους στη Ρώμη

Πρώτη απώλεια βαθμών για την πρωταθλήτρια Ιταλίας, Γιουβέντους, η οποία αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Ρόμα στο «Ολίμπικο», στο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής της...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εικόνες συνωστισμού σε στάσεις και λεωφορεία

Εικόνα συνωστισμού καταγράφεται για άλλη μια μέρα σε μία από τις κεντρικότερες στάσεις λεωφορείων, ακριβώς απέναντι από την στάση Μετρό Αμπελόκηποι, με πολλούς από...

K. Μπακογιάννης: “Με τακτικό έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με επιτυχία”

Το ροζ χρώμα , το χρώμα της ελπίδας κατά του καρκίνου του μαστού πήρε το σιντριβάνι της Ομόνοιας . Ο δήμαρχος Αθηναίων , Κώστας...

Δημιουργικό πρόγραμμα εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ξεκινά Το Impact Hub Athens “χτίζει” μια δημιουργική “Κυψέλη Μάθησης” για παιδιά και ενήλικες  Στις 5 Οκτωβρίου...

Οι Αθηναίοι σχεδιάζουν την κινητικότητα στην πόλη και αξιολογούν το ΣΒΑΚ του Δήμου Αθηναίων

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνει μέτρα που διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, που...

Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο και κατάστημα παιχνιδιών από τον Δήμο Αθηναίων

Κώστας Μπακογιάννης: Δίπλα σε κάθε παιδί και κάθε οικογένεια Το νέο κοινωνικό κατάστημα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο...

Bottom Fullwidth