back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Σήμερα ολοκληρώνεται η ψηφοφορία για τη διαδοχή της Μέι στο Συντηρητικό κόμμα και την Πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης

Η ψηφοφορία για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στο τιμόνι του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και της Πρωθυπουργίας της Μεγάλης Βρετανίας ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στις 7 ώρα Ελλάδος. Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί ο νικητής.

Τα μέλη του κόμματος έχουν μέχρι το βράδυ να ψηφίσουν είτε για τον Jeremy Hunt είτε για τον Boris Johnson, με τον δεύτερο να θεωρείται το φαβορί. Ο νικητής και διάδοχος της Theresa May πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα την Τετάρτη.

Κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ έκαναν μυστικά επαφές με τον Μπόρις Τζόνσον και την ομάδα του, ενόψει της θεωρούμενης ουσιαστικά βέβαιης εκλογής του στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, σε μια προσπάθεια να καταρτιστεί σχέδιο ώστε να αποφευχθεί το δυνητικά καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία, γράφει η εφημερίδα The Sunday Times.

Ιρλανδοί πολιτικοί και διπλωμάτες διεξήγαγαν συνομιλίες με δύο από τους συμμάχους του Τζόνσον στη βρετανική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, κατά το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης των Times. Γερμανοί και Γάλλοι πολιτικοί, καθώς και αντιπρόσωποι της ολλανδικής και της βελγικής κυβέρνησης, επίσης αποκατέστησαν επαφές με την ομάδα του Τζόνσον και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναζητηθεί συμβιβαστική συμφωνία, κατά την ίδια πηγή.

Σε απόσπασμα άρθρου του στην ίδια εφημερίδα που προ-δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, ο Σάιμον Κόβενι, διαβεβαιώνει πως η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να επιδιώξει συμβιβασμό.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει διαμηνύσει ότι είναι αποφασισμένος η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου το αργότερο, με ή χωρίς συμφωνία· ο Κόβενι πάντως τονίζει στο άρθρο του στους Sunday Times πως το Δουβλίνο θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε το Brexit άνευ συμφωνίας.

«Αν η Βρετανία αποφάσιζε να φύγει χωρίς συμφωνία θα έκανε τεράστια ζημιά σε όλους μας», εξήγησε ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας. «Το Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τη βορειοϊρλανδική οικονομία», πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον θεωρείται γενικά ότι θα κερδίσει με άνεση τον αντίπαλό του, τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του κυβερνώντος κόμματος στην οποία κρίνεται ποιος θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι θα ανακοινωθεί την Τρίτη.

Η Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της πριν από δύο μήνες, αποδεχόμενη εντέλει ότι δεν θα κατάφερνε να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει τη συμφωνία που έκλεισε το Λονδίνο με την ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο.

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται οι πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία όσο πλησιάζει η ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και στον πρωθυπουργικό θώκο.

Δημοσκόπηση Reuters

Όπως προέκυψε από δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι, η πιθανότητα να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ένωση χωρίς συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2017, γεγονός το οποίο συμπίπτει με τις αυξημένες πιθανότητες του Τζόνσον να αναλάβει τα ηνία της χώρας την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κούρσας διαδοχής, έχει καταστήσει σαφές ότι βασικό μέλημά του είναι να αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πιθανότητα να συμβεί ένα no deal Brexit ήταν 30% τον Ιούλιο, αρκετά μεγαλύτερη από το 25% βάσει δημοσκόπησης τον Ιούνιο και σαφώς αυξημένη από το 15% σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου Μαΐου.

Παραιτούνται δύο υπουργοί την Τετάρτη

Σύμφωνα με το Reuters ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί την Τετάρτη, πριν την αναμενόμενη αποπομπή του, από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαφαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Είμαι σίγουρος ότι θα με διώξει. Θα παραιτηθώ πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Χάμοντ στο BBC.

«Υποθέτοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον γίνεται πρωθυπουργός, κατανοώ ότι οι όροι συμμετοχής στην κυβέρνησή του, θα συμπεριλαμβάνουν και την αποδοχή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία από την ΕΕ, την 31η Οκτωβρίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα υπόγραφα ποτέ», εξήγησε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Ντέιβιντ Γκοκ, επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί την Τετάρτη.

«Με δεδομένο το ότι υπήρξα μέλος της κυβέρνησης αφότου ανέλαβε την εξουσία η Τερέζα Μέι, νομίζω ότι το προσήκον για εμένα είναι να υποβάλω την παραίτησή μου σε εκείνην» αναφέρει ο Γκοκ σε γραπτή τοποθέτησή του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Sunday Times.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα