22.1 C
Athens
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2020

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον Αθήνα 9.84: “Εντός του Νοεμβρίου θα υπάρξει μεγάλη αποσυμπίεση των νησιών, κυρίως Λέσβου και Σάμου”

✚ ΑΘΗΝΑ

Ο «Μεγάλος Περίπατος» κλείνει το Ιστορικό Τρίγωνο της Αθήνας -Πού θα απαγορεύονται τα ΙΧ

Στο προσωρινό περιορισμό (3 μήνες + 3 μήνες παράταση) της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδας της κυβερνήσεως...

«Elephant»: Το 3ο πανελλήνιο βραβείο εικονικής επιχείρησης στα ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας Νάξου

Η εικονική μαθητική επιχείρηση «Elephant», που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του Γενικού Λυκείου Τραγαίας Νάξου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικονική Επιχείρηση»...

Νέο κεφάλαιο για την πλατεία Ομονοίας

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πλατεία Ομονοίας που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παραδόθηκε στο κοινό....

Χώροι και πόροι από τον δήμο Αθηναίων για την στήριξη του Πολιτισμού

Ο δήμος Αθηναίων αφουγκράζεται τα νέα δεδομένα, λαμβάνει υπόψη την ανάγκη των καλλιτεχνών για δημιουργία και επικοινωνία, αλλά και των πολιτών για ψυχαγωγία και...

O Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία της πρωτεύουσας

Το σχέδιο για την δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην πόλη μας, του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας εγκρίθηκε τη...

O  υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Απόστολο Χονδρόπουλο και Γιώργο Κατσίγιαννη. Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, στην εξειδίκευση της δέσμης κυβερνητικών μέτρων στη βάση του νέου πλαισίου παροχής ασύλου, στο ρόλο των ΜΚΟ και στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της ΝΟVARTIS αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του κατηγορητηρίου τόσο σε ό,τι αφορά νέα αδικήματα, όσο και σε πρόσωπα, που δεν αντιμετωπίζουν κατηγορία.

Αναλυτικά :

*Για την κριτική στο γιατί το θέμα των ροών στη χώρα δεν είναι μόνο προσφυγικό ή μεταναστευτικό ή και τα δύο, όπως και για το αιχμηρό σχόλιο του ΚΙΝΑΛ ότι η ΕΕ τώρα μιλά περί μεταναστευτικού, μη επιθυμώντας να μοιραστεί με την Ελλάδα το βάρος διαχείρησης των ροών.

ΓΓ “Αποδίδεται μεγάλη σημασία στη σημειολογία και όχι στην ουσία του προβλήματος, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι μεταναστευτικό και προσφυγικό και απαιτεί μια πολύ ειδική διαχείριση. Υπάρχει σχετικός μετασχηματισμός του μείγματος των εισερχομένων προσφύγων στην Ελλάδα. Στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές – ιδίως από τη Συρία – αλλά από άλλες περιοχές και εθνικότητες, οι οποίες δεν βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση, οπότε μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι υποβαθμίζεται αρκετά το κομμάτι του προσφυγικού. Κυρίως, προέρχονται από το Αφγανιστάν και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.”

*Για το μήνυμα αυστηρότερης πολιτικής που εκπέμπεται, στη βάση του συνδυασμού κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο εσωτερικό, αλλά και στη κατεύθυνση διεθνοποίησης του θέματος.

ΓΓ “Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται αυστηρά και άλλες που ζητούν αυστηρότερα μέτρα.
Η κυβέρνηση οφείλει να δρά με υπευθυνότητα στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαικού δικαίου, σεβόμενη τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του προβλήματος. Εύκολη ρητορία να υποστηρίζεται ότι πηγαίνουμε σε εντελώς αυστηρές θέσεις ή ότι θα πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα και να αρχίσουμε τις επιθετικές ενέργειες.
Θα υπάρξει αυστηροποίηση όλου του πλαισίου, με καλύτερη φύλαξη των σημείων εισόδου στη χώρα, κυρίως των θαλασσίων συνόρων, συντόμευση της διαδικασίας επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου, ώστε όσοι διαπιστωμένα δεν βρίσκονται σε καθεστώς πρόσφυγα να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους και διεθνοποίηση του ζητήματος.
Εχουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο που ξεκινά από τα κομμάτια της φύλαξης και φθάνει στον τρόπο διαχείρισης μεταναστών και προσφύγων στη χώρα. Τίθεται θέμα αποσυμφόρησης των νησιών τα οποία βρίσκονται σε εκρηκτική κατάσταση, όπως και θέμα διεθνοποίησης της κατάστασης, γεγονός που συνιστά θέμα υψηλής πολιτικής ”

*Για το αν υπήρχε χαλαρότερη αντιμετώπιση του θέματος επί ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΓ “Στη χώρα εισήλθε μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων.Με την ανάληψη της διακυβέρνησης υπήρχαν 75.000 εκκρεμείς, ανεπεξέργαστες αιτήσεις ασύλου, αριθμός που δηλώνει όχι μόνον αδυναμία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και ιδεολογική στάση. Κρίσιμος είναι και ο αριθμός των 1.800 επιστροφών την τελευταία πενταετία στην Τουρκία, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της γείτονος με την ΕΕ.
Αρα, υπήρχε σοβαρότατη αδυναμία στη συνοριακή φύλαξη και η διαχείριση μετά την είσοδο στη χώρα, γινόταν με τρόπο που δεν διέκρινε ανάμεσα σε έχοντες ανάγκη προστασίας και οικονομικούς μετανάστες.”

*Για την ύπαρξη των αναγκαίων δομών, προκειμένου να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική στη βάση του νέου πλαισίου για το άσυλο.

ΓΓ “Θα ενισχυθούν οι δομές και το ανθρώπινο δυναμικό. Οσον αφορά στις δομές, θα υπάρξουν στην ενδοχώρα Κέντρα Φύλαξης που θα ενισχυθούν ή θα δημιουργηθούν, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών.
Για το ανθρώπινο δυναμικό, θα ενισχυθεί η στελέχωση των επιτροπών ασύλου με δικαστές, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα υπάρξει επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με στόχο την ταχύτερη διάγνωση στους εισερχόμενους, καθώς μέσω ιατρικών γνωματεύσεων σχεδόν όλοι κρίνονται ευάλωτοι και μπορούν να απολάβουν πλήρους προστασίας επί μακρό χρόνο.
Θα ενισχυθεί επίσης, η αστυνόμευση στα σύνορα και στα προαναχωρητικά κέντρα και θα υπάρξουν και κλειστές δομές για να μην διαχέονται όσοι κρίνονται ότι δεν δικαιούνται προστασίας .
Η διοικητική διαδικασία απονομής ασύλου υπολογίζεται να είναι 3μηνης διάρκειας. Από τον πρώτο βαθμό έως την οριστική κρίση της δευτεροβάθμιας επιτροπής.”

*Για το ρόλο των ΜΚΟ στη διαχείριση του προσφυγικού

ΓΓ: “Σημαντικός ο ρόλος τους, στην κατεύθυνση παροχής υποστήριξης στους μετανάστες, αλλά και στις διοικητικές διαδικασίες ασύλου, με την υποχρεωτική, επιβεβλημένη συμμετοχή και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Υπάρχουν όμως και ΜΚΟ που εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία και το ρόλο τους προκειμένου για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη, αλλά και να θέσουν ιδεολογική ατζέντα στα πράγματα ώστε να εμποδίσουν αυτό που πρέπει να γίνεται. Οι ΜΚΟ θα ελεγχθούν ουσιαστικά επί της λειτουργίας τους αν διαπιστωθούν κακοδιαχείριση και παρεμπόδιση στην άσκηση εθνικής κυριαρχίας.”

*Για το πότε θα γίνει αισθητή η αποσυμφόρηση βεβαρημένων νησιών μέσω της εφαρμογής της νέας δέσμης μέτρων.

ΓΓ: “Εντός του Νοεμβρίου θα υπάρξει μεγάλη αποσυμπίεση των νησιών, ιδίως στη Λέσβο και τη Σάμο.”

*Για ΝΟVARTIS

ΓΓ: “Θεσμική η στάση της ΚΟ της ΝΔ. Στάση θεσμικού σεβασμού η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν είναι δυνατόν πρώην Πρωθυπουργοί να εντέλλονται προς ποινική δίωξη χωρίς την ύπαρξη αδιάσειστων στοιχείων. Από κυβερνητικής πλευράς δεν θα υπάρξει ουδεμία χειραγώγηση δικαιοσύνης και Βουλής.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας, η οποία δεν είναι πλήρης καθώς διαβιβάστηκε αμελητί από τις δικαστικές αρχές στη Βουλή, προκύπτουν πράγματι ισχυρές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων εκ μέρους του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, που συνδέονται με τη ΝΟVARTIS και όχι μόνον, αλλά και με ένα ευρύτερο πλέγμα παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη.”

*Για το αν υπάρχει περίπτωση να αποκαλυφθούν και άλλα σε σχέση με τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου ή άλλες υποθέσεις, δεδομένων των καταθέσεων δικαστικών και εισαγγελέων.

ΓΓ : “Μιλούμε για καταθέσεις δικαστικών υψηλού κύρους και πρόκειται για εξαιρετικά αξιόπιστες μαρτυρίες.
Θα εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία και η Προανακριτική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες και κάθε δικαίωμα να επεκτείνει το κατηγορητήριο, τόσο σε ό,τι αφορά νέα αδικήματα, όσο και σε πρόσωπα, που δεν αντιμετωπίζουν καμία κατηγορία.”

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα Fake News για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία»

Τα δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις περί κλεισίματος του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» διαψεύδει το παρατηρητήριο Fake News που εκδίδει...

Ισπανία: Αίρονται οι περιορισμοί σε τέσσερα μικρά νησιά της χώρας

Τέσσερα μικρά νησιά της Ισπανίας θα ανοίξουν από την Δευτέρα τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και των εστιατορίων τους και θα επιτραπεί η επαναλειτουργία...

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για την καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

Διαμαρτυρία για την καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι μέλη της «Πρωτοβουλίας 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων» που συγκεντρώθηκαν έξω από...

Γ. Γεραπετρίτης: Οι υβριδικές, νέου τύπου απειλές της Τουρκίας θα στραφούν εναντίον της

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας διοχετεύει τη συσσωρευμένη πίεση που έχει «με ενέργειες που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι υψηλού συμβολισμού, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται...

Εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών βρέθηκε στη Ζάκυνθο – Συνελήφθησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα

Εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών ουσιών, μέσω προσμείξεων και νοθεύσεων εντόπισαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ζακύνθου, στο χωριό Βουγιάτο, γεγονός που είχε ως συνέπεια τη...

Νύχτα επεισοδίων στις ΗΠΑ-Νεκρός 19χρονος στο Ντιτρόιτ και αστυνομικός στην Καλιφόρνια

Ένας 19χρονος σκοτώθηκε στο κέντρο του Ντιτρόιτ κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην πόλη ύστερα από το θάνατο του 46χρονου Τζορτζ...

Τουρκία: Μόνο τέσσερα κόμματα μπαίνουν στο κοινοβούλιο – Δημοφιλέστερος ο Ιμάμογλου από τον Ερντογάν

Εάν διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία, μόνο τέσσερα πολιτικά κόμματα θα ξεπερνούσαν το εκλογικό όριο του 10% και πρόεδρος θα ήταν ο Εκρέμ...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ενέδρα θανάτου στη Βούλα – Νεκρός Βέλγος επιχειρηματίας

Σε μαφιόζικη εκτέλεση παραπέμπει η εν ψυχρώ δολοφονία άνδρα με 2 σφαίρες στο κεφάλι το βράδυ της Παρασκευής. Η δολοφονία σημειώθηκε στις 21.20 στην οδό...

«Γινόμαστε 33 και το γιορτάζουμε»

Τριάντα τρία χρόνια μετά, γιορτάζουμε! Την Κυριακή ο Αθήνα 9.84 έχει γενέθλια! Γιορτάζει 33 ολόκληρα χρόνια στα ερτζιανά και – εν μέσω κορονοϊού- «επιστρέφει» τα...

«Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο!» – Ο Κώστας Μπακογιάννης στον «αέρα» του Αθήνα 9.84

«Με αφορμή τον μεγάλο περίπατο αλλάζουμε τον τρόπο διαβούλευσης στη χώρα», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, στην πρώτη εκπομπή του στον Αθήνα 9.84 «Τα παράπονά...

Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργεί από 1η Ιουνίου ανακαινισμένο για το κοινό το Ανοιχτό Κολυμβητήριο Γουδή – Δωρεάν η χρήση για όλο τον μήνα

Από τον Δήμο Αθηναίων ανακοινώνεται ότι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), προχωρά από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου στην επαναλειτουργία...

Ανοιχτή Πόλη: Χωρίς απολυμάνσεις ανοίγουν τα σχολεία

Σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας αλλά και παραβίαση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας καταγγέλλει η Ανοιχτή Πόλη εν όψει της...