back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τεκμήρια και πλαστικό χρήμα “καίνε” φορολογούμενους

Διαβάστε επίσης

Σε δύο μεγάλες και “κρυφές” παγίδες κινδυνεύουν να πέσουν και φέτος ,με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος,εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο .

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που θα πιαστούν στην αγχόνη των τεκμηρίων διαβίωσης και θα φορολογηθούν από την εφορία για πολύ υψηλότερα εισοδήματα από όσα θα δηλώσουν,ενώ η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει χιλιάδες μισθωτούς ,συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο καθώς δεν φρόντισαν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος η μέσω τραπεζικών συναλλαγών (e-banking) για ένα μέρος από το περυσινό εισόδημά τους..

Στην πρώτη κατηγορία ,αυτή των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης ,είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι επί συνόλου 6,3 εκ. φορολογικών δηλώσεων (για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017) πιάστηκαν στην αγχόνη των τεκμηρίων 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά και άγαμοι ( ποσοστό 30% ) οι οποίοι και κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους για υπερδιπλάσια έως δεκαπλάσια εισοδήματα από αυτά που είχαν δηλώσει οι ίδιοι ως πραγματικά.

Οι περισσότεροι εκ των 1,9 εκ.φορολογουμένων ήταν μισθωτοί,συνταξιούχοι και επιτηδευματίες που ενώ είχαν δηλώσει ότι απέκτησαν το 2017 εισοδήματα ύψους 1,76 δις ευρώ, τα τεκμήρια διαβίωσης(κατοικίες,Ι.Χ,δίδακτρα,εξοχικά κλπ) προσέθεσαν στα παραπάνω δηλωθέντα εισοδήματα τους άλλα 1,94 δις ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικά εισοδήματα με τα οποία φορολογήθηκαν να φτάσουν τα 3,7 δις ευρώ(προσαύξηση 110%).

Πλαστικό χρήμα

Ανάλογη πλήγμα από την εφορία ,με την καταβολή έξτρα φόρου ,υπέστησαν και χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς δεν φρόντισαν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο που δικαιούνται (1.900-2.100 έκπτωση φόρου) χρησιμοποιώντας για τις συναλλαγές τους ,σε ένα ποσοστό επί του ετήσιου εισοδήματός τους ,πλαστικό χρήμα η να διενεργήσουν συναλλαγές μέσω των τραπεζών (e-banking).

Στην περίπτωση αυτή εάν οι φορολογούμενοι δεν καλύπτουν το ποσοστό του εισοδήματος που τους αναλογεί με πλαστικό χρήμα η μέσω των τραπεζών αυτό φορολογείται με ποσοστό 22%..
Εξ αιτίας των παραπάνω,δηλαδή της μη κάλυψης του αφορολογήτου με πλαστικό χρήμα η μέσω e-banking , μισθωτοί επιβαρύνθηκαν πέρυσι με 16,9 εκ.ευρώ επιπλέον φόρο,συνταξιούχοι με 9,5 εκ.ευρώ και αγρότες με 1,9 εκ.ευρώ .

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία ,εκτός ορισμένων εξαιρέσεων,οι μισθωτοί ,οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πλαστικό χρήμα η μέσω της τραπεζικής λιανικής ποσοστό 10% του ετήσιου εισοδήματος(πραγματικού η τεκμαρτού) μέχρι 10.000 ευρώ,το15% για εισοδήματα από 10.001-30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα