17.3 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

Η ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

✚ ΑΘΗΝΑ

Ο «Μεγάλος Περίπατος» κλείνει το Ιστορικό Τρίγωνο της Αθήνας -Πού θα απαγορεύονται τα ΙΧ

Στο προσωρινό περιορισμό (3 μήνες + 3 μήνες παράταση) της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδας της κυβερνήσεως...

«Elephant»: Το 3ο πανελλήνιο βραβείο εικονικής επιχείρησης στα ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας Νάξου

Η εικονική μαθητική επιχείρηση «Elephant», που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του Γενικού Λυκείου Τραγαίας Νάξου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικονική Επιχείρηση»...

Νέο κεφάλαιο για την πλατεία Ομονοίας

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πλατεία Ομονοίας που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παραδόθηκε στο κοινό....

Χώροι και πόροι από τον δήμο Αθηναίων για την στήριξη του Πολιτισμού

Ο δήμος Αθηναίων αφουγκράζεται τα νέα δεδομένα, λαμβάνει υπόψη την ανάγκη των καλλιτεχνών για δημιουργία και επικοινωνία, αλλά και των πολιτών για ψυχαγωγία και...

O Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία της πρωτεύουσας

Το σχέδιο για την δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην πόλη μας, του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας εγκρίθηκε τη...

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκφώνησε μία πολύ ζωντανή ομιλία στο πλαίσιο της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε κυριολεκτικά στα πάντα, ξεσηκώνοντας το κοινό, μετά το πέρας της, σε επευφημίες αρκετών λεπτών.

Ξεκίνησε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι στη Διάσκεψη παρίσταται μία πολυμελής αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, ενώ επεσήμανε, όπως όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές της διοργάνωσης, ότι για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η παγκόσμια τάξη δέχεται τόσο μεγάλες πιέσεις και ότι απειλείται με κατακερματισμό. “Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις”, είπε σχετικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, τις δυσκολίες που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί εγγυητή όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και στην προάσπιση αξιών όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Ειδική αναφορά έκανε η καγκελάριος στην Συμφωνία των Πρεσπών, χρησιμοποιοώντας την ως παράδειγμα διακρατικής συνεργασίας προς μίμηση. “Ευχαριστώ θερμά τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος που έδειξαν”,  είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή απονομή του βραβείου Ewald von Kleist στους δύο πρωθυπουργούς.

Η Ρωσία και η INF

Αναφερόμενη στη Ρωσία, η Άνγκελα Μέρκελ είπε: “Την περίοδο του Ψυχού Πολέμου ήταν ανταγωνιστής, αλλά μετά την λήξη του υπήρξαν εξελίξεις που μας δημιούργησαν την ελπίδα για μία καλή συνεργασία. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν οι δύο πλευρές αποφασίσουν να κάνουν διάλογο”, επισημαίνοντας, βέβαια, ότι η προσάρτηση της Κριμαίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι μέσω της Συμφωνίας του Μινσκ γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, αν και φαίνεται ότι αυτή θα αργήσει να έρθει.

Την λύπη της εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος για την αποχώρηση της Μόσχας από την Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα Μεσαίου Βεληνκούς (IΝF), αλλα κα για την στάση της Ουάσινγκτον που έχει δώσει διορία έξι μηνών, απειλώντας με δική της αποχώρηση. “Στην πολιτική πυρηνικού αφοπλισμού πρέπει οι Ευρωπαίοι να συνεργαστούμε με την Ρωσία, τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα”, τόνισε.

Ο προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις πιέσεις του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ώστε να επιτύχει τον προβλεπόμενο στόχο του 2% του ΑΕΠ. “Η Γερμανία δέχεται κριτική”, παραδέχτηκε και συνέχισε: “Έχουμε, όμως, ήδη αυξήσει το ποσοστό μας και το 2024 θα έχουμε φτάσει στο 1,8% του ΑΕΠ μας. Πολλοί δεν είναι ικανοποιήμένοι, είναι, ωστόσο, για έμας ένα πολύ σημαντικό βήμα”. Η κ. Μέρκελ συνέχισε επισημαίνοντας ότι αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο συνδράμει η χώρα της στο ΝΑΤΟ. “Έχουμε, όπως και άλλες δυνάμεις, 18 χρόνια παρουσίας στο Αφγανιστάν. Και αυτό συμβολή στο ΝΑΤΟ είναι. Και πέραν του ΝΑΤΟ, είμαστε παρόντες και στο Μάλι και αυτή είναι σημαντική βοήθεια προς τους γάλλους φίλους μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει ταχθεί πολλάκις υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού και υπέρ της υιοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. “Χρειαζόμαστε συναίνεση και συνοχή αναφορικά με την αμυντική μας πολιτική”, δήλωσε και σήμερα, “πρέπει να αναπτύξουμε κοινή αμυντική κουλτούρα, κοινή κουλτούρα στον τρόπο διαχέιρισης των αμυντικών εξαγωγών μας”.

Χρηματοπιτωτική και προσφυγική κρίση

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε για δεύτερη φορά κατά την ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας για τις πολλαπλές κρίσεις που πλήττουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. “Αρχικά αντιμετωπίσαμε την οικονομική κρίση, όταν βοηθήσαμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και μετά προέκυψε η προσφυγική κρίση εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές ζήτημα ασφαλείας και μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει. “Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την μοίρα των ανθρώπων στα χέρια των διακινητών”, τόνισε, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και πόσο έχουν επιβαρυνθεί εξαιτίας της κρίσης στη Συρία η Τουρκία και ο Λίβανος.

Η συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη

Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ανασφάλεια με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η αφρικανική ήπειρος, λόγω των πολλών διενέξεων σε κράτη της και κυρίως λόγω της αστάθειας στη Λιβύη, από την οποία προκύπτουν μεταναστευτικής ροές που επιβαρύνουν την Ιταλία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. “Η ΕΕ πρέπει να έχει μία σταθερή συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη. Αν αυτές οι χώρες δεν αναπτυχθούν, ώστε οι νέοι να αισθάνονται ότι έχουν προοπτικές, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι και η Κίνα συνδράμει στην ανάπτυξη της Αφρικής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση, που αποτελείται από 55 αναγνωρισμένα αφρικανικά κράτη.

Διατλαντική Συμμαχία

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, η καγκελάριος τόνισε ότι δεν είναι μόνο μία στρατιωτική συμμαχία, αλλά ότι αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να τίθενται και πολιτικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι με αυτή την άποψη συντάσσεται και η Γαλλία.

Το φυσικό αέριο

Η καγκελάριος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο φυσικό αέριο, καθώς ο αγωγός Nord Stream 2 αφορά άμεσα την Γερμανία και αποτέλεσε ακόμη και αφορμή διαφωνίας με την Γαλλία, παρά το κλίμα ενίσχυσης του γερμανογαλλικού άξονα που κυριαρχεί μετά την εκλογή Μακρόν. Αναφερόμενη στην συνήθη μομφή περί ευρωπαϊκής και γερμανικής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε: „Φυσικά και δεν θέλω να εξαρτώμαστε μονομερώς από την Ρωσία, αλλά και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου προμηθευόμαστε αέριο από την ΕΣΣΔ και πραγματικά δεν κατανοώ γιατί σήμερα αυτό θεωρείται αναξιόπιστο. Έχουμε αποφασίσει ήδη ότι θα προμηθευόμαστε το υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ, επομένως, θα έχουμε ένα μείγμα προμήθειας ενέργειας, μετά την απομακρυνσή μας από τον λιγνίτη“.

Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η καγκελάριος εξέφρασε την λύπη της για το γεγονός ότι στο ζήτημα της Συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Διατλαντική συνεργασία

“Ως καγκελάριος δυσκολεύομαι να κατανοήσω για ποιο λόγο ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Πολλά αυτοκίνητα της BMW κατασκευάζονται στη Νότια Καρολίνα και πολλά εξ αυτών οι ΗΠΑ τα εξάγουν στην Κίνα. Είναι σοκαριστικό για εμάς να ισχυρίζεται ο αμερικανός πρόεδρος κάτι τέτοιο. Γιατί είναι πιο επικίνδυνα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Νότια Καρολίνα από εκείνα που κατασκευάζονται στην Βαυαρία;”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, καταχειροκροτούμενη, τόσο λόγο του ισχυρού τρόπου με τον οποίο υποστήριξε το επιχείρημά της όσο και διότι η Διάσκεψη πραγματοποιείται στην Βαυαρία.

“Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις όλοι μαζί!”

“Όλα τα προβήματα που προανέφερα αποτελούν ψηφίδες ενός μεγάλου μωσαϊκού”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, ολοκληρώνοντας την ομιλία της. “Ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε δέχεται επίθεση και κινδυνεέυει με κατάρρευση η παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Έχουμε διδαχθεί πολλά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον γνωρίζουμε ότι πρέπει πάντα να προσπαθούμε να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και όχι να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μόνοι μας”, είπε η καγκελάριος και κατάληξε: „Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις όλοι μαζί!

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε κατάσταση σοκ οι ΗΠΑ – Βίαιες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού εμπρός από τον Λευκό Οίκο παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας – Στο πλευρό των...

  H απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ και τις κυριότερες μεγαλουπόλεις της χώρας δεν απέτρεψε τις μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων διαδηλωτών  κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις του  μεσημεριού εξελίχθηκαν χθες το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα σε...

Covid-19: Πλησιάζουν τις 10.000 οι νεκροί στο Μεξικό λόγω της πανδημίας

Ακόμη 151 θάνατοι και 3.152 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας της...

Η τροπική καταιγίδα Αμάντα σφυροκοπεί Ελ Σαλβαδόρ και Γουατεμάλα – 10 νεκροί

Η τροπική καταιγίδα Αμάντα, η πρώτη της περιόδου στον Ειρηνικό Ωκεανό, έπληξε χθες Κυριακή τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον...

Δελτίο Ειδήσεων στις 08:00

Στις σχολικές αίθουσες επιστρέφουν αυτήν την ώρα οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων, ενώ ανοίγουν και οι παιδικοί σταθμοί καθώς και τα ειδικά σχολεία όλων...

Covid-19: 11 θάνατοι και 333 κρούσματα σε ένα 24ωρο στη Γερμανία

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ δείχνουν ότι άλλοι 11 ασθενείς υπέκυψαν στην...

Όλα τα σχολεία ανοικτά – Επιστροφή στη σχολική ζωή και για τους μικρότερους μαθητές

Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα οι μικροί μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, αλλά και τα μικρότερα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών που ήταν κλειστά...

Ποια δικαστήρια λειτουργούν από σήμερα

Έως και την 21η Ιουνίου συνεχίζεται η αναστολή των δικών ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργεί ανακαινισμένο το Ανοιχτό Κολυμβητήριο Γουδή – Δωρεάν η χρήση για όλο τον μήνα

Από τον Δήμο Αθηναίων ανακοινώνεται ότι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), προχωρά από σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου στην επαναλειτουργία...

Ξεκινά η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων για ακίνητα εντός του Δήμου Αθηναίων

Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 ξεκινά το στάδιο της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, για ακίνητα εντός του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για την τελευταία φάση της...

Μολότοφ εναντίον του Α.Τ. Νέας Ιωνίας

Eπίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσε ομάδα αγνώστων γύρω στις 4 τα ξημερώματα στο Αστυνομικό τμήμα της Νέας Ιωνίας. Από την επίθεση υπέστησαν ζημιές 3 περιπολικά....

Νέα παράταση – Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας

Νέα παράταση στην αναστολή εφαρμογής του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας δίνει κοινή υπουργική απόφαση στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό. Ο δακτύλιος αναμένεται...

Ο επίλογος των 33ων γενεθλίων του Αθήνα 9.84

31 Μαΐου 2020... Ο Αθήνα 984, ο σταθμός της πόλης, έκλεισε τα 33 του χρόνια... Από νωρίς το πρωί οι εκπομπές του ήταν ένα...