back to top
17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τις ιδιωτικές κλινικές τα φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας

Διαβάστε επίσης

Διευρύνονται τα κανάλια διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που προορίζονται για σοβαρές παθήσεις και τα οποία σήμερα χορηγούνται μόνο μέσω φαρμακείων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι με σχετική διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την Παρασκευή, τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) – σε πρώτη φάση για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας – θα δίνονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και από τις ιδιωτικές κλινικές.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τους ασθενείς ούτε και για τον ΕΟΠΥΥ από τη διακίνηση των συγκεκριμένων φαρμάκων μέσω των φαρμακείων.

Ένα ακόμη κανάλι διακίνησης φαρμάκων ανοίγει και μέσω των ιδιωτικών κλινικών για τους ογκολογικούς ασθενείς τους. Σύντομα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών για λογαριασμό των ασθενών. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα εξουσιοδοτούν συγκεκριμένους εργαζόμενους που θα ορίζει η ιδιωτική κλινική για την παραλαβή των φαρμάκων τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς αφού προγραμματιστεί η χημειοθεραπεία τους φροντίζουν οι ίδιοι και για την εξασφάλιση του φαρμάκου από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πλέον οι ασθενείς θα προγραμματίζουν τη θεραπεία τους και θα πηγαίνουν κατευθείαν στην ιδιωτική κλινική για να υποβληθούν σε αυτή.

Επιπλέον, είναι έτοιμη η προκήρυξη για τον διαγωνισμό ανεύρεσης εταιρίας μεταφοράς για τη διανομή κατ´ οίκον των φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι διανομή γίνεται και σήμερα, ωστόσο δεν είναι δωρεάν, καθώς το κόστος μεταφοράς το αναλαμβάνουν οι ασθενείς.

Παράλληλα, δρομολογούνται παρεμβάσεις στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρεται το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στου Γκύζη, πίσω από τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος”, ένα φαρμακείο που σχεδόν έχει ταυτιστεί με τις πολύωρες αναμονές και τις ουρές.

Σύμφωνα με τα σχέδια του ΕΟΠΥΥ, το νέο φαρμακείο θα βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και θα είναι μεγαλύτερο. Επέκταση προγραμματίζεται και στο φαρμακείο του Οργανισμού στην Καλλιθέα καθώς και σε εκείνο της Ομόνοιας.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα