back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Μακρόν στο Μπούντεσταγκ: μία γαλλογερμανική συμμαχία απαραίτητη για να θωρακιστεί η Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Έκκληση για μία νέα γαλλογερμανική συμμαχία προκειμένου να θωρακιστεί η Ευρώπη ενώπιον μελλοντικών προκλήσεων απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του στο Oμοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας. “Η οικοδόμηση μίας σύγχρονης, αποδοτικής, δημοκρατικής Ευρώπης προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις του μέλλοντος είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας”, επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος στους βουλευτές του Μπούντεσταγκ, ενώ, παροτρύνοντας την Ευρώπη να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειάς της, τόνισε ότι η γηραιά ήπειρος “δεν πρέπει να γίνει παιχνιδάκι στα χέρια των μεγάλων δυνάμεων και δεν πρέπει να αποδεχθεί έναν υποδεέστερο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική”.

Κανένα άλλο κράτος δεν έμαθε από τα λάθη του όσο η Γερμανία

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήρε την μεταπολεμική Γερμανία, λέγοντας ότι “κανένα άλλο κράτος δεν διερεύνησε τόσο εξονυχιστικά και με τόση ειλικρίνεια την ιστορία του και κανένα άλλο κράτος δεν κατέβαλε τόσο μεγάλη προσπάθεια να μάθει από τα λάθη του.” “Πήρατε την απόφαση να μην σταματήσετε την προσπάθεια να ξεπεράσετε παλιές διαμάχες και δεν πάψατε ποτέ να εργάζεσθε ακούραστα για την προάσπιση της ειρήνης”, είπε χαρακτηριστικά.

“Η Ευρώπη έχει το καθήκον να μην επιτρέψει να ολισθήσει ο κόσμος στο χάος”, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, και συμπλήρωσε: “Υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν να μας διχάσουν. Η γνήσια δύναμη της Ευρώπης όμως ήταν και παραμένει η ενότητά της”. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε επισημαίνοντας ότι η σημασία της τωρινής συγκυρίας δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αντιληπτή. “Η πολιτική των εξωτερικών συνόρων, η άμυνα, η ψηφιοποίηση και η εξάρτηση από τη νομισματική ένωση αποτελούν πεδία που δεν ευνοούνται καθόλου από τη νομοθεσία μας”, τόνισε, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί μία Ευρώπη ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και γι’ αυτό μεταξύ άλλων θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, αίτημα υπέρ του οποίου τάχθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την προηγούμενη Τρίτη.

Η Ημέρα Θρήνου του Λαού 

Η επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την “Ημέρα Θρήνου του Λαού” (Volkstrauertag), ήτοι έξι Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα. Αυτή η γιορτή τιμά τη μνήμη των μελών των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τη μνήμη των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων βίαιων καταστολών.

Η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαΐερ αλλά και εκπροσώπους του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου κατέθεσαν στέφανα σε τελετή μνήμης των πεσόντων.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα