back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κ. Συνολάκης για Μάτι: Παντελής έλλειψη ανθρωπιάς

Διαβάστε επίσης

Συγκλονισμένος δηλώνει ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε εκατό ανθρώπους.

Ο κ. Συνολάκης μιλώντας στην εκπομπή «Η Στάση των δύο» και στον Άρη Τόλιο σχετικά με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους και το μέγεθος της ασυνεννοησίας των υπηρεσιών εκείνες τις δραματικές ώρες, έκανε λόγο για παντελή έλλειψη ανθρωπιάς. «Ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος ακούγοντας αυτά τα πράγματα τα οποία ειπώθηκαν. Όλες αυτές οι συνομιλίες δείχνουν μια απίστευτη αναισθησία και δεν μπορώ να φανταστώ πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν έχουν αλλάξει πράγματα στην αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, ο κ. Συνολάκης παρέπεμψε στα όσα συνέβησαν πρόσφατα στην Κρήτη από τις έντονες βροχοπτώσεις όπου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κράτος καθώς πρέπει να προστατεύει τους πολίτες. «Το καλύτερο μνημόσυνο στην μνήμη αυτών των ανθρώπων θα είναι για τους συγγενείς τους να ξεκινήσουν μια προσπάθεια ενημέρωσης και της κοινωνίας αλλά κυρίως του κράτους και να απαιτήσουν να αλλάξει κάτι», τόνισε.

Αναφορικά με το επερχόμενο καλοκαίρι και τις φυσικές καταστροφές, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Πολιτεία ο κ. Συνολάκης είπε: «Σε μερικούς μήνες θα έχουμε πάλι καλοκαίρι, τι θα λέμε Α! Η κλιματική αλλαγή, Α! Πολύ δυνατός άνεμος, θα σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και θα ακούμε αυτές τις ανατριχιαστικές συνομιλίες… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν είμαστε στους δρόμους , όχι εναντίον της κυβέρνησης αλλά όλου αυτού του συστήματος που ανατρέφει και επιτρέπει τέτοιου είδους ανθρώπους και τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Σημειώνεται ότι, ο κ. Συνολάκης είχε συντάξει πόρισμα για λογαριασμό της ΝΔ, όπου περιγράφεται το απερίγραπτο χάος στον κρατικό μηχανισμό, τη βραδιά της φονικής πυρκαγιάς, αλλά για τον γραφειοκρατικό κυκεώνα, που υπάρχει στο θέμα της πυρόσβεσης.

«Δεν με κάλεσε κανείς. Μου έκανε φοβερή εντύπωση ότι η Πυροσβεστική ή η Πολιτική Προστασία 8 μήνες αργότερα δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν, τι είναι αυτά τα μοντέλα εκκένωσης που κάναμε, ούτε πώς υλοποιούνται», είπε.

Κατά τον κ. Συνολάκη, πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να λειτουργεί το κράτος μας καλά. «Τότε», πρόσθεσε, «δεν χρειάζεται ούτε η πολιτική προστασία, ούτε η Περιφέρεια. Μπορεί να γίνονται ασκήσεις εκκένωσης σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ώστε να ξέρουν όλοι τι πρέπει να βλέπουν».

Ως παράδειγμα ανέφερε πως οι κάτοικοι στο Μάτι θα έπρεπε να ήξεραν ότι, με πολύ ισχυρό δυτικό αέρα και φωτιά στο Νέο Βουτσά, δεν θα χρειαζόταν να περιμένουν κάποια εντολή εκκένωσης, αλλά θα γνώριζαν ότι, θα έπρεπε να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή τους. Ο κ. Συνολάκης επισημαίνει ότι, σε πολλά φυσικά φαινόμενα είναι πολύ μεγάλο θέμα η εκπαίδευση των πολιτών, ώστε όλοι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο.

«Ο πρώτος που πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό είναι ο μηχανισμός και έπειτα οι πολίτες. Οι Δήμοι έχουν μια υποχρέωση, να ετοιμάσουν σχέδια. Κάθε Δήμος μπορεί να το κάνει, είναι θέμα κοινής λογικής. Να κάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα και στα σχολεία, αλλά και για τους δημότες ώστε να είμαστε έτοιμοι, τουλάχιστον για τις φυσικές καταστροφές που μπορούμε να προβλέψουμε», πρόσθεσε.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα