back to top
15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Θα πρέπει να υπάρξει επανασύνδεση των σχέσεων με την Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, που «δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα» θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία την ερχόμενη Παρασκευή, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα είπε ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς όπως ισχυρίστηκε τα «μηνύματα δόθηκαν» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και πλέον θα πρέπει, όπως τόνισε, να υπάρξει επανασύνδεση των σχέσεων.

Οι συζητήσεις που θα γίνουν στη ρωσική πρωτεύουσα θα επικεντρωθούν και στον τομέα της ενέργειας -όπως για παράδειγμα στον αγωγό TurkStream- και εν προκειμένω στο ρόλο που διεκδικεί η Ελλάδα επιθυμώντας τη διέλευση του από τη χώρα μας, παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε με νόημα ότι ενστάσεις υπήρξαν και για τον Nordstream αλλά ξεπεράστηκαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, θα βρεθεί στη Μόσχα μια μέρα πριν την επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην 11η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας και η οποία είχε αναβληθεί στη σκιά της απέλασης των Ρώσων διπλωμάτων.

Στο ΝΑΤΟ την Τρίτη ο Γ. Κατρούγκαλος

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει αύριο Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες με την ατζέντα να επικεντρώνεται σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα των διμερών σχέσεων αλλά και στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη.

Στόχος της ελληνικής πλευράς όπως επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, που έχουν διακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια καθώς όπως τόνισε «η διατήρηση του καθεστώτος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Στη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί αναγκαία την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στόχος είναι να «εκτονώνονται οι εντάσεις» και πως «μαγικές λύσεις» δεν υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι μια λύση υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, τον Αλβανό υπουργό Ντιμίτρι Μπουσάτι καθώς επίσης και τον γ.γ. της βορειοανατολικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Για δηλώσεις Έντι Ράμα

Συνάντηση με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Ντιμίτρι Μπουσάτι θα έχει αύριο στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Στη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα αν και υπάρχει όπως είπε κοινή βούληση να πραγματοποιηθεί, αλλά δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος και ο τόπος.

Επί της ουσίας ο κ. Κατρούγκαλος απαντούσε στις δηλώσεις του Έντι Ράμα προς το ΑΠΕ ότι επίκειται συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Όπως επίσης τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος «οι συνομιλίες των δύο πλευρών είχαν φθάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους επί υπουργίας, Νίκου Κοτζιά» και θα «πρέπει να διατηρηθεί αυτό το κεκτημένο», όμως πλέον η ελληνική πλευρά, όπως είπε, αναμένει μια κίνηση και για την προστασία της ελληνικής μειονότητας, καθώς συνάδει και με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Το κλίμα όπως άλλωστε διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έχει επιβαρυνθεί και λόγω του θλιβερού γεγονότος με τον θάνατο του Κ. Κατσίφα.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής»

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας φερόμενες ως δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζαεφ περί «Μακεδόνων του Αιγαίου». Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως δεν έχει στην κατοχή του το ακριβές περιεχομενο των δηλώσεων Ζάεφ ωστόσο παρέπεμψε στο άρθρο 4 Παρ 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών που ορίζει ότι «έκαστο μέρος δεσμεύεται δια της παρούσης και επίσημα δηλώνει ότι τίποτα στο Σύνταγμα του όπως ισχύει σήμερα και θα τροποποιηθεί στο μέλλον μπορεί η θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί η θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους σε οποιαδήποτε μορφή περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων των οιονδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του».

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η Συμφωνία είναι σαφής και ως προς τη γλώσσα που προσδιορίζεται σαφώς ως σλαβική.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα