back to top
21.9 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Συνταγματική Αναθεώρηση και Μισθοδοσία Κληρικών συζήτησαν εκ νέου στο Φανάρι Βαρθολομαίος-Γαβρόγλου

Διαβάστε επίσης

Σε θετικό κλίμα αλλά χωρίς απτό αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, λίγο πριν ξεκινήσει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου, που θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο Φανάρι. Σύμφωνα με το Πατριαρχείο, στη συζήτηση κυριάρχησαν η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και το μισθολογικό του κλήρου.

Ο κ. Γαβρόγλου από νωρίς το πρωί και για περισσότερες από δύο ώρες ενημέρωσε τόσο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και τους Αρχιερείς για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος, γεγονόςπου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις των Μητροπολιτών και των ιερέων.
Αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας

Όπως σημειώνει το Φανάρι ο υπουργός Παιδείας «ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων κληρικών που διακονούν στις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πολλοί συνοδικοί Ιεράρχες απηύθυναν ερωτήσεις στον κ. Υπουργό, ζητούντες περισσότερες πληροφορίες, όλοι δε με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου».

«Τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ύστερα και από τη νεότερη ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας, θα τις μελετήσει προσεκτικά η Αγία και Ιερά Σύνοδος και θα εκφράσει την θέση της καταλλήλως, όπως ανακοινώθηκε» καταλήγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Γαβρόγλου δεν κλήθηκε στο Φανάρι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να ταξιδέψει στην Πόλη, προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις για τα φλέγοντα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης, της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του κλήρου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και να αμβλυνθεί το χάσμα που χωρίσει τις δύο πλευρές.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα