back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφο το αίτημα για νέα αναβολή

Διαβάστε επίσης

Επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ζητεί αναβολή του Brexit -η οποία όμως δεν φέρει την υπογραφή του- έστειλε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με πηγές του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.

Το αίτημα συνοδεύεται από δεύτερη επιστολή, αυτή τη φορά υπογεγραμμένη από τον επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, στην οποία ο κ. Τζόνσον αναφέρει ότι μια αναβολή και μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ θα ήταν λάθος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος εκ του νόμου να στείλει την πρώτη επιστολή, με βάση την λεγόμενη Benn Act, νομοθετική πράξη που είχε περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο παρά τη θέληση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαιώσε μέσω Twitter ότι έλαβε το αίτημα για αναβολή του Brexit. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής, πρόσθεσε ότι πλέον θα διαβουλευτεί με τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ “για το ποια θα είναι η αντίδραση” των Βρυξελλών.

Η επιστολή με την οποία ζητείται η παράταση, σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή, παραδόθηκαν μέσω του εκπροσώπου του ΗΒ στις Βρυξέλλες, Σερ Τιμ Μπάροου.

Την επιστολή, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, συνοδεύουν δύο έγγραφα: αφενός ένα σημείωμα του Βρετανού εκπροσώπου στην ΕΕ, με την οποία δηλώνει ότι το κείμενο αποτελεί συμμόρφωση προς την Benn Act, με βάση τα όσα ψήφισε το βρετανικό κοινοβούλιο.

Αφετέρου μια δεύτερη επιστολή του κ. Τζόνσον, με την υπογραφή του, στην οποία σημειώνει ότι η αναβολή “είναι λάθος” και καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να καλέσουν τους Βρετανούς βουλευτές να επανεξετάσουν τη στάση τους και να εγκρίνουν το τελικό σχέδιο συμφωνίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα