back to top
16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία καθώς και το κλείσιμο των συνόρων στη Βενεζουέλα με τη Βραζιλία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Στη Βρετανία: Η Daily Telegraph έχει βασικό της θέμα ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο 100 μετριοπαθείς βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος προετοιμάζονται για “αντάρτικο” προκειμένου να μπλοκάρουν την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Σε επιστολή τους προς τον επικεφαλής της ΚΟ – που διέρρευσε στην εφημερίδα – περιγράφουν πόσο “βαθιά προβληματισμένοι” είναι από την προοπτική αυτή και προειδοποιούν ότι “κάποιοι συνάδελφοί τους” ίσως να μην ικανοποιηθούν από τις αλλαγές στις ρυθμίσεις για τη “δικλείδα ασφαλείας” στα ιρλανδικά σύνορα και θα μπορούσαν τελικά να στηρίξουν τροπολογίες με στόχο την καθυστέρηση του Brexit.
Ο Guardian πιστεύει ότι η Τερέζα Μέι “είναι αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή κίνηση αμφισβήτησης της ηγεσιας την επόμενη εβδομάδα καθώς πάνω απο 25 μέλη της κυβέρνησης είναι έτοιμα να ψηφίσουν για μια καθυστέρηση Brexit εκτός και αν εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αναφέρει πως η κινηση αυτή “εχει ενθαρρυνθεί από τον σχηματισμό μιας ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών, που κάποιοι την βλέπουν ως μοχλό πίεσης”.

Οι Times από την πλευρά τους αναφέρουν ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη λάβει προειδοποίηση ότι κάποιοι βουλευτές τους επίσης θα αποχωρήσουν από το κόμμα “εκτός και αν στηρίξει το σχέδιο να τεθεί η συμφωνία της Μέι σε δεύτερο δημοψήφισμα”.

Οι σκιώδεις υπουργοί φέρονται να είναι ανάμεσα σε εκείνους που προετοιμάζονται “να γίνουν μέλη της νέας ομάδας των ανεξαρτητων στο κοινοβούλιο ή να παραιτηθούν από την ΚΟ” αν ο Κόρμπιν αποτύχει να στηρίξει την τροπολογία την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος από το τμήμα που διαχειρίζεται το Brexit δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι στη διάρκεια της επίσκεψης της στις Βρυξέλλες “επανέλαβε ότι ο πιο απλός τρόπος να κερδίσει νομικα δεσμευτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά το backstop είναι να ανοίξουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Αποχώρησης”. Ίσως αυτό όμως να αφορά μόνο το εκλογικό της κοινό, καθώς στις Βρυξέλλες βλέπουν ότι η Μέι έχει πια εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να επιδιώκει κάτι που δεν θα πάρει, όπως σχολιάζει το Politico. “Νέο ενδιαφέρον;” Η δεύτερη παράγραφος της ανακοίνωσης αναφέρει ότι Μέι και Γιούνκερ συμφώνησαν ότι θα επικεντρωθούν πλέον σε κάτι άλλο – συγκεκριμένα να βρουν μη εξειδικευμένες λύσεις σε ό,τι αφορά το backstop της Μέι αλλού, όπως στην Πολιτική Διακήρυξη κάτι που ερμηνεύτηκε στις Βρυξέλλες ότι η βρετανίδα θα γίνει πιο ρεαλίστρια. Το μεγάλο ερώτημα που συζητήθηκε χθες από τους μόνιμους αντιπροσώπους στην Ε.Ε που ενημερώθηκαν σχετικά χθες από τον Μισέλ Μπαρνιέ χθες ήταν το εάν και πότε η Μέι θα διατηρήσει μια γραμμή και ένα μηνυμα… προς όλους καθώς το Brexit δεν είναι πολύ μακριά.

Για Αλβανία: “Να παραιτηθεί η μαφία ζήτησε η αλβανική αντιπολίτευση” αναφέρει το BalkanInsight. Η αντικυβερνητική διαδήλωση ήταν ειρηνική, η ημέρα ταραγμένη. “Ράμα φύγε” ήταν το βασικό σύνθημα που φώναζαν οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που κατέκλυσαν και πάλι χθες τον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας, γύρω απο τον οποιο είχε σχηματιστει αστυνομικός κλοιός και οδοφράγματα. Στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου η συνεδρίαση της ολομέλειας έχει ήδη ακυρωθεί υπό τον φόβο επανάληψης των βίαιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας.

Ο ένας μετά τον άλλον, εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του δεξιού Δημοκρατικού Κομματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης υπέγραφαν επιστολές της προαναγγελθείσας από τη Δευτέρα ομαδικής παραίτησης τους. Κατηγορούν συλλήβδην τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό για νοθεία στις εκλογές του 2017 και διασυνδέσεις με τη Μαφία. Ζητούν να οριστεί άμεσα ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.

“Σήμερα η χώρα δεν έχει νόμιμο κοινοβούλιο. Δεν θα δεχθώ καμία συμφωνία με έναν ληστοσυμμορίτη όπως ο Ράμα” δήλωσε ενώπιον των διαδηλωτών του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλεζίμ Μπάσα. Ζήτησε να επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. “Η παραίτηση θα είναι απλώς η αρχή, θα τον οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη” προσέθεσε. Απερίσπαστος ο Ράμα υποστηριξε ότι οι διαδηλωτές δεν εκπροσωπούν τον λαό. Επανέλαβε οτι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Δεδομένης της άνετης πλειοψηφίας που κατέχουν οι Σοσιαλιστές στο κοινοβούλιο (74 έδρες στις συνολικά 120) επέμεινε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στο τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2021 και κατηγόρησε την αντιπολίτευση “ότι προκαλεί σκοπίμως διαμάχη” πριν από τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου. Ενός μήνα ιδιαιτέρως κρίσιμου για την Αλβανία, μια και τότε η χώρα αναμένεται να μάθει (παράλληλα με τη Βόρεια Μακεδονία) την ετυμηγορία της Ε.Ε για τη χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν ξεκαθαρίσει στα Τίρανα ότι τις εξελίξεις θα κρίνει η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων κυρίως η εδραίωση του κράτους δικαίου και η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Πάντως οι πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία έχουν θορυβήσει την Ε.Ε τόσο ώστε να καταδικάσει “τις μαζικες παραιτήσεις” ως αντιπαραγωγική κίνηση. “Αντιβαίνει στη δημοκρατική επιλογή των πολιτών της Αλβανίας και υπονομεύει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην πορεία της προς την Ε.Ε” σημείωσαν από κοινού η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Γιοχάνες Χαν καλώντας την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στα Τίρανα σε “εποικοδομητικές συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης”. Η αντιπολιτευση δείχνει να θέλει να παίξει στις καθυστερήσεις. Βάσει των διατάξεων του αλβανικού εκλογικού κώδικα, τις έδρες των παραιτηθέντων βουλευτών θα κληθούν κατά σειρά να καταλάβουν “οι επόμενοι υποψήφιοι στην εκλογική λίστα του ίδιου πολιτικού κόμματος, στην αντίστοιχη εκλογική περιφέρεια”. Εάν όλοι οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος αρνηθούν η διαδικασία θα μπορούσε να τραβήξει λίγες εβδομάδες έως και ένα χρόνο. Σε αυτή δε την περίπτωση πιθανόν να ζητηθεί η γνωμοδότηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για τα περαιτέρω. Θεωρητικά κατά της απόφασης μπορεί να ασκηθεί έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Είναι ωστόσο ανενεργό λόγω κενών εδρών και μη αναπλήρωσής τους.

“Οι ακτιβιστές αποκαλούν το κύμα διαδηλώσεων … Βαλκανική Άνοιξη” αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ του το BalkanInsight. Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία το περασμένο Σαββατοκύριακο οδήγησαν ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν λόγο για “Βαλκανική Άνοιξη”. Κάποιοι επίσης σχολιάζουν δεικτικά ότι επί 20 χρόνια περιμένουν να μπουν στην Ε.Ε ώστε να βελτιωθεί η ζωή τους. Αλλά 20 χρόνια είναι πάρα πολλά. Ο κόσμος έχει αρχίσει να γίνεται ανυπόμονος. Όσοι παραμένουν σε αυτές τις χώρες βλέπουν τις τοπικές πολιτικές τους ηγεσίες ως “εμπόδιο” τόσο στη Σερβία, όσο και στο Μαυροβούνιο και τη Αλβανια. Εκτός από τα Τίρανα, χιλιάδες ήταν εκείνοι που διαδήλωσαν και στην Ποντγκόριτσα, στο Μαυροβούνιο απαιτώντας τις παραιτήσεις του προέδρου, Μίλο Ντιουγκάνοβιτς και του ανώτατου εισαγγελέα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Στρατόπεδο στην Αλβανία μεγέθους ίσο με 50 γήπεδα ποδοσφαίρου στο οποίο περίπου 2.000 τζιχαντιστές από το Ιράν εκπαιδεύονται καθημερινά στη χρήση όπλων, τις πολεμικές τέχνες και τον ανορθόδοξο πόλεμο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, το ιδιαίτερο αυτό στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 λεπτών με αυτοκίνητο από τα Τίρανα, και οι άνδρες και οι γυναίκες που ζουν μέσα σε αυτό μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε άλλη εποχή. «Δεν επιτρέπεται να κατέχουν κινητά τηλέφωνα ή ρολόγια και απαγορεύεται ακόμα και να κρατούν ημερολόγιο» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό. Το εν λόγω στρατόπεδο «φιλοξενεί» τα μέλη της οργάνωσης «Οι Μουτζαχεντίν του λαού», μια ένοπλη ομάδα που πρόσκειται στην ιρανική αντιπολίτευση και η οποία μέχρι το 2012 χαρακτηριζόταν ως «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. «Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, πολλά μέλη της κυβέρνησης του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν την ομάδα, γνωστή με τη συντομογραφία MEK. Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η ΜΕΚ θέλουν να δουν το τέλος του καθεστώτος στο Ιράν και τώρα που η οργάνωση έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι έφθασε τελικά το πλήρωμα του χρόνου».

Για Όρμπαν: “Πλήρης αλληλεγγύη” Ερωτηθείς ο Ζαν Κλωντ Γιουνκερ για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και την εκστρατεία εναντίον του είπε ορθά κοφτά: Αρκετά ως εδώ! Η Γερμανίδα καγκελάριος του προσέφερε την πλήρη στήριξη και αλληλεγύη της προς τον Γιούνκερ. Και ενώ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για την γερμανίδα καγκελάριο, καθώς αποτελεί και η ίδια αγαπημένο στόχο του Όρμπαν, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αυτό που είναι νέο είναι ότι οι κατευθυνόμενες επιθέσεις από την ουγγρική κυβέρνηση γύρισαν εναντίον της με διάφορους τρόπους εντός του ΕΛΚ. Από την μια πλευρά, το στρατόπεδο εντός του ΕΛΚ που σύμφωνα με αξιωματούχο ‘αποτελεί τον υποστηρικτή του Fidesz” έδειξε από την αρχη λιποταξία… Από την άλλη το στρατόπεδο εναντίον του Fidesz κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να απαλλαγεί από τον στόχο του. Και τρίτον, το γερμανικό CDU, το μεγαλύτερο κόμμα στο ΕΛΚ για πρώτη φορά βγήκε μπροστα, σχολιάζει το Politico.
“Παλιοί φίλοι”: Το CSU που έως τώρα ήταν ο πιο στενός σύμμαχος του Fidesz έκανε την αρχή. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος και “εκλεκτός” του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν πήρε τελικά αποστάσεις από τον Όρμπαν. Να σημειωθεί ότι ο Βέμπερ το περασμένο φθινόπωρο ήταν ο μόνος ευρωβουλευτής του κόμματος του που ψήφισε υπερ της εφαρμογής του Άρθρου 7 εναντίον της Ουγγαρίας. “Κομμάτι της ομιλίας τια την κατάσταση του έθνους και η αφίσα της εκστρατείας εναντίον του Γιούνκερ προκαλούν μεγάλη σύγχυση και θυμό στο ΕΛΚ” είπε χθες στη Süddeutsche Zeitung. “Δεν μπορεί κάποιος να ανήκει στο ΕΛΚ και να κάνει εκστρατεία εναντίον του προέδρου της Κομισιόν που προέρχεται από το ΕΛΚ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για το CDU και το CSU. Από την πλευρά του ο Μάρκους Ζέντερ, δήλωσε στη FAZ: “δεν θέλουμε να οδηγήσουμε κανέναν εκτός της οικογένειας του ΕΛΚ. Αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Ο Όρμπαν επέλεξε έναν δρόμο που οδηγεί στη λάθος κατεύθυνση”.
“Τι θα γίνει τώρα;” Καμία προσπάθεια επίπληξης προς τον Όρμπαν δεν ήταν επιτυχής έως τώρα. Αυτό που αλλάζει όμως πλέον είναι ότι δεν τον παρακαλούν πια να μείνει και από την άλλη του υπενθυμίζουν τα προνόμια της παραμονής του στο ΕΛΚ. Έτσι και αλλιώς η Ουγγαρία είναι μια πολύ μικρή χώρα και έχει μια μικρή θέση στο μεγάλο τραπέζι … Από την πλευρά του ο Όρμπαν δεν έδειξε καμία μεταμέλεια. Η Κομισιόν και το ΕΛΚ θα πρέπει να “είνα ικανοί να κάνουν αυτοκριτική” δήλωσε εκπρόσωπος του παραθέτοντας ως παραδείγματα το Brexit και την μεταναστευτική κρίση ως αποτυχίες του Γιούνκερ. “Είμασταν πάντα πιστοί στο ΕΛΚ. Ο Όρμπαν θέλει να παραμείνει στο ΕΛΚ. Θέλει όμως να το αλλάξει όχι να το εγκαταλείψει” είπε. Το μόνο θετικό είναι ότι οι νέες ηγεσίες των CDU και CSU δεν έχουν καμία όρεξη να επιτρέψουν στον Όρμπαν να τους διχάσει, όπως έχει κάνει έως τώρα από το 2015.

“Η αποβολή του Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι πλέον επιβεβλημένη” επιγράφεται σχετικό σχόλιο της Süddeutsche Zeitung. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα “η πολιτική του ΄Ορμπαν θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παρεμποδίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πολυφωνία, την επιστημονική έρευνα και διδασκαλία. Και στηρίζει με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων μία καμπάνια κατά της ΕΕ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την ίδια στιγμή εισπράττει δισεκατομμύρια από την ΕΕ. Αυτό είναι άθλιο και πρέπει να οδηγήσει στην εκδίωξη του (κόμματος του Όρμπαν) Fidesz από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”.

Για Ιταλία: Νέες συγκρούσεις… ενόψει σχολιάζει το Politico καθώς ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναμένει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2019. Η Ιταλία κατόρθωσε να αποφύγει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος επειδή συμφώνησε να διατηρήσει την επιδείνωση του διαρθρωτικού της ελλείμματος υπό έλεγχο είπε ο Μοσκοβισί. Αλλά “φυσικά όταν συμφωνήσαμε πως η ανάπτυξη θα είναι 1% το 2019 και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αυτό δεν θα συμβεί θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε με τις ιταλικές αρχές, τον Μάιο”. Δίνοντας τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να αποχωρεί πιο νωρίς από την Κομισιόν είπε πως θα είναι εκείνος που θα διαπραγματευθεί με την Ιταλία. Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποφάσεων στην Ε.Ε επανέλαβε ότι “ο κανόνας της ομοφωνίας έχει αντανακλαστικά 20ου αιώνα. Στον 21ο δεν έχει κανένα νόημα”. Ειδική πλειοψηία (άνω του 55% των κρατών – μελών) έχει γίνει πια κανονικότητα στην Ε.Ε ακόμα και σε ευαίσθητα ζητήματα πολιτικά οπως η φορολόγηση ή η συνεργασία σε δικαστικό επίπεδο”. “Πρόκειται για ξεκάθαρο πρόβλημα δημοκρατίας και εκπροσώπησης” είπε χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “μη φυσιολογική και ίσως μη δημοκρατική”.

Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει έναν ακόμη πονοκέφαλο για την Κομισιόν: “Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένει έντονη κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιό της για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Republicca, η οποία επικαλείται προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν για την Ιταλία που πρόκειται να δημοσιευθεί στα μέσα της επόμενη εβδομάδας, το σχέδιο δεν προβλέπει επαρκή στήριξη για την ανάπτυξη, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα ελλείμματα και το χρέος”.

Στη Γερμανία: Το περασμένο φθινόπωρο έγινε γνωστό ότι άγνωστοι χρηματοδότες από την Ελβετία είχαν εμβάσει στον τραπεζικό λογαριασμό της Αλίς Βάιντελ, επικεφαλής της Κ.Ο. της AfD, συνολικό ποσό 130.000 ευρώ σε 18 δόσεις. Η δωρεά θεωρήθηκε παράνομη, καθώς προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ.
Η AfD παρέδωσε προ ημερών στη Βουλή έναν κατάλογο με τα ονόματα των χρηματοδοτών, αλλά όπως επισημαίνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η εισαγγελία της Κωνσταντίας εκφράζει αμφιβολίες για τη γνησιότητά του. Τί γίνεται από δω και πέρα; Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού DER SPIEGEL και της εκπομπής Report Mainz του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, χρηματοδότες που κατονομάζονται στη λίστα διαψεύδουν ότι έχουν πράγματι εμβάσει χρήματα στην AfD. Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL “έδωσαν απλώς το όνομά τους. Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλά πρόσωπα που γνωρίζουν τα γεγονότα. Στους υποτιθέμενους χρηματοδότες είχαν προσφερθεί χρήματα ως αντάλλαγμα. Παραμένει ασαφές ποιός τους παρακίνησε να δηλώσουν ψευδή στοιχεία. Η εισαγγελία της Κωνσταντίας δεν θέλησε να προβεί σε σχολιασμό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία δικαστική έρευνα σε εξέλιξη”.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζει το ζήτημα ως εξής: “Διαφαίνεται όλο και περισσότερο ότι κάποιοι ήθελαν να αποκρύψουν την πραγματική προέλευση των χρημάτων με τρόπο που γνωρίζαμε στο παρελθόν από τα παλαιά κόμματα, από τα οποία ήθελε να διαχωρίσει τη θέση της η AfD. Αυτή η φιλοδοξία έχει ήδη τσαλακωθεί και θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερη φθορά. Εκτός εάν ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος της Βάιντελ, ότι δηλαδή κάποιος παραποίησε στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού για να τη βλάψει- και υπό την προϋπόθεση ότι η δήθεν συνομωσία δεν είναι στην πραγματικότητα μία εσωκομματική ίντριγκα”.

Στη Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση γύρω από την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φθάσει στη συνοριακή γραμμή. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε πως σκέφτεται να κάνει το ίδιο και στα σύνορα με την Κολομβία ώστε να σταματήσει την αντιπολίτευση να φέρνει βοηθεια. Αρνήθηκε ότι υπάρχει κρίση καθώς είπε πως αυτή η μεταφορά βοήθειας είναι ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ αναφέρει ο Guardian. Ο Γκουαϊδό, επικεφαλής της αντιπολίτευσης ηγείται ενός κομβόϊ που θα φθάσει στα σύνορα με την Κολομβία. Αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκεί μεγάλη συναυλία για να συγκεντρωθούν χρήματα για τη Βενεζουέλα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του κ Μαδούρο θα έχει πραγματοποιήσει τη δική της εκδήλωση περίπου 300 μέτρα μακριά.

Στο μεταξύ ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για επιδημία ασθενειών όπως ελονοσία και δάγγειος πυρετός σε άνευ προηγουμένου επίπεδα μετά την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Βενεζουέλα. Ό,τι έχει επιτευχθεί εδώ και 18 χρόνια μπορεί να καταρρεύσει αν η Βενεζουέλα δεν δεχθεί βοήθεια για να ελέγξει τη μετάδοση αυτών των ασθενειών και άλλων εξίσου σοβαρών, προειδοποιούν ειδικοί σε έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα