back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Brexit: Τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον εγκρίνει και η Τράπεζα της Αγγλίας

Διαβάστε επίσης

«Θετική εξέλιξη είναι για τη βρετανική οικονομία η νέα συμφωνία Brexit», υπογράμμισε στο BBC ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Κάρνεϊ όμως προειδοποίησε ότι η συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να μην ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο στο βαθμό που θα την ενίσχυε η προηγούμενη συμφωνία που είχε γίνει δεκτή από την προκάτοχο του , την κ. Τερέζα Μέι.

«Το σημαντικό είναι ότι με τη συμφωνία του κ. Τζόνσον αποφεύγεται ο κίνδυνος της άτακτης αποχώρησης», σημείωσε ο κ. Κάρνεϊ στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC. «Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν στο μέλλον οι οικονομικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ αλλά προς το παρόν οι άμεσοι κίνδυνοι έχουν αποφευχθεί», παρατήρησε ο κ. Κάρνεϊ. «Οι χώρες της G20, όλες καλωσόρισαν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με τους Ευρωπαίους ηγέτες επειδή – για να αναφερθώ στο γενικό πλαίσιο που έγινε αυτή η συμφωνία – θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή – αυτή είναι η άποψη του ΔΝΤ», κατέληξε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Το έλεγχο θέλει να αποφύγει κυβέρνηση»

Εν τω μεταξύ ο υπουργός των Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ δεν θέλησε να προχωρήσει σε μία επανεκτίμηση για τις επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία. Αυτή την επανεκτίμηση την είχαν ζητήσει ορισμένοι βουλευτές πριν από τη σημερινή συνεδρίαση.

Την άρνηση του υπουργείου των Οικονομικών να ενημερώσει τους βουλευτές για τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για την πορεία της βρετανικής οικονομίας εκτός ΕΕ επέκρινε η βουλευτής Κάθριν ΜακΚίνελ, της Επιτροπής Οικονομικών του κοινοβουλίου.

«Μου έχει δοθεί η εντύπωση ότι το υπουργείο των Οικονομικών θέλει να αποφύγει τον έλεγχο. Εάν ο υπουργός των Οικονομικών δεν προχωρήσει στην επικαιροποίηση των προβλέψεων για τη βρετανική οικονομία τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή θα πρέπει να βασισθούμε στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τρείς μήνες», σημείωσε η κ. ΜακΚίνελ.

Bύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα