back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Διαβάστε επίσης

Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, μερικές ώρες μετά έναν ηπιότερο σεισμό που προκάλεσε την κατάρρευση σπιτιών στην ίδια περιοχή, ενώ αξιωματούχοι αναμένουν και άλλες ζημιές.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 80 χιλιόμετρα βόρεια του Παλού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 30 χιλιόμετρα.

Η Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα ανέφερε αρχικά τον σεισμό ως μέγεθος 7,7 Ρίχτερ, αλλά αργότερα τον υποβάθμισε σε 7,5.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ένας σεισμός των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την ίδια περιοχή, καταστρέφοντας αρκετά σπίτια, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 10, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Το κέντρο εκτάκτου ανάγκης της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση για μεγάλο τσουνάμι, ωστόσο η προειδοποίηση ήρθη μέσα σε μία ώρα. Όμως οι αξιωματούχοι κάλεσαν τον κόσμο στην πληγείσα περιοχή να παραμείνει σε επιφυλακή καθώς ένας αριθμός μέτριων μετασεισμών σημειώθηκαν στην περιοχή.

Τις τελευταίες ώρες όμως ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο, που δείχνουν τσουνάμι να πλήττει μια παράκτια πόλη με τα κύματα να καταπίνουν στο πέρασμά τους τα σπίτια.

https://youtu.be/9R6UU3Kw964

Αυτό οδήγησε στο Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Ινδονησίας, να επιβεβαιώσει πως ο σεισμός στο Σουλαβέζι πυροδότησε τσουνάμι, αναφέρει το Associated Press.

Τα κύματα ύψους πάνω από δύο μέτρα, έπληξαν την περιοχή Παλού μετά τον σεισμό, αλλά σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα ύδατα έχουν υποχωρήσει.

Ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας καταστροφών, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο δήλωσε πως ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε την επαρχιακή πρωτεύουσα Παλού και μια άλλη πόλη, την Ντονγκάλα.

Όπως δήλωσε σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη, σπίτια έχουν παρασυρθεί και οικογένειες αγνοούνται.

Ο Σουτόπο πρόσθεσε πως οι επικοινωνίες με την περιοχή έχουν «πέσει» και πως η προσπάθεια αναζήτησης και διάσωσης παρεμποδίζεται από το σκοτάδι.

Μια σειρά σεισμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σκότωσε περίπου 500 άτομα στο νησί των διακοπών Lombok, εκατοντάδες μίλια νοτιοδυτικά του Σουλαουέζι.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο Δακτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού και πλήττεται συχνά από σεισμούς.

Το 2004, ένας μεγάλος σεισμός στο βόρειο ινδονησιακό νησί της Σουμάτρα πυροδότησε ένα τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, σκοτώνοντας 226.000 ανθρώπους σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 120.000 στην Ινδονησία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα