back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Nέος πρόεδρος της Ιντερπόλ ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-Γιάνγκ

Διαβάστε επίσης

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Τζονγκ Γιανγκ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Interpol  αφού απερρίφθη η υποψηφιότητα του Ρώσου Αλεξάντρ Προκόπτσουκ , με την κατηγορία ότι παραβίασε το σύστημα συλλήψεων της διεθνούς αστυνομίας.

Ο Κιμ εκλέχτηκε από τα 194 κράτη-μέλη της Interpol κατά την ετήσια συνάντηση, στο Ντουμπάι, και αντικαθιστά τον Κινέζο πρώην επικεφαλής της διεθνούς αστυνομίας Μενγκ Χόνγουέι, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις αρχές Οκτωβρίου στη διάρκεια ταξιδιού του στη χώρα του.

Η υποψηφιότητα του Προκόπτσουκ είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και η τυχόν εκλογή του μεγάλη ανησυχία μήπως ως πρόεδρος της Interpol βάλει στο στόχαστρο τους επικριτές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε ανοικτή επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα, τέσσερις γερουσιαστές, ανάμεσά τους ο Μάρκο Ρούμπιο, κάλεσαν τους αντιπροσώπους της Interpol να απορρίψουν την υποψηφιότητα του Προκόπτσουκ.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόσφερε τη στήριξή του στον Κιμ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τον επίσημο διορισμό του.

“Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην Ίντερπολ και που σέβονται το κράτος δικαίου να επιλέξουν έναν ηγέτη με ακεραιότητα. Θεωρούμε ότι ο κ.Κιμ θα είναι ακριβώς αυτό”, είπε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ πρόσφεραν τη στήριξή τους στον Κιμ, ενώ παράλληλα υπήρξαν και πιέσεις από άλλες δυτικές χώρες να απορρίψει ο Οργανισμός τον ρώσο υποψήφιο Αλεξάντερ Προκόπτσουκ, έναν αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της Ίντερπολ από φόβο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον ρόλο αυτόν για να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους.

Ο Κιμ θα υπηρετήσει την θητεία του Μενγκ, μέχρι το 2020.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα