back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Γαβράς: Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας

Διαβάστε επίσης

Το βράδυ της Δευτέρας, 26 Νοεμβρίου, ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς βρέθηκε στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με αφορμή την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του «Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκούτενμπεργκ.

«Αυτοκινηματογραφία» χαρακτήρισε το βιβλίο ο στενός του φίλος, Βασίλης Βασιλικός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Κώστας Γαβράς στο βιβλίο του μεταξύ άλλων μιλά περισσότερο για το πως ο ίδιος βίωνε τη γέννηση των ταινιών του.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού χαρακτήρισε τον Κώστα Γαβρά ως μάρτυρα της ιστορίας του 20ου και 21ου αιώνα, αποκαλύπτοντας ότι στις τελευταίες σελίδες της αυτοβιογραφίας του αναφέρεται στην ελληνική τραγωδία, σκιαγραφώντας μια αδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση και ανθρώπους που είναι με το μέρος της αγοράς και των δυνατών.

«Στην πραγματικότητα, η αληθινή μου ζωὴ στη Γαλλία ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου του 1955 . Εκείνη την εποχή, για μένα ή για κάποιον του περιβάλλοντός μου, το να εγκαταλείψεις την Ελλάδα δεν σήμαινε «έναν μικρὸ θάνατο», όπως λέει ο ποιητής, αλλὰ το να ξαναγεννηθείς», γράφει ξεκινώντας την αφήγησή του ο Κώστας Γαβράς καταγράφοντας στη συνέχεια όλα όσα έζησε τα τελευταία 60 χρόνια.

Παρευρισκόμενοι

Στην παρουσίαση του βιβλίου μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο κινηματογραφιστής, Γιώργος Αρβανίτης, ο σκηνοθέτης, Παντελής Βούλγαρης και ο τραγουδιστής, Γιώργος Νταλάρας.

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Γαβράς ετοιμάζεται για τη νέα του ταινία. Θα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο «Ανίκητοι Ηττημένοι», του Γιάνη Βαρουφάκη. Το μόνο που ανέφερε γιαυτή ο δημιουργός της ήταν ότι όταν θα είναι έτοιμη θα επιστρέψει στην Ταινιοθήκη για να την παρουσιάσει.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα