back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Βρετανικές εκλογές: Συνεχίζεται η πορεία των κομμάτων προς τις κάλπες εν μέσω παραιτήσεων

Διαβάστε επίσης

“Οι υποστηρικτές του Εργατικού κόμματος θα πρέπει να υποστηρίξουν τον Μπόρις Τζόνσον στις γενικές εκλογές” , δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής των Εργατικών Ίαν Όστιν.

Ο κ. Όστιν, ο οποίος παραιτήθηκε από το κόμμα τον Φεβρουάριο, υπογράμμισε ότι ο σημερινός ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είναι “εντελώς ακατάλληλος για να γίνει πρωθυπουργός της χώρας”.

Στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα το πρωί στο BBC, μετά την παραίτηση του μετριοπαθούς υπαρχηγού του κόμματος Τομ Γουότσον , ο κ. Όστιν σημείωσε : “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει φτάσει σε αυτό το σημείο.”

Ερωτηθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Όστιν, η βουλευτής του Εργατικού κόμματος Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι τόνισε ότι η προτροπή στους ψηφοφόρους στις εκλογές να στηρίξουν τους Τόρις είναι “παράλογη”.

“Ο κ. Όστιν είχε κάνει σπουδαία δουλειά ως βουλευτής” , αλλά πρόσθεσε η κ. Μπέιλι, “δεν ήταν μυστικό ότι είχε διαφορές με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος”.

Ενισχύεται στο κόμμα η θέση του Τζέρεμι Κόρμπιν με την αποχώρηση του Τομ Γουότσον

“Καταστροφή” για το Εργατικό κόμμα θεωρείται από την Daily Mail η απόφαση του υπαρχηγού του κόμματος Τομ Γουότσον να υποβάλλει χθες την παραίτησή του και να απόσχει από τις εκλογές.

“Ο Τομ Γουότσον ήταν στην απομόνωση , μετά από τρία χρόνια εσωκομματικών διενέξεων”, γράφει η Mail , και όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στην εφημερίδα o Γουότσον έφθασε στο σημείο να πει -“Αρκετά πια…”.

Οι Times υπογραμμίζουν τις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις που είχε ο κ. Γουότσον στους κόλπους του Εργατικού κόμματος για θέματα που έχουν σχέση με το Brexit και τον αντισημιτισμό καθώς και την έντονη κριτική που είχε δεχθεί για το ρόλο που έπαιξε στην προώθηση ψευδών ισχυρισμών για ένα δίκτυο παιδεραστίας VIP.

Η Daily Telegraph εκτιμά ότι η απόφαση του Γουότσον να αποχωρήσει από τη θέση του αναπληρωτή ηγέτη των Εργατικών είναι “μεγάλη νίκη” για την αριστερή πτέρυγα που στηρίζει τον Τζέρεμι Κόρμπιν και επιδιώκει τον έλεγχο του κόμματος με την αποπομπή των μετριοπαθών βουλευτών.

Σύμφωνα με την Telegraph, όλοι οι κεντρώοι βουλευτές θα μπορούσαν τώρα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους σε μια συντονισμένη κίνηση υπονόμευσης των πιθανοτήτων εκλογής του Κόρμπιν.

Ο Guardian επισημαίνει ότι με την αποχώρηση του Τομ Γουότσον ενισχύεται ο έλεγχος του κόμματος από τον Τζέρεμι Κόρμπιν και ορισμένοι βουλευτές θα είναι της άποψης ότι ο στόχος του ηγέτη των Εργατικών για την “αναμόρφωση του κόμματος” έχει επιτευχθεί.

Τι μπορεί να σημαίνει η παραίτηση του Άλουν Κερνς για τους Τόρις;

Με τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου , η παραίτηση του υπουργού Ουαλίας Αλουν Κερνς (Alun Cairns) μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το Συντηρητικό κόμμα.

Καταρχάς μένει ακέφαλη προς το παρόν η προεκλογική εκστρατεία των Τόρις στην Ουαλία. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα αναλάβει να ποδηγετήσει το κόμμα στη νίκη. Ορισμένοι αναρωτιούνται εάν θα είναι ο χαμηλών τόνων επικεφαλής των Συντηρητικών στην τοπική εθνοσυνέλευση Πολ Ντέιβις.

Στις εκλογές του Δεκεμβρίου, οι Τόρις ελπίζουν να αυξήσουν τη δύναμη τους στη βορειοδυτική Ουαλία όπου κυριάρχησε η ψήφος Leave στο δημοψήφισμα του 2016 . Ήδη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 έχουν γίνει προσπάθειες το Συντηρητικό κόμμα να κάνει αισθητή την παρουσία του σε μια περιοχή όπου η πλειοψηφία των ψηφοφόρων παραδοσιακά στηρίζει τους Εργατικούς.

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους παρατηρητές είναι ποιος άλλος στο Συντηρητικό κόμμα , εκτός από τον κ. Κερνς , γνώριζε για το ρόλο που διαδραμάτισε ο Ρος Ίνγκλαντ στην κατάρρευση της δίκης για βιασμό πριν επιλεγεί ως υποψήφιος για την εθνοσυνέλευση της Ουαλίας.

Το Συντηρητικό κόμμα επιμένει ότι ο Αλουν Κερνς “δεν είχε ιδέα” μέχρι την περασμένη εβδομάδα για τις λεπτομέρειες της δίκης που κατέρρευσε τον Απρίλιο του 2018 , όταν ο πρώην συνεργάτης του Ρος Ίνγκλαντ που ήταν μάρτυρας σε αυτή τη δίκη κατηγορήθηκε ότι σκόπιμα υπονόμευσε την ομαλή διεξαγωγή της.

Αλλά ένα μήνυμα που έλαβε ο κ. Κερνς με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) αποδεικνύει ότι ο πρώην υπουργός ήταν ενήμερος για τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει ο συνεργάτης του από τον Αύγουστο του 2018.

Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Ρος Ίνγκλαντ επιλέχθηκε ως υποψήφιος του Συντηρητικού κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Vale Glamorgan για τις εκλογές που θα γίνουν το 2021 και οι οποίες θα αναδείξουν τα νέα μέλη της τοπικής εθνοσυνέλευσης της Ουαλίας.

Το βασικό ερώτημα τώρα είναι εάν ο κ. Κερνς μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις θα μπορέσει να επανεκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια Vale of Glamorgan.

Στις εκλογές του 2017, ο Αλουν Κερν είχε κατακτήσει αυτή την έδρα με την οριακή πλειοψηφία των 2.190 ψήφων. Οι Εργατικοί που την κατείχαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Τόνι Μπλερ διατηρούν βάσιμες ελπίδες ότι θα μπορέσουν να την επανακτήσουν στις επερχόμενες εκλογές.

H εφημερίδα i υπογραμμίζει ότι η παραίτηση του υπουργού της Ουαλίας Άλουν Κερνς χθες ήταν το “επιστέγασμα 48 ωρών αναταραχής” για το Συντηρητικό Κόμμα.

Σύμφωνα την i , ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις να παρεμποδίσει τον κ. Κερνς να επαναδιεκδικήσει την έδρα στην εκλογική περιφέρεια Vale of Glamorgan, αφού κατηγορήθηκε ότι γνώριζε για το ρόλο του πρώην συνεργάτη του στην κατάρρευση μιας δίκης βιασμού. Ο κ. Κερνς αρνείται κάθε αδίκημα.

Σε άρθρο γνώμης οι Times σημειώνουν ότι η παραίτηση του Κερνς και τα σχόλια για την τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελ από τον Τζέικομπ Ρις – Μογκ δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί είναι απροετοίμαστοι για μια εκλογική αναμέτρηση που οι ίδιοι έχουν επιδιώξει.

Η εφημερίδα συνιστά στον πρωθυπουργό και αρχηγό του Συντηρητικού κόμματος Μπόρις Τζόνσον να ανακτήσει τον έλεγχο και “να ξεπεράσει το χάος επειγόντως”.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα