17.3 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020

Δανία: οι Σοσιαλδημοκράτες θα κερδίσουν τις εκλογές με αντιμεταναστευτική ατζέντα

✚ ΑΘΗΝΑ

Ο «Μεγάλος Περίπατος» κλείνει το Ιστορικό Τρίγωνο της Αθήνας -Πού θα απαγορεύονται τα ΙΧ

Στο προσωρινό περιορισμό (3 μήνες + 3 μήνες παράταση) της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδας της κυβερνήσεως...

«Elephant»: Το 3ο πανελλήνιο βραβείο εικονικής επιχείρησης στα ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας Νάξου

Η εικονική μαθητική επιχείρηση «Elephant», που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του Γενικού Λυκείου Τραγαίας Νάξου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικονική Επιχείρηση»...

Νέο κεφάλαιο για την πλατεία Ομονοίας

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πλατεία Ομονοίας που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παραδόθηκε στο κοινό....

Χώροι και πόροι από τον δήμο Αθηναίων για την στήριξη του Πολιτισμού

Ο δήμος Αθηναίων αφουγκράζεται τα νέα δεδομένα, λαμβάνει υπόψη την ανάγκη των καλλιτεχνών για δημιουργία και επικοινωνία, αλλά και των πολιτών για ψυχαγωγία και...

O Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία της πρωτεύουσας

Το σχέδιο για την δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην πόλη μας, του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας εγκρίθηκε τη...

Ξεκίνησε η μάχη για τις 179 έδρες του Folketinget, του κοινοβουλίου της Δανίας, στην οποία σήμερα διενεργούνται οι 69ες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Οι 175 βουλευτές εκλέγονται από την ηπειρωτική Δανία, δύο από την Γροιλανδία και δύο από τις Νήσους Φερόες στον Ατλαντικό (αυτόνομες περιοχές).

To απερχόμενο κοινοβούλιο

Στο κοινοβούλιο της Κοπεγχάγης εκπροσωπούνται αυτή τη στιγμή 13 κόμματα. Η απερχόμενη κυβέρνηση απαρτίζεται από τρία – το Αριστερά, Φιλελεύθερο Κόμμα (Venstre, που σημαίνει Αριστερά-V) με 34 έδρες του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, τη Φιλελεύθερη Συμμαχία (Liberal Alliance-LA-I) με 13 έδρες και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (Der Konservative Folkeparti-DKF-C) με έξι έδρες.

Την στήριξή τους ή την ανοχή του παρέχουν δύο ακόμη -το ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (Dansk Folkeparti-DPP-O) με 37 έδρες και το κόμμα Απόγονοι της Πατρίδας μας (Nunatta Qitornai) με μία έδρα, αποσχιστικό κόμμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες (Socialdemokraterne-S-Α) με 46 έδρες και επικεφαλής τη Μέτε Φρέντερικσεν.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η Λίστα Ενότητας-Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία (Enhedslisten – De rød-grønne-Ø), κόμμα Σοσιαλιστών και Πρασίνων με 14 έδρες, η Εναλλακτική (Alternativet-Å), κόμμα οικολόγων με 10 έδρες, το Δανικό Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (Radikale Venstre-RV-B), το οποίο στην πραγματικότητα σημαίνει Ριζοσπαστική Αριστερά. Έχει οκτώ έδρες και είναι το κόμμα στο οποίο ανήκει η Μαργκρέτε Βέσταγκερ, απερχόμενη Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ και de facto υποψήφια της πολιτικής ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και των Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (Socialistik Folkeparti-SF-F), οικοσοσιαλιστικό κόμμα με επτά έδρες, η Κοινότητα των Ινουιτών (Inuit Ataqatigiit-ΙΑ), σοσιαλιστικό κόμμα στη Γροιλανδία με μία έδρα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Javnaðarflokkurin), με μία έδρα από τις Νήσους Φερόες, και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Tjóðveldi), με μία έδρα, επίσης, από τις Νήσους Φερόες.

Το φαβορί για την πρωθυπουργία

Παρότι η Βέσταγκερ είναι εξαιρετικά δημοφιλής, καθώς την υποψηφιότητά της στήριξε επισήμως και ο Ράσμουσεν, μολονότι ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα, το κόμμα της αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά.

Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδειχθεί η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρέντερικσεν. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και μέλος τους υπήρξε και η Χέλε Τόρινγκ-Σμιτ, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας (2011-2015). Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 30%, ενώ δεύτερο έρχεται το Φιλελεύθερο του Ράσμουσεν με 18%. Τα υπόλοιπα κόμματα ακολουθούν με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο (το τρίτο συγκεντρώνει 10%) και μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Και στις εκλογές του 2015 πρώτο κόμμα είχαν αναδειχθεί (26,3%) οι Σοσιαλδημοκράτες υπό την Τόρινγκ-Σμιτ, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά (21,1%) ήταν το Δανικό Λαϊκό Κόμμα και τρίτο το Φιλελεύθερο του Ράσμουσεν (19,5%), ο οποίος τελικά ανέλαβε και την πρωθυπουργία.

Ποια είναι η Μέτε Φρέντερικσεν

Η 41χρονη Φρέντερικσεν εκλέγεται στο κοινοβούλιο της Δανίας από την ηλικία των 24 ετών και χρημάτισε υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση της Τόρινγκ-Σμιτ. Το 2015, όταν η προκάτοχός της εγκατάλειψε την πολιτική, ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.

Η αντιμεταναστευτική ατζέντα

Τα μεγάλα κόμματα στη Δανία έχουν εσχάτως υιοθετήσει μία σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή, γεγονός που, σύμφωνα με μετανάστες και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρείται ότι οδήγησε σε αύξηση των επεισοδίων κακοποίησης και διακρίσεων.

Τόσο το κόμμα του Ράσμουσεν όσο και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν αμφιλεγόμενα μέτρα για την καταπολέμηση της μετανάστευσης που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, επιχειρηματολογώντας ότι με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να προστατεύσουν το γενναιόδωρο προνοιακό σύστημα της χώρας και να συνδράμουν στην ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στη Δανία.

Τα περιστατικά διακρίσεων και ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους με φυλετικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο που έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές της χώρας αυξήθηκαν σε 365 το 2017 από 228 τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι μεγάλος αριθμός περιστατικών είναι μη καταγεγραμμένος.

“To γεγονός ότι ανησυχείς για τη μετανάστευση δεν σε καθιστά κακό άνθρωπο”, έχει δηλώσει σχετικά η Φρέντερικσεν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η αυστηρή στάση που υιοθέτησε το κόμμα της στο συγκεκριμένο ζήτημα θα επαναπατρίσει στους Σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους από το ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα, που συμμετείχε στην κυβέρνηση του Ράσμουσεν.

Το απειλούμενο κράτος πρόνοιας

Ένα μέρος των υψηλών ποσοστών που συγκεντρώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες οφείλεται και στις δεσμεύσεις τους για αύξηση των κρατικών δαπανών, με φόντο το εκτεταμένο κύμα αγανάκτησης που επικρατεί στη Δανία, καθώς πολλοί ψηφοφόροι εκτιμούν ότι τα επιδόματα που δίνονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες οδηγούν σε βαθμιαία αποδυνάμωση του κράτους πρόνοιας.

Περικοπές σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες οδήγησαν στο κλείσιμο του ¼ των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας την τελευταία δεκαετία, ενώ πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Δανούς δεν πιστεύουν ότι το σύστημα δημόσιας υγείας προσφέρει τις κατάλληλες θεραπείες, οδηγώντας πάνω από το 1/3 των πληθυσμού της χώρας να κάνει ιδιωτική ασφάλιση. Το ποσοστό όσων είχαν ιδιωτική ασφάλιση το 2003 ήταν μόλις 4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Στο πλαίσιο άλλων περικοπών που επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μπήκε λουκέτο στο 1/5 των δημόσιων σχολείων, ενώ οι κατά κεφαλήν δαπάνες για υπηρεσίες όπως οίκοι ευγηρίας, καθαρισμός οικίας και κέντρα αποκατάστασης έπειτα από ασθένεια για Δανούς άνω των 65 ετών μειώθηκαν κατά ¼.

H Φρέντερικσεν έχει δεσμευθεί ότι οι δημόσιες δαπάνες και οι δαπάνες πρόνοιας θα αυξάνονται κατά 0,8% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, ότι θα αυξηθεί η φορολογία για τις επιχειρήσεις και τους ευπορότερους, καθώς και ότι θα ανασταλούν κάποιες αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στις συντάξεις.

Σιγή ιχθύος για τη Βέσταγκερ

Η Φρέντερικσεν, πάντως, σε αντίθεση με τον Ράσμουσεν, παραμένει σιωπηλή αναφορικά με την υποψηφιότητα Βέσταγκερ. Λογικό. Δεν θα μπορούσε να εκφράσει προεκλογικά την υποστήριξή της για ένα επιφανές μέλος ενός αντίπαλου κόμματος, καθώς, όπως επισημαίνουν αναλυτές, κάτι τέτοιο θα θεωρούταν προδοσία από τους οπαδούς αλλά και τα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών.

Η ακροδεξιά

Το ακροδεξιό κόμμα Stram Kurs ή το Κόμμα της Σκληρής Γραμμής, το οποίο έχει ανιισλαμική ατζέντα, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο ηγέτης του, Ράσμους Πάλουνταν, είναι ένας 37χρονος δικηγόρος ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε για ρατσιστική συμπεριφορά.

Ο Πάλουνταν, που καλεί σε απέλαση όλων των μουσουλμάνων και συχνά διοργανώνει προκλητικές αντιισλαμικές διαδηλώσεις, βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση από τις αρχές.

To Δανικό Λαϊκό Κόμμα εσχάτως έχει απώλεια σε ψηφοφόρους, χάνοντας τρεις από τις τέσσερις έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ψηφοφόροι αυτοί, φυσικά, δεν χάθηκαν, αλλά έχουν προχωρήσει σε άλλα κόμματα, όπως το Stram Kurs, αλλά και τα παραδοσιακά που έχουν υιοθετήσει αντιμεταναστευτική και αντιτρομοκρατική ατζέντα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δελτίο Ειδήσεων στις 07:00

Πρεμιέρα σήμερα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα δανείζει επιχειρήσεις με εγγύηση 80%. Η πλατφόρμα των αιτήσεων ανοίγει στις 12...

ΚΚΕ: Επικίνδυνες οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Ακόμη ένα επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σηματοδοτεί τη de facto ενεργοποίηση...

ΗΠΑ: Φουντώνει το κύμα διαμαρτυρίας παρά τις απειλές του Τραμπ

Ασίγαστη παραμένει η οργή των διαδηλωτών που ζητούν δικαίωση μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από...

Καιρός: Βροχές και τοπικές καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι – Βελτίωση από το βράδυ

Βροχές και τοπικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, έως μέτριοι άνεμοι στα...

Covid-19: Ενα κρούσμα στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ένα μόλις κρούσμα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, ανακοίνωσε και τέσσερις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων. Το υπουργείο Υγείας της...

ΗΠΑ: Ο στρατός ξηράς μετέφερε στελέχη στην Ουάσιγκτον

Το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Εν μέσω των διαδηλώσεων, ο Τραμπ απειλούσε πως θα κατεβάσει...

Αφγανιστάν: Επίθεση σε τέμενος στην Καμπούλ- Τουλάχιστον δύο νεκροί

Τουλάχιστον ένας πιστός και ένας γνωστός ιμάμης σκοτώθηκαν από την επίθεση που σημειώθηκε σε τέμενος στην Πράσινη Ζώνη της Καμπούλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε διαβούλευση η Ανοιχτή Πόλη για τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας

Διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς  σχετικά με τις πιλοτικές παρεμβάσεις του δήμου στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησε σήμερα η Ανοιχτή Πόλη. Συγκεκριμένα, ο πρώτος...

Στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Tην ανάγκη να στηρίξει ο Δήμος Αθηναίων τον αθλητισμό και τα ερασιτεχνικά σωματεία έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στη χτεσινή συνεδρίαση του...

Πορεία αλληλεγγύης στην Αθήνα για τους απεργούς πείνας της Τουρκίας

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο Κέντρο της Αθήνας μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, μαζί με οργανώσεις...

Ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη κάνει… πετάλι

Με σύνθημα «Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου, η Διεύθυνση Αθλητισμού Δήμου...

Δήμος Αθηναίων και Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενώνουν δυνάμεις για δράσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Συμφωνία για την εδραίωση και ανάπτυξη της συνεργασίας τους τα επόμενα τρία χρόνια με προοπτική περαιτέρω επέκτασης, υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού...