back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συμφωνία των Πρεσπών: Την Τετάρτη το νομοσχέδιο στη Βουλή – Πέμπτη η ψηφοφορία

Διαβάστε επίσης

Σε ηπιότερους τόνους αλλά με την αντιπαράθεση να παραμένει σφοδρή συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Την Τετάρτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι συσχετισμοί στην Επιτροπή δείχνουν ότι 29 βουλευτές θα ταχθούν υπέρ της Συμφωνίας (27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο ανεξάρτητοι που κληρώθηκαν Σ. Δανέλλης και Γ.Μαυρωτάς)

27 κατά (14 της ΝΔ, 4 της ΔΗΣΥ, 3 ΧΑ, 3 ΚΚΕ, ο Πάνος Καμμένος από ΑΝΕΛ, 1 της Ένωσης Κεντρώων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος)..

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ στην κυβέρνηση θεωρούν εξασφαλισμένη την πλειοψηφία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι θετικές ψήφους θα ξεπεράσουν τις 151.

Εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η δεξαμενή των θετικών ψήφων θα προέρθει από τους 3 ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το Ποτάμι, Σ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά , Σ. Λυκούδη και τον διαγραφέντα Σ. Δανέλλη, τον Θ. Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝΕΛ που θα παραδώσει την έδρα του, την Ε. Κουντουρά και τον Θ. Θεοχαρόπουλο που διεγράφη από την ΚΟ της ΔΗΣΥ αλλά δεν θα παραδώσει έδρα. Δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της η Κατερίνα Παπακώστα, ωστόσο συνυπολογίζεται στα ΝΑΙ.

Τι ζητά η ΝΔ

Την ίδια ώρα η ΝΔ επιμένει να ζητά από την κυβέρνηση τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και το τελικό κείμενο του αναθεωρηθέντος Συντάγματος της ΠΓΔΜ , με τον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Κουμουτσάκο να αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν θετικά αν δεν ξέρουν τι ψηφίζουν»

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απέρριψε το αίτημα να προσκομίσει στην επιτροπή το τελικό κείμενο με το σκεπτικό πως η ρηματική διακοίνωση “μας διασφαλίζει απολύτως από πλευράς διεθνούς δικαίου” , ενώ επανέλαβε το επιχείρημα ότι ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα «είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Την ίδια ώρα απορρίπτει εκ νέου και το αίτημα να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Κόντρα Καμμένου – Κατρούγκαλου

«Η συμφωνία δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, για την αναφορά «Μακεδόνες» που υπάρχει στη Συμφωνία, φράση που προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος αναρωτήθηκε αν είναι δικαίωμα τους να αυτοπροσδιοριζονται ως μακεδονικός λαός τότε γιατί κάνουμε τη Συμφωνία.

« Οι συμφωνίες δεν μπορούν να ρυθμίσουν θέματα λαού ή έθνους» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι αλλά τι δεν είναι στο βαθμό που θίγουν την δική μας ταυτότητα και πώς αυτό ξεκαθαρίζεται ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών οδηγούμαστε στον οριστικό ενταφιασμό οποιασδήποτε διεκδίκησης μειονότητας με ρητή δέσμευση του γειτονικού κράτους

«Στα θέματα ταυτότητας μπορούμε να επέμβουμε μόνο εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και ιστορία. Δεν είναι θέμα της συμφωνίας η αναγνώριση λαού, οι συμφωνίες αφορούν ιθαγένεια και εθνότητα όχι λαό» είπε ο αναπληρωτής υπουργός

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση είχε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο όποιος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση με βαρείς χαρακτηρισμούς και κατά στελεχών της, συνεχίζοντας την βεντέτα που έχει ανοίξει και με τον Πρόεδρο της Βουλής, καταγγέλλοντας αυτή την φορά παράνομη σύνθεση της επιτροπής με ευθύνη του Νίκου Βούτση.. Για πρώτη φορά χθες ο κ. Καμμένος αποκάλεσε την κυβέρνηση στην οποία μέχρι πριν από λίγες ημέρες συμμετείχε ως κυβέρνηση αποστατών, η οποία έχει χάσει το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Άφησε δε υπαινιγμούς για υπόγειες συναλλαγές προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών ο Νίκος Κοτζιάς, συντηρώντας και σε αυτή την περίπτωση την σφοδρή βεντέτα.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα