back to top
17.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

17.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Οι συστάσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Οι χθεσινές επισημάνσεις των θεσμών που συμπεριλήφθηκαν στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας δεν αποτέλεσαν έκπληξη. Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές μετά τις εκλογές της 7 Ιουλίου θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον σε δύο άξονες.

Ο πρώτος σχετίζεται με την σημαντική διαφορά δημοσιονομική διαφορά προκειμένου η χώρα να πετύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2019 και το 2020. Ο δεύτερος έχει να κάνει με μία σειρά καθυστερήσεων σε πολιτικές στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μετά από την έξοδο της από το τρίτο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αυτές, η Επιτροπή εξέδωσε παράλληλα και τις συστάσεις προς την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξάμηνο. Η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες της οικονομίας της.

Η Κομισιόν συνιστά στη χώρα να λάβει μέτρα το 2019 και το 2020 προκειμένου:

-Να επιτύχει βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.

– Να επικεντρώσει την επενδυτική οικονομική πολιτική στους τομείς των βιώσιμων μεταφορών και της εφοδιαστικής, της περιβαλλοντικής προστασίας, της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των έργων διασύνδεσης, των ψηφιακών τεχνολογιών, της έρευνας και ανάπτυξης, της εκπαίδευσης, των δεξιοτήτων, της απασχολησιμότητας, της υγείας και της ανάπλασης των αστικών περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές ανισότητες και την ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα