back to top
15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Brexit: Δύσκολες ώρες για τη Μέι – Μπαράζ παραιτήσεων υπουργών

Διαβάστε επίσης

Δραματικές ώρες για την Βρετανία, στον απόηχο της έγκρισης από το υπουργικό συμβούλιο του προσχεδίου συμφωνίας για το Brexit. Πέντε παραιτήσεις απο την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ο υπουργός και η υφυπουργός για το Brexit.

Έκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες, δήλωσε, νωρίτερα το μεσημέρι η Βρετανίδα πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων και πρόσθεσε: «Η κοινωνία περιμένει από εμάς να ολοκληρώσουμε το Brexit».

Στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ότι «πρόκειται για μια τεράστια αποτυχία», η Τερέζα Μέι απάντησε ότι, «η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit».

Εν τω μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση το σχέδιο της συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit. Πρόκειται για ένα τόμο 585 σελίδων.

Οι παραιτήσεις

Παρελθόν από την κυβέρνηση αποτελεί η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Έστερ Μακ Βέι, η υφυπουργός για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν, αλλά και η υπουργός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Τόρις, Αν-Μαρί Τρεβελιάν.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου στο προσχέδιο συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit, μετά από μια μαραθώνια συνάντηση πέντε ωρών.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ.
«Σήμερα υπέβαλα την παραίτησή μου. Δεν μπορώ, με συνείδηση, να στηρίξω τους όρους που προτείνονται για τη συμφωνία μας με την Ε.Ε.», έγραψε ο Βρετανός υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter, αναρτώντας τη φωτογραφία του κειμένου παραίτησης.

 

Νωρίτερα το πρωί, την παραίτησή του, επίσης λόγω της διαφωνίας του για τη συμφωνία, που επετεύχθη μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού και των Βρυξελλών, υπέβαλε και ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Συντηρητικός Σέλις Βάρα.

«Για εμάς, το να δεσμευτούμε σε μηχανισμούς που δεν έχουμε τον έλεγχο, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Στον κόσμο δόθηκε μία επιλογή και ψήφισε για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό δεν θα το αλλάξει», δήλωσε ο Βάρα στο BBC.

Τι θα κάνουν οι Εργατικοί

Σήμερα οι Εργατικοί αναμένεται να ανακοινώσουν εάν θα υποστηρίξουν ή όχι τη συμφωνία.

Ωστόσο, ο επικεφαλής τους, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η συμφωνία – που περιλαμβάνεται σε έγγραφο 585 σελίδων- είναι προς το εθνικό συμφέρον.

Η στάση της Σκωτίας

“Κακό για την οικονομία της Σκωτίας” χαρακτήρισε το προσχέδιο η Πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Μπαρνιέ τόνισε ότι το προσχέδιο της συμφωνίας παρέχει αρκετά στοιχεία για να επιτευχθεί “αποφασιστική πρόοδος” στις συνομιλίες.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα