back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γ. Παξινός: Ανακαλύφθηκε νέα περιοχή στον εγκέφαλο που σχετίζεται με σημαντικές κινητικές δεξιότητες

Διαβάστε επίσης

«Ζυγίζει μόλις 1.300 γραμμάρια και είναι το όργανο που μας κάνει ανθρώπους. Από εκεί, από τον εγκέφαλο, αρχίζουν και εκεί τελειώνουν όλα» δήλωσε ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.

Ο διεθνούς φήμης ερευνητής εντόπισε μια νέα περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που ενδέχεται να σχετίζεται με σημαντικές κινητικές δεξιότητες μας. «Έχει 1.000 πυρήνες, 2.000 μείζονες διασυνδέσεις, 200 σημαντικά ένζυμα, 20.000 γονίδια και 87 δισεκατομμύρια νευρώνες», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Μαρία Χούκλη.

«Παρατηρήσαμε μια περιοχή που δεν την είχαν προσέξει νωρίτερα άλλοι επιστήμονες. Αυτή η περιοχή είναι αυτόνομη, δεν είναι μέρος κάποιας άλλης, έχει νευρώνες που είναι διαφορετικοί από τους τριγύρω, έχει χημικά που είναι διαφορετικά. Εμείς παρουσιάζουμε αυτά που βρίσκουμε στον εγκέφαλο και κάποιος άλλος επιστήμονας μπορεί να ελέγξει τι συμβαίνει με την λειτουργία των περιοχών αυτών. Αυτή την περιοχή που εντοπίσαμε βρίσκεται εκεί που συμπίπτουν οι νευρώνες που στέλνουν τα πλοκάμια τους από τον νωτιαίο μυελό προς την παραεγκεφαλίδα. Επίσης αυτός ο πυρήνας που βρήκαμε είναι σαν μια νησίδα μέσα στο ποτάμι κατά συνέπεια, επειδή οι πληροφορίες από τον νωτιαίο μυελό έχουν σχέση με την κινητικότητα, ιδιαίτερα με την ικανότητα του ανθρώπου να έχει επιδέξιες κινήσεις στα άκρα του, πιθανώς αυτή η περιοχή δεν έχει να κάνει με την κινητικότητα. Σε κόσμο που είχαν κόψει μέρος από τις ενώσεις του νωτιαίου μυελού βρήκαμε ένδειξη ότι εκείνη η περιοχή δεχόταν πληροφορίες από το νωτιαίο μυελό».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα