back to top
22.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

22.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ημέρα Μνήμης: Ένας χρόνος από την τραγωδία στο Μάτι

Διαβάστε επίσης

“Μαύρη επέτειος” η σημερινή, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι. Η πυρκαγιά, που χτύπησε την Ανατολική Αττική άφησε πίσω της 102 αθώα θύματα, δεκάδες τραυματίες, καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα, και μεγάλες πληγές.

Σε βαρύ κλίμα τελέστηκε σήμερα το πρωί η επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου παρέστη πλήθος κόσμου, συγγενείς θυμάτων και  κάτοικοι που διασώθηκαν. Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστη και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με κατοίκους.

Μάτι 23/7/2019 – Σαν να μην πέρασε μία μέρα!

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ), εκφράζει την βαθιά της οδύνη και τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς, φίλους, γνωστούς και γείτονες των αδικοχαμένων ψυχών.
Η ανακοίνωση
«Ημέρα πένθους σήμερα για όλους μας.
Ένα χρόνο μετά και δυστυχώς ο τόπος μας είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Όλοι μαζί με πείσμα, δύναμη και εργατικότητα, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αποκατάσταση όλων των πυρόπληκτων συμπολιτών μας και την επιστροφή στα σπίτια τους ευελπιστώντας στην ουσιαστική και αποτελεσματική υποστήριξη της νέας κυβέρνησης.

Η ΣΕΚΜΑ εύχεται κουράγιο και δύναμη σε όλους τους πυρόπληκτους και τους συγγενείς των θυμάτων».

Μέτρα στήριξης των πληγέντων

Στην Βουλή χθές, το βράδυ  τηρήθηκε συμβολικά ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πυρκαγιάς.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Επίσης πρόκειται να καθαριστεί το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή ενώ οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ.

Το μέτρο αφορά 4.334 κατοίκους όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Στ. Πέτσας κατά την τακτική ενημέρωση.

Ακόμη 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναμένεται ότι θα υλοποιηθούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιταχυνθεί η διαδικασία για  να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία όπου θα μετέχουν εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης.

Στόχος είναι ένα σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση τόσο στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά όσο και στην Κινέττα.

Επίσης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα σχεδιάσει ένα χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών.

Φ.Γεννηματά: Η τραγωδία στο Μάτι δεν μπορεί να ξεχαστεί

“Χρέος όλων μας είναι να μην ξαναζήσουν οι πολίτες στη χώρα τέτοιο εφιάλτη” αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά

“Υποχρέωση της Δικαιοσύνης είναι να αποδοθούν οι ευθύνες. Ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να σταθεί κοντά στους ανθρώπους στο Μάτι, για να κλείσουν οι «πληγές» και να επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή.

Το Κίνημα Αλλαγής στάθηκε έμπρακτα από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατοίκους. Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε, να διεκδικούμε και να ελέγχουμε την υλοποίηση των Κυβερνητικών εξαγγελιών”.

Δ.Κουτσούμπας: Ημέρα μνήμης- Να αντιμετωπιστούν οι αιτίες

Με την συμπλήρωση ενός έτους από την πυρκαγιά στο Μάτι ο γ.γ του ΚΚΕ κ.Δημήτρης Κουτσούμπας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία

“Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης, αλλά και μια μέρα δέσμευσης να συνεχίσουμε τον αγώνα, τον αγώνα όχι μόνο για να κλείσουν οι πληγές και να αποκατασταθούν επιτέλους οι πληγέντες, αλλά πάνω απ’ όλα για να αντιμετωπιστούν εκείνες οι ελλείψεις, οι πολιτικές, οι αιτίες που οδήγησαν στην μεγάλη τραγωδία στο Μάτι.

Αυτός ο αγώνας, που αποτελεί την καλύτερη τιμή στη μνήμη των θυμάτων, παραμένει 1 χρόνο μετά, δραματικά επίκαιρος και αναγκαίος”.

Ν.Σαντορινιός : Δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση

Νεκτάριος Σαντορινιός (Βουλευτής Δωδεκανήσου και τομεάρχης Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ)

“Ήταν μία δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και τη χώρα. Θεωρώ ότι επικοινωνιακά έγινε μία καταιγίδα Τότε η αξιωματική αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι κρατούσαμε άχρηστους αρχηγούς της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Σήμερα η κυβέρνηση έναν από αυτούς, τον επαναφέρει αναβαθμισμένο ως γενικό γραμματέα στο Υπουργείο. Μας κόστισε πάρα πολύ στην επικοινωνιακή διαχείριση” αναφέρει ο Νεκτάριος Σαντορινιός βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84“.

Αναφορικά με τα 31 εκ δωρεών που λίμνάζουν στον σχετικό λογαριασμό σημείωσε ότι τέθηκαν θέματα γραφειοκρατίας. “Υπάρχει μία γραφειοκρατία και μιλάμε για μία περιοχή όπου η κανονικότητά της σε μεγάλο κομμάτι περιελάβανε αυθαιρεσίες. Να έτρεχαν οι δωρεές αποκατάστασης σε τι; Σε αυθαίρετά κτίσματα; Σε κτίσματα που εμποδίζουν την πρόσβαση στην παραλία; Εκεί χρειάζεται ένας σχεδιασμός, ο οποίος έχει ξεκινήσει.  Υπάρχουν ζητήματα αποκατάστασης σε σχέση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό που οφείλει να υπάρχει στο Μάτι για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα”

Ο “Αθήνα 9.84” στο Μάτι

Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι, ο Αθήνα 9.84 πραγματοποίησε  οδοιπορικό στην περιοχή, με αφορμή και τις δράσεις στήριξης του Δήμου Αθηναίων, μέσα και από τις δωρεές δύο γειτονικών πρωτευουσών, των Τιράνων και των Σκοπίων.

Στο οδοιπορικό καταγράφεται η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι – όπως λένε – εδώ και ένα χρόνο δεν έχει αλλάξει το παραμικρό και δεν έχει γίνει ούτε μια κίνηση βελτίωσης από τους αρμόδιους φορείς.

IMG_4736
IMG_4737

Οργή και αγανάκτηση κατοίκων

Δεν έχουν κοπεί τα ξερά χόρτα, όπως και τα καμένα δέντρα, ενώ καταγγέλλουν ότι έχουν βάλει οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη για να φτιάξουν τα σπίτια τους

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν με τις εφιαλτικές μνήμες της φονικής πυρκαγιάς, της 23ης Ιουλίου 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 101 ανθρώπους.

Οργή γιατί ένα χρόνο μετά στην διαδρομή από Ραφήνα μέχρι Μάτι, μέσω του μοιραίου δρόμου της οδού Δημοκρατίας, υπάρχουν δεξιά και αριστερά ξερά χόρτα που έχουν φτάσει το μισό μετρό σε ύψος, καμένα δέντρα που δεν έχουν κλαδευτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πλαστικές σακούλες πεταμένες δίπλα στον δρόμο με ξερά φύλλα και κλαδιά.

Μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για εκδήλωση νέας πυρκαγιάς στην περιοχή.

Θυμός γιατί μέχρι σήμερα η διαδικασία καταβολής των βασικών αποζημιώσεων κινείται με ρυθμούς χελώνας και όλο το βάρος των επιδιορθώσεων το έχουν επωμιστεί οι ίδιοι.

Απογοήτευση, καθώς οι πυρόπληκτοι επισημαίνουν ότι, με το που έφυγαν οι τηλεοπτικές κάμερες από την περιοχή φαίνεται ότι τους ξέχασε ο κρατικός μηχανισμός και η Περιφέρεια Αττικής.

Απογοήτευση γιατί η ψυχολογική ανάταση δεν έχει έρθει ένα χρόνο μετά, καθώς ο φρικτός θάνατος των 101 συνανθρώπων τους δεν τους αφήνει να ξεχάσουν και να ξεχαστούν.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις περισσότερες παραλίες. Κόκκινο Λιμανάκι, Αργυρά Ακτή, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, σήμερα στις παραλίες οι λουόμενοι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.

Και το κυριότερο; Πολλοί από τους κατοίκους φωνάζουν ότι τα καμμένα στην περιοχή που δεν έχουν απομακρυνθεί εδώ και ένα χρόνο αποτελούν εστία ρύπανσης και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους.

Ζητούν από τη νέα κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία της περιφέρειας να σκύψει πάνω στην περιοχή προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής.

Βαρβάρα Κασσελούρη: Ένα χρόνο μετά τίποτα δεν έχει τελειώσει – Δεν τηρήθηκαν οι ημερομηνίες

Την ελπίδα να αλλάξουν οι ρυθμοί για την αποκατάσταση της περιοχής, καθώς ένα χρόνο μετά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, εξέφρασε η Βαρβάρα Κασσελούρη μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων για το Μάτι, μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και στην Ελευθερία Κουμάντου.

“Εμείς δεν εξετάζουμε την εικόνα από την αισθητική της σκοπιά, αλλά από την επίδρασή της πάνω μας» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι, οι ημερομηνίες δεν τηρήθηκαν. «Ο αμίαντος ήταν να απομακρυνθεί μέχρι 31/12 του 2018 και έχει απομακρυνθεί μόνο από τα μισά σπίτια στο Μάτι. Όπως, επίσης, δεν έχει καθαριστεί ο αμίαντος που πετάχτηκε δεξιά και αριστερά από ανθρώπους που καθάριζαν από μόνοι τους τα σπίτια τους και τη γύρω περιοχή. Όλα ήταν να τελειώσουν μέχρι το τέλος του 2018, και ο καθαρισμός του αμίαντου και η απομάκρυνση των κλαδιών, αλλά και ο καθαρισμός της περιοχής. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, όμως. Μην πάμε και στο θέμα της αδειοδότησης, από τα 1500 σπίτια που πρέπει να φτιαχτούν έχουν βγει μόνο 150 άδειες. Έχει εξασφαλιστεί δίχρονη επιδότηση για όσους έχασαν το σπίτι τους και ελπίζαμε ότι ένα χρόνο μετά, δηλαδή φέτος το καλοκαίρι, θα ξεκινούσαν τα σπίτια να φτιάχνονται και δεν έχει ξεκινήσει κανένα. Μετά από ένα χρόνο τι θα κάνουν αυτοί άνθρωποι; Σκεφτόμαστε τι θα συζητάμε ένα χρόνο μετά. Δεν έχουν τηρηθεί οι καταλυτικές ημερομηνίες».

“Ας ξαναγίνει το Μάτι οικισμός και θα είμαστε ευχαριστημένοι. Το θέμα είναι να αλλάξουν οι ρυθμοί με τους οποίους προχωράει η αποκατάσταση, από την τωρινή κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, πολύ λίγοι άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους για να κατοικήσουν”, κατέληξε.

Δημ. Σαρηγιάννης: Διάσπαρτος ο αμίαντος

Στα περιβαλλοντικά ζητήματα και κυρίως στην ύπαρξη αμίαντου σε όλη την περιοχή εστίασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Αριστοτέλειο, μιλώντας στην ίδια εκπομπή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή θα έπρεπε ήδη να είχε καθαριστεί.

Τα δείγματα εστάλησαν στο εξωτερικό για την ανάλυση του εδάφους, ενώ αναλύθηκε μια σειρά από μέταλλα. «Βρήκαμε διαφορές μεταξύ καμμένων και μη καμμένων σημείων», είπε και πρόσθεσε ότι, «υπάρχουν και στοιχεία τα οποία είναι καρκινογόνα, τοξικά και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Άρα υπάρχει μια επιβάρυνση, όμως, αυτός ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος σε βάθος χρόνου καθώς το ένα μέρος είναι τι επίδραση έχουν στο περιβάλλον, το άλλο είναι τι προκαλεί στον άνθρωπο. Ο κίνδυνος που έχουμε υπολογίσει είναι χαμηλός για τον άνθρωπο, αλλά δεν είναι απειροελάχιστος».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη απαιτείται επαναληπτική δειγματοληψία στην περιοχή «στοχεύοντας στον αμίαντο, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα και αυτό έπρεπε να γίνει 6 μήνες πριν. Ένα άλλο ζήτημα είναι αν υπάρχει διάσπαρτος αμίαντος στην περιοχή και ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. Πρέπει να κάνουμε άμεσα την απομάκρυνση των αποβλήτων που περιέχουν αμίαντο, για να δούμε τα σημεία εκείνα στα οποία θα φανεί, αν φανεί, ότι υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση. Καλό θα είναι εκεί, επίσης, να αφαιρέσουμε 2-3 εκατοστά του εδάφους ώστε να απομακρυνθεί από την περιοχή οποιαδήποτε εστίαση μόλυνσης. Είναι μια εύκολη διαδικασία και είμαστε διαθέσιμοι να κάνουμε τις μετρήσεις και τις αναλύσεις».

Μάνια Μπίκοφ: Όλα έγιναν πολύ γρήγορα

Στις τεράστιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από εθελοντές προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές αναφέρθηκε η ναυαγοσώστρια Μάνια Μπίκοφ. Όταν η φωτιά ξέσπασε στο Μάτι, η κ. Μπίκοφ προσέφερε τις υπηρεσίες της στην Κινέτα.

Όπως περιγράφει: «Γύρω στις 5, όταν ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε, η φωτιά ήδη είχε καλύψει τον ουρανό και εκείνη την ώρα έπιασε στην Πεντέλη. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν είχαμε καταλάβει πόσο κοντά είναι η φωτιά, δεν μπορούσαμε να διασχίσουμε την Μαραθώνος, βλέπαμε τη φωτιά, εκτοξεύονταν κουκουνάρια, δεν μπορούσαμε να πάρουμε αναπνοή, ακούγαμε ουρλιαχτά. Στην αρχή είχαμε 2 ή 3 νεκρούς, αλλά στη συνέχεια το νούμερο απλώς αυξανόταν και καταλάβαμε ότι θα είναι πολύ μεγάλο. Είχαμε ψάξει πολύ καλά την περιοχή και ξέραμε από ένα σημείο και μετά πως δεν θα βρίσκαμε κανέναν εν ζωή από ένα σημείο κι έπειτα. Οικογένειες έψαχναν δικούς τους ανθρώπους. Το βιώναμε λεπτό προς λεπτό. Νομίζω ήταν πάνω από τα ανθρώπινα όρια αυτό που έγινε και όλοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν, από τους ψαράδες μέχρι τους ανθρώπους στα επιβατικά πλοία».

Τατιάνα Μπόλαρη: Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο

Την αίσθηση ότι, μπήκε σε μια χρονομηχανή και επέστρεψε στο σημείο της καταστροφής, όπου άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί εξέφρασε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή.

Για την ίδια δεν είναι εύκολη η περιγραφή των όσων διαδραματίστηκαν στο Μάτι και τα οποία αποτύπωσε ο φακός της φωτογραφικής μηχανής της. «Δεν είναι εύκολο να περιγράψω με λόγια τον προηγούμενο χρόνο, ήταν συγκλονιστικό. Στα τόσα χρόνια της δουλειάς δεν θυμάμαι να έχω ζήσει τόσο καταστροφική πυρκαγιά και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ακολουθήσαμε τη φωτιά από όταν ξεκίνησε και τα ξημερώματα δεν υπήρχε τίποτα, καταστροφή. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, ήμασταν συγκλονισμένοι. Δεν είχαμε ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Σε κάποια σημεία που ήταν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μου ήθελα να ξαναδώ πώς είναι σήμερα. Το τοπίο έχει αλλάξει, το συναίσθημα ήταν, όμως, το ίδιο. Σαν να μπήκα σε μια χρονομηχανή και γύρισα στα σημεία που είχαν εγκλωβιστεί αυτοκίνητα και άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα που είδε σήμερα είναι αυτή της ανοικοδόμησης, της προσπάθειας καθαρισμού των οικοπέδων από τα καμμένα δένδρα και τα κλαδιά. «Η ζωή πρέπει να κοιτάει μπροστά και ήταν αξιέπαινη η προσπάθεια των κατοίκων, και η αλληλεγγύη από όλη την Ελλάδα. Βλέπεις ότι προσπαθεί ο κόσμος να ξαναγυρίσει η ζωή σε αυτόν τον τόπο. Ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας, μάλιστα, μου είπε ότι “δεν πρέπει να γίνει νεκροταφείο η περιοχή μας”. Είναι άδικο και για τους ανθρώπους που χάθηκαν», κατέληξε.

Newsroom Αθήνα 9.84 – ρεπορτάζ στο Μάτι Κώστας Κορέλλης

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα