back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Διαβάστε επίσης

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Χθες, πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό», της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εν τω μεταξύ, άνοιξαν το πρωί, όλοι οι δρόμοι στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, μετά την έντονη χιονόπτωση.

Ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, κλειστά παρέμειναν όλα τα σχολεία στον δήμο Μετεώρων και συγκεκριμένα, τα δημοτικά σχολεία Αγιόφυλλου, Αμπελίων, Ασπροκκλησιάς, Παναγίας, Χρυσομηλιάς καθώς και το Γυμνάσιο Αμπελίων.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα

Στην Αττική, χιονίζει στην Πάρνηθα, ενώ από το απόγευμα οι τοπικές βροχές αναμένεται να περιοριστούν στα ανατολικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, αργότερα βόρειοι με την ίδια ένταση, ενισχυμένοι από το βράδυ, στις ανατολικές περιοχές τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 και στον Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 08 βαθμούς Κελσίου

Στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη, χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα δυτικά. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ στα δυτικά. Οι άνεμοι βόρειοι βαθμιαία στις θαλάσσιες περιοχές τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 07 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα δυτικά θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο των 300μ. υψόμετρο σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται το απόγευμα και από τα βόρεια. Οι άνεμοι βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 13 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στην Ήπειρο κατά τόπους είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά, καθώς και σε περιοχής στα κεντρικά με υψόμετρο τα 300μ. Τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν ύφεση από το βράδυ. Οι άνεμοι αρχικά νότιοι και βαθμιαία βόρειοι τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια ωστόσο, θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 15 Βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι από το απόγευμα δυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 15 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Τέλος, στην Ζάκυνθο τα έντονα φαινόμενα θα σταματήσουν από το βράδυ. Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός έως και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου

Για την Τετάρτη, η ΕΜΥ προβλέπει στα δυτικά λίγη συννεφιά, παροδικά αυξημένη στα νότια, όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές συννεφιά με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα κεντρικά και τα βόρεια και σποραδικές καταιγίδες στη νότια νησιωτική χώρα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε πτώση, ενώ το πρωί προβλέπεται παγετός στα ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στα ανατολικά λίγη συννεφιά, τοπικά αυξημένη με πιθανότητα ασθενών βροχών στα ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στα δυτικά, λίγη συννεφιά, που από το απόγευμα και από τα βόρεια θα αυξηθεί, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά, ενώ το πρωί κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη,

Οι άνεμοι στα δυτικά ασθενείς και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, ενώ στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, ωστόσο το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία από τα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, που βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο.

Το σαββατοκύριακο 22 και 23 Δεκεμβρίου, στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά, τοπικά αυξημένη στα δυτικά και τα βόρεια, με ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά. Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία, σε περαιτέρω άνοδο το Σάββατο.

Newsroom Αθήνα 9.94

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα