back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

«Τραβά το σκοινί» της αντιπαράθεσης με Βαρθολομαίο-Ιερώνυμο ο Πατριάρχης Μόσχας

Διαβάστε επίσης

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή στην αντιπαράθεση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, με αφορμή το Ουκρανικό ζήτημα.

Ο κ. Κύριλλος, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σταμάτησε να μνημονεύει και το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας στη Ρωσία, στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε το πρωί της Κυριακής στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στην Μόσχα, δεν μνημόνευσε το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κατά τη θεία πρόθεση, υλοποιώντας την απειλή ότι θα σταματήσει την κοινωνία μαζί του ως αντίποινα για την αναγνώριση του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει εφαρμόσει μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως μια πρωτοφανή «ταξιδιωτική οδηγία» που απαγορεύει σε Ρώσους προσκυνητές να επισκέπτονται έξι «ανεπιθύμητες», όπως τις χαρακτηρίζει η Μόσχα, Μητροπόλεις.

Βέβαια, οι «κυρώσεις» της Μόσχας είναι «κατά το δοκούν», μιας και δεν έχει διακόψει την κοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος ως σύνολο, παρά μόνο με όσους επισκόπους της έχουν συλλειτουργήσει με μητροπολίτες και κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διακοπή της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών από τον Πατριάρχη Ρωσίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής, μετά το τέλος της πανηγυρικής θείας λειτουργίας που τέλεσε στον ναό του Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την έντονη απαρέσκειά του για τη στάση του κ. Κυρίλλου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως παρότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επικρίνει τις ενέργειες του Πατριάρχη Ρωσίας και δεν συντάσσεται μαζί του, συνεχίζει να κρατά ουδέτερη στάση και αποστάσεις ασφαλείας στο θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας.

Σαφείς αιχμές για την στάση και τις κινήσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας άφησε πάντως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, «τα προνόμια και τα δίκαια της πρωτόθρονης Εκκλησίας δεν μεταφράζονται σε ηγεμονικές και εξουσιαστικές τάσεις, όπως μερικοί μέμφονται άγευστοι του ήθους και του εν ταπεινώσει μεγαλείου της Εκκλησίας των φτωχών παρότι από αυτήν έλαβαν το φως του Χριστού και υλοποιούνται ως πρωτείο διακονίας».

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι για αυτόν τον λόγο η μέριμνα του Πατριαρχείου είναι η μέριμνα όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα