26.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Η ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

✚ ΑΘΗΝΑ

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκφώνησε μία πολύ ζωντανή ομιλία στο πλαίσιο της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε κυριολεκτικά στα πάντα, ξεσηκώνοντας το κοινό, μετά το πέρας της, σε επευφημίες αρκετών λεπτών.

Ξεκίνησε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι στη Διάσκεψη παρίσταται μία πολυμελής αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, ενώ επεσήμανε, όπως όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές της διοργάνωσης, ότι για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η παγκόσμια τάξη δέχεται τόσο μεγάλες πιέσεις και ότι απειλείται με κατακερματισμό. “Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις”, είπε σχετικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, τις δυσκολίες που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί εγγυητή όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και στην προάσπιση αξιών όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Ειδική αναφορά έκανε η καγκελάριος στην Συμφωνία των Πρεσπών, χρησιμοποιοώντας την ως παράδειγμα διακρατικής συνεργασίας προς μίμηση. “Ευχαριστώ θερμά τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος που έδειξαν”,  είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή απονομή του βραβείου Ewald von Kleist στους δύο πρωθυπουργούς.

Η Ρωσία και η INF

Αναφερόμενη στη Ρωσία, η Άνγκελα Μέρκελ είπε: “Την περίοδο του Ψυχού Πολέμου ήταν ανταγωνιστής, αλλά μετά την λήξη του υπήρξαν εξελίξεις που μας δημιούργησαν την ελπίδα για μία καλή συνεργασία. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν οι δύο πλευρές αποφασίσουν να κάνουν διάλογο”, επισημαίνοντας, βέβαια, ότι η προσάρτηση της Κριμαίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι μέσω της Συμφωνίας του Μινσκ γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, αν και φαίνεται ότι αυτή θα αργήσει να έρθει.

Την λύπη της εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος για την αποχώρηση της Μόσχας από την Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα Μεσαίου Βεληνκούς (IΝF), αλλα κα για την στάση της Ουάσινγκτον που έχει δώσει διορία έξι μηνών, απειλώντας με δική της αποχώρηση. “Στην πολιτική πυρηνικού αφοπλισμού πρέπει οι Ευρωπαίοι να συνεργαστούμε με την Ρωσία, τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα”, τόνισε.

Ο προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις πιέσεις του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ώστε να επιτύχει τον προβλεπόμενο στόχο του 2% του ΑΕΠ. “Η Γερμανία δέχεται κριτική”, παραδέχτηκε και συνέχισε: “Έχουμε, όμως, ήδη αυξήσει το ποσοστό μας και το 2024 θα έχουμε φτάσει στο 1,8% του ΑΕΠ μας. Πολλοί δεν είναι ικανοποιήμένοι, είναι, ωστόσο, για έμας ένα πολύ σημαντικό βήμα”. Η κ. Μέρκελ συνέχισε επισημαίνοντας ότι αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο συνδράμει η χώρα της στο ΝΑΤΟ. “Έχουμε, όπως και άλλες δυνάμεις, 18 χρόνια παρουσίας στο Αφγανιστάν. Και αυτό συμβολή στο ΝΑΤΟ είναι. Και πέραν του ΝΑΤΟ, είμαστε παρόντες και στο Μάλι και αυτή είναι σημαντική βοήθεια προς τους γάλλους φίλους μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει ταχθεί πολλάκις υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού και υπέρ της υιοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. “Χρειαζόμαστε συναίνεση και συνοχή αναφορικά με την αμυντική μας πολιτική”, δήλωσε και σήμερα, “πρέπει να αναπτύξουμε κοινή αμυντική κουλτούρα, κοινή κουλτούρα στον τρόπο διαχέιρισης των αμυντικών εξαγωγών μας”.

Χρηματοπιτωτική και προσφυγική κρίση

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε για δεύτερη φορά κατά την ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας για τις πολλαπλές κρίσεις που πλήττουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. “Αρχικά αντιμετωπίσαμε την οικονομική κρίση, όταν βοηθήσαμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και μετά προέκυψε η προσφυγική κρίση εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές ζήτημα ασφαλείας και μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει. “Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την μοίρα των ανθρώπων στα χέρια των διακινητών”, τόνισε, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και πόσο έχουν επιβαρυνθεί εξαιτίας της κρίσης στη Συρία η Τουρκία και ο Λίβανος.

Η συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη

Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ανασφάλεια με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η αφρικανική ήπειρος, λόγω των πολλών διενέξεων σε κράτη της και κυρίως λόγω της αστάθειας στη Λιβύη, από την οποία προκύπτουν μεταναστευτικής ροές που επιβαρύνουν την Ιταλία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. “Η ΕΕ πρέπει να έχει μία σταθερή συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη. Αν αυτές οι χώρες δεν αναπτυχθούν, ώστε οι νέοι να αισθάνονται ότι έχουν προοπτικές, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι και η Κίνα συνδράμει στην ανάπτυξη της Αφρικής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση, που αποτελείται από 55 αναγνωρισμένα αφρικανικά κράτη.

Διατλαντική Συμμαχία

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, η καγκελάριος τόνισε ότι δεν είναι μόνο μία στρατιωτική συμμαχία, αλλά ότι αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να τίθενται και πολιτικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι με αυτή την άποψη συντάσσεται και η Γαλλία.

Το φυσικό αέριο

Η καγκελάριος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο φυσικό αέριο, καθώς ο αγωγός Nord Stream 2 αφορά άμεσα την Γερμανία και αποτέλεσε ακόμη και αφορμή διαφωνίας με την Γαλλία, παρά το κλίμα ενίσχυσης του γερμανογαλλικού άξονα που κυριαρχεί μετά την εκλογή Μακρόν. Αναφερόμενη στην συνήθη μομφή περί ευρωπαϊκής και γερμανικής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε: „Φυσικά και δεν θέλω να εξαρτώμαστε μονομερώς από την Ρωσία, αλλά και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου προμηθευόμαστε αέριο από την ΕΣΣΔ και πραγματικά δεν κατανοώ γιατί σήμερα αυτό θεωρείται αναξιόπιστο. Έχουμε αποφασίσει ήδη ότι θα προμηθευόμαστε το υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ, επομένως, θα έχουμε ένα μείγμα προμήθειας ενέργειας, μετά την απομακρυνσή μας από τον λιγνίτη“.

Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η καγκελάριος εξέφρασε την λύπη της για το γεγονός ότι στο ζήτημα της Συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Διατλαντική συνεργασία

“Ως καγκελάριος δυσκολεύομαι να κατανοήσω για ποιο λόγο ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Πολλά αυτοκίνητα της BMW κατασκευάζονται στη Νότια Καρολίνα και πολλά εξ αυτών οι ΗΠΑ τα εξάγουν στην Κίνα. Είναι σοκαριστικό για εμάς να ισχυρίζεται ο αμερικανός πρόεδρος κάτι τέτοιο. Γιατί είναι πιο επικίνδυνα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Νότια Καρολίνα από εκείνα που κατασκευάζονται στην Βαυαρία;”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, καταχειροκροτούμενη, τόσο λόγο του ισχυρού τρόπου με τον οποίο υποστήριξε το επιχείρημά της όσο και διότι η Διάσκεψη πραγματοποιείται στην Βαυαρία.

“Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις όλοι μαζί!”

“Όλα τα προβήματα που προανέφερα αποτελούν ψηφίδες ενός μεγάλου μωσαϊκού”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, ολοκληρώνοντας την ομιλία της. “Ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε δέχεται επίθεση και κινδυνεέυει με κατάρρευση η παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Έχουμε διδαχθεί πολλά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον γνωρίζουμε ότι πρέπει πάντα να προσπαθούμε να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και όχι να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μόνοι μας”, είπε η καγκελάριος και κατάληξε: „Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις όλοι μαζί!

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

Συνελήφθη 12χρονος για ρατσιστική επίθεση στον Ζαχά

Στην Αγγλία η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη ενός ατόμου με κατηγορίες για ρατσιστική επίθεση μέσω των social media στον Ιβοριανό άσο της Κρίσταλ Πάλας,...

Στο φως η ιστορία του Αδριάνειου Υδραγωγείου-  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στον δήμο Χαλανδρίου

Χαμένα ίχνη της ιστορίας θα φέρει στο φώς ενα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Ο δήμος Χαλανδρίου κατέκτησε μια θέση στις έντεκα...

Covid-19: Τι συνιστά ο ΠΟΥ για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού

Στις 9 Ιουλίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικαιροποίησε την επιστημονική του ανασκόπηση σχετικά με τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα σημαντικότερα σημεία...

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί είναι και επίδειξη πυγμής από τον Πρόεδρο της Τουρκίας

Η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί, αποτελεί και επίδειξη ισχύος, με στόχο την αύξηση του διεθνούς κύρους...

Σφοδρές αντιδράσεις στη δημοτική αντιπολίτευση για την αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων του Δήμου Αθηναίων

Έντονες αντιδράσεις στις δημοτικές παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα έχει προκαλέσει η αναστολή, λόγω κορωνοϊού,...

Δελτίο Ειδήσεων στις 09:00

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό αργότερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊου στη χώρα μας. Θα μετάσχουν μεταξύ...

Τ. Μοροπούλου (ΕΜΠ): Αυθαίρετη η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία – Ήρθε σε σύγκρουση με τον παγκόσμιο πολιτισμό

Για ένα μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ένα εμβληματικό μνημείο της ορθοδοξίας και του Βυζαντίου που σήμερα παραβιάζεται, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σφοδρές αντιδράσεις στη δημοτική αντιπολίτευση για την αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων του Δήμου Αθηναίων

Έντονες αντιδράσεις στις δημοτικές παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα έχει προκαλέσει η αναστολή, λόγω κορωνοϊού,...

Είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες από τον Αθήνα 9.84: Σήμερα η Αμαλία Μουτούση διαβάζει το «Όνειρο στο κύμα»

Σήμερα η Αμαλία Μουτούση διαβάζει το «Όνειρο στο κύμα» απόσπασμα από το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο Δήμος της Αθήνας και ο Αθήνα 9.84 κρατάνε...

Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: “Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών”

  Εκατοντάδες νήπια στερούνται το δικαίωμα να φοιτήσουν σε δημόσιο νηπιαγωγείο, υπογραμμίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας με φόντο τη ρύθμιση για αναστολή της εφαρμογής της...

Κυριακάτικη δράση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων στα Σεπόλια 

  «Το σημαντικό δεν είναι να μιλάμε εμείς για την προσπάθειά μας να καθαρίσει η Αθήνα. Αντιθέτως, σημαντικό είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης και...

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα: “Σε αδιέξοδο 2.700 οικογένειες”

Τουλάχιστον 2.700 οικογένειες οδηγούνται σε αδιέξοδο, προειδοποιεί η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, λόγω της αναστολής, για ένα έτος, της έναρξης εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης...