back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία – ΕΕ και ΟΑΣΕ καλούν τις δύο πλευρές σε διάλογο

Διαβάστε επίσης

Νέες διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα και της κυβέρνησής αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, με φόντο την προσπάθεια της αντιπολίτευσης για ανατροπή του και προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στο στόχαστρο  βρίσκεται η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσωπικά ο Ράμα, ο οποίος κατηγορείται από τους διαδηλωτές και την αντιπολίτευση για προσωπικές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Τι λέει η ΕΕ

“Ενόψει των σημερινών διαδηλώσεων στην Αλβανία, επιβεβαιώνουμε εκ νέου το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις ως βασικό χαρακτηριστικό και θεμελιώδη αξία της δημοκρατίας, αλλά καταδικάζουμε έντονα κάθε ρητορική από πολιτικούς ηγέτες που ζητούν βία“, τόνισαν η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, και ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα, άσκησαν κριτική στους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την απόφασή τους να παραιτηθούν, καθώς, όπως επεσήμανε, παρεμποδίζεται σοβαρά η λειτουργία της δημοκρατίας στην Αλβανία. “Το Κοινοβούλιο είναι ο τόπος όπου οι μεταρρυθμίσεις και οι εξελίξεις πρέπει να συζητηθούν και να προωθηθούν και να μην μποϊκοταριστούν. Αυτές οι αποφάσεις και αυτές οι πράξεις είναι αντιπαραγωγικές, αντιβαίνουν στη δημοκρατική επιλογή των αλβανών πολιτών και υπονομεύουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην πορεία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, στη δήλωση των Μογκερίνι και Χαν υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “αναμένει από όλα τα μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου να υπερασπιστούν τα ιδανικά και τις αρχές της δημοκρατίας, να συνεχίσουν να υπηρετούν στο Κοινοβούλιο και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή βίαιων πράξεων και εμπρηστικών δηλώσεων. Αναμένουμε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξίσου να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικές συζητήσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η σημερινή πολιτική κατάσταση προς όφελος της Αλβανίας και των πολιτών της.”

Τι λέει ο ΟΑΣΕ

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησε και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ): “Η απόφαση των βουλευτών της αντιπολίτευσης να παραιτηθούν από τo Κοινοβούλιο υπονομεύει τη δημοκρατική νομοθετική διαδικασία και αποτελεί απόρριψη της ευθύνης όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτών που τους ψήφισαν. Με βάση τη μακροχρόνια υποστήριξή μας προς την Αλβανία ζητούμε υπεύθυνη συμπεριφορά και την επαναφορά της δημοκρατικής διαδικασίας στο Κοινοβούλιο, ένα από τα επιτεύγματα της σύγχρονης δημοκρατικής Αλβανίας. Η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα, αφήνοντας πίσω την αυταρχισμό. Η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχιστεί προς όφελος όλων των αλβανών πολιτών και να μην ανατραπεί προς όφελος ενός βίαιου πραξικοπήματος“.

Οι προηγούμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια, δεκάδες τραυματίες και πολλές συλλήψεις.

Χθες, οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης παρέδωσαν τις έδρες τους. “Πλέον όλοι οι βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος είμαστε απλοί πολίτες”, δήλωσε ο Λουλζίμ Μπάσα, πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, επισημαίνοντας  ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε μία ιστορική επέτειο: αυτή της αποκαθήλωσης του ανδριάντα του δικτάτορα Χότζα.
Δομίνα Διαμαντοπούλου 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα