back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Πολιτική παρέμβαση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ- Διατήρηση εκπτώσεων, αύξηση 10% στις τιμές

Διαβάστε επίσης

Με πολιτική παρέμβαση φαίνεται πως θα λυθεί το θέμα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας των ενεργοβόρων βιομηχανιών που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ και του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν ο χειρισμός των υποθέσεων Χαλυβουργική και ΛΑΡΚΟ, αλλά πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, βεβαιώνουν ότι συζητήθηκαν όλα τα επίμαχα θέματα που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και βεβαίως τα βιομηχανικά τιμολόγια.

Άλλωστε, μετά από αυτή τη σύσκεψη πύκνωσαν οι επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων, με στόχο όπως φαίνεται να λυθεί το ζήτημα στην γενική συνέλευση της ΔΕΗ που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Δεκεμβρίου.

Η υπόθεση των βιομηχανικών τιμολογίων βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο εδώ και αρκετούς μήνες με τη ΔΕΗ να έχει καταργήσει τις εκπτώσεις από τον περασμένο Μάρτιο και για τις συμβάσεις του 2019 να ζητεί αναθεώρηση των τιμολογίων με αύξηση 10%.

Η πρόταση αυτή της ΔΕΗ οδηγεί σε αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία κατά 40% και απορρίφθηκε κατηγορηματικά.

Στο ζήτημα παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, η οποία ωστόσο έπεσε στο κενό. Έτσι το θέμα έφθασε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι η λύση να δοθεί εντός του επομένου δεκαπενθημέρου πριν από την εορταστική περίοδο, με τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, δηλαδή το δημόσιο, να εισηγείται στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διατήρηση του συνόλου των υφιστάμενων εκπτώσεων.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης βιομηχανικής πολιτικής στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή, ενώ δεν παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ είναι ζήτημα που αποφασίζει η διοίκησή της, προσθέτοντας πάντως ότι μια αύξηση της τάξης του 8 – 10% είναι μάλλον λογική.

Πάντως και αυτή η πρόταση, που έχει διατυπωθεί στην άλλη πλευρά, δεν φαίνεται επί του παρόντος να γίνεται αποδεκτή και η υπόθεση παραμένει σε αδιέξοδο.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα