back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ζημία 241 εκατ. ευρώ σε βάρος του Δημοσίου αποκάλυψαν οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας

Διαβάστε επίσης

Ζημία εις βάρος του Δημοσίου, ύψους 241 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2010 αποκάλυψαν οι υπουργοί Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.

Μετά από εξέταση της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύφθηκε ότι, οι φαρμακευτικές εταιρίες για διάφορους λόγους δεν απέδωσαν τις υποχρεωτικές εκπτώσεις για τα φάρμακα, δηλαδή το λεγόμενο rebate ύψους 241 εκατ. ευρώ.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες για μη σύννομους λόγους ανάμεσα στους οποίους και η μη έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων εκ μέρους της πολιτείας, δεν απέδωσαν το rebate στο κράτος την περίοδο 2006-2010. Πρόκειται για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις των φαρμακευτικών εταιρείων προς το κράτος, το λεγόμενο rebate, το οποίο δεν εισπράχθηκε για 5 χρόνια.

Τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας θα διεκδικήσουν με νομοθετική ρύθμιση το ποσό αυτό και ήδη ορισμένα ποσά από τις οφειλές αυτές έχουν βεβαιωθεί στην εφορία.

Οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας Έφη Αχτσιόγλου, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης χαρακτήρισαν σκάνδαλο την μη διεκδίκηση των χρημάτων αυτών από τους υπουργούς εκείνης της περιόδου.

Η υπόθεση ήρθε στο φως στο πλαίσιο της έρευνας της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας , την περίοδο 2006-2010 το κράτος δεν προχώρησε στην είσπραξη του ποσού του rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την Εφη Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για μη σύννομες διαδικασίες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευθύνη για το rebate την εν λόγω περίοδο βάρυνε τις ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Πλέον, όμως, είναι αρμόδιοτητας Υπ. Υγείας και ΕΟΠΥΥ.

«Πρόκειται για ζημία του δημοσίου που υπολογίζεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007. Όπως διευκρίνισε, η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για τις οφειλές προσβλήθηκε στο ΣτΕ και κατέπεσε αργότερα (το 2012), για τυπικούς λόγους (απουσία υπογραφής του Υπ. Οικονομικών). Νέα απόφαση, όμως, δεν εκδόθηκε με αποτέλεσμα για την περίοδο αυτή να μην εισπραχθεί το ποσό των 134.400.000 ευρώ.

Υπουργική Απόφαση, όμως, δεν εκδόθηκε ούτε το 2008, δεν βεβαιώθηκε καμία οφειλή και το ανείσπρακτο ποσό ανήλθε κατ’ εκτίμηση σε 67,2 εκατ. ευρώ.

Το 2009 εκδίδεται νέα νομοθεσία και Υπουργική Απόφαση και για την περίοδο 2009-2010 αποστέλλονται βεβαιώσεις οφειλόμενων ποσών.

«Όλη αυτή την περίοδο, κάποιες εταιρείες πληρώνουν, κάποιες πληρώνουν εν μέρει και κάποιες καθόλου. Επιπλέον, όμως, οι οφειλές δεν βεβαιώνονται», συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Για την τελευταία αυτή περίοδο, όμως, ήδη έχουν αρχίσει να βεβαιώνονται τα ποσά. Μέχρι στιγμής, το ποσό που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται σε 26,4 εκατ. ευρώ, ενώ μένουν να καλυφθούν άλλα 13,5 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε και από τον κ. Ξανθό και από την κ. Αχτσιόγλου, ο έλεγχος συνεχίζεται και οι διαδικασίες καταλογισμού είναι σε εξέλιξη. Βέβαια, για τα παλαιότερα ποσά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία το αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση των ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες θα ακολουθήσει τη διαδικασία συμψηφισμού του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι θεσμικοί φορείς της φαρμακοβιομηχανίας ενημερώθηκαν το πρωί της Τρίτης για την εξέλιξη. Ωστόσο, η αναζήτηση και πιθανός καταλογισμός ευθυνών είναι υπόθεση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.

«Οι πολιτικές ευθύνες βαρύνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν στα αζήτητα χρήματα που δικαιούνταν το δημόσιο», σημείωσε ωστόσο η Υπουργός Εργασίας.

«Η υπόθεση αυτή εκθέτει ένα σοβαρό θέμα αδιαφάνειας, στη λειτουργία του συστήματος γενικότερα στην Υγεία και ειδικότερα στο χώρο του Φαρμάκου», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα