back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Λιβύη: χάος και γενικευμένη σύρραξη τρομάζουν τη διεθνή κοινότητα

Διαβάστε επίσης

Kατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, όπου επαπειλείται νέα στρατιωτική ανάφλεξη, ζήτησε την Πέμπτη το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Το Σ.Α. του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κατάσταση, μία ημέρα αφότου ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, διέταξε τα στρατεύματά του να προελάσουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν στο μεταξύ να υπάρξει «αμέσως» αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών θα βυθίσει ξανά τη βορειοαφρικανική χώρα στο «χάος».

«Σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή για τη μετάβαση της Λιβύης, οι στρατιωτικές κινήσεις και οι απειλές περί ανάληψης μονομερούς δράσης το μόνο που κάνουν είναι ότι εγείρουν τον κίνδυνο η Λιβύη να επιστρέψει στο χάος», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των πέντε κρατών.

«Οι κυβερνήσεις μας αντιτίθενται σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη και θα φέρουν προ των ευθυνών της οποιαδήποτε παράταξη προκαλέσει τη συνέχιση της εμφύλιας σύγκρουσης», προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Χαφτάρ προ των πυλών της Τριπόλεως

Δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πήραν θέση το βράδυ της Πέμπτης σε οδόφραγμα το οποίο απέχει 27 χιλιόμετρα από τη δυτική είσοδο της Τρίπολης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο στρατηγός Αμπντεσαλάμ αλ Χάσι, επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη θέση χωρίς να δοθεί μάχη

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Άχραρ Λίμπια, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στον Χάφταρ, είχε μεταδώσει πως οι δυνάμεις του ΛΕΣ βρίσκονταν κοντά στη Γέφυρα 27, που απέχει 27 χιλιόμετρα δυτικά από την Τρίπολη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα